Arda távozik: két és fél év kölcsön

A klub nem fizeti tovább a fizetését

Arda Turan ügyében megállapodott egymással a Barcelona és a török Baseksehir, amely szerint a középpályás két és fél évre szóló kölcsönszerződéssel távozik Katalóniából. Ezzel kimondható, hogy a Barcelona meg tudott szabadulni a töröktől, de csak a veszteségeit minimalizálja. 

Arda 2015-ben 40 millió euróért jött az Atlético Madridból, a keret hatodik legjobban fizetett játékosa volt, ezért is vált nemkívánatossá a jelenléte az idei évre, amikor Ernesto Valverde már nem számolt vele – szemben Luis Enriquével.

Turant különösebben nem zavarta, hogy nem játszik a Barcelonában, a klubot sokkal inkább, hogy egy nem használt futballistának kell igen magas fizetést adnia. Ezt a problémát oldja föl az a kölcsönszerződés, amit most tett hivatalossá a katalán klub. Arda szerződéséből még pont két és fél év van hátra, ezért két és fél évre szól a kölcsönszerződés a Basaksehirrel.

A török klub így átigazolási díjat nem fizet a játékosért, de a Barcelona megspórolja a futballista fizetését, és minimalizálja a veszteségeit – amik ettől függetlenül nyilvánvalóan vannak. Ezek a veszteségek akkor csökkenthetők még jobban, ha a szerződésbe foglalt valamelyik opció érvényesíthetővé válik. Az egyik ilyen, hogy a játékos teljesítményétől függően a Barcelona kaphat későbbiekben bónusz kifizetéseket, de a feltételrendszer nem nyilvános. Hasonlóképpen előnyös lehet a gránátvörös-kékeknek, ha Arda jól teljesít, és valaki esetleg meg akarja vásárolni. Arra ugyanis továbbra is lenne lehetősége a Barcelonának, hogy harmadik klub felé eladhassa Ardát bármelyik átigazolási időszakban.

A Baseksehir ugyanakkor szintén vásárlási opciót szerzett Turanra, de ennek az összege szintén nem nyilvános. A futballista két és fél év, 55 lejátszott mérkőzés után hagyja el a klubot.