„Ha nem játszhatnék a Barçában, abbahagynám”

Gerard Piqué hivatalosan is hosszabbított a Barcelonával

Hétfőn tartotta az FC Barcelona Gerard Piqué szerződés hosszabbítási ceremóniáját és a futballista ebből az alkalomból sajtótájékoztatót is tartott. Ahogy az Piqué esetében normális, téma, és eredeti válaszok akadtak bőven.

Köszönetnyilvánítások

„Nagyon boldog vagyok a hosszabbítás miatt. Remélem, hogy még nem ez lesz az utolsó. Ha ezt a szerződést kitöltöm, 14 éve leszek profi játékosként a Barçában, ez már egy élet. Ez a hely olyan mintha az otthonom lenne. Köszönöm az elnöknek, a társaknak, a technikai személyzetnek, a családomnak…”

Könnyen ment a megállapodás

„Soha nem is gondoltam más lehetőségre, csak a Barçára, vagy semmi másra. Természetes lépés volt a hosszabbításom. Gondoltam a családomra, a fiaimra, hogy nekik se kelljen költözniük. Eddig az itt töltött időm alatt szinte minden évben sikerült nyernünk trófeát vagy trófeákat, mindig végig versenyben is voltunk, ezt emelném ki elsősorban. Az egyedüli célom, hogy versenyezzek tovább, semmi több. Bízom benne, hogy kitöltöm a szerződésemet, aztán meglátjuk, hogyan érzem magam, elsősorban fejben, semmint fizikailag.”

Kapitányság

„Mindig is úgy tekintettem magamra, mint egy kapitányra. Ahogyan mondtam a mix zónában is, én rosszul éreztem magam amiatt, hogy nem voltam kapitány, de most más vagyok. Megértettem, hogy az öltöző tagjai más típusú kapitányt részesítenek előnyben. Igyekszem segíteni a társaimnak, és példát mutatni, ugyanakkor azt is tudom, hogy sok dologban nem vagyok jó példamutató, olyan vagyok, amilyen.”

Feljelentette az Espanyol, mert cornellai csapatnak minősítette őket

„Nem bántam meg, amit mondtam, és nem hiszem, hogy most kellene kommentálni ezt a témát. A Barçás karrierem miatt vagyok most itt, ennek szeretnék örülni. Vasárnap játszunk majd velük, ez után a mix zónában majd adok nektek címlapra valót, ha szeretnétek.”

A hosszabbítás

„Hálás vagyok az elnöknek és a klubnak, hogy teljes diszkréció mellett intézték az ügyemet, semmilyen kiszivárgó információ nem volt. Ez az én otthonom, és a világban sokszor beszélhetnek rosszul a Barçáról, mert ez az én otthonom. Ha el kell majd mennem, elmegyek, de szeretném jól csinálni a dolgokat.”

Megváltozna a kapitányság miatt?

„Nagyon nagy feneket kerítetek ennek a dolognak, és szeretném ha ezt a helyén kezelnénk. Nem fogok változtatni azon, amilyen vagyok csak azért, hogy kapitány legyek. Ha olyan vagyok, amilyen, továbbra is olyan maradok. Végeredményben a negyedik kapitányi tisztről beszélünk. Szerintem nagyobb jelentőséget tulajdonítotok ennek, mint kellene.”

Példamutatás

„Jó néhány dologban, és tudjátok is, hogy miben. Nem bújok el, és ezt nem is bánom. Mindannyiunknak vannak hibái, de vannak, akik ezeket jobban takargatják, mint mások. A fejlődés olyan folyamat, ami soha nem áll meg. Addig a napig, amíg vissza nem vonulok, igyekszem fejlődni, ugyanúgy a privát életemben is.”

Válogatott

„A lehető legtisztább dolog, hogy elhagyom a válogatottat a világbajnokság után. Ez egy csodálatos, sikeres periódus volt, amelyben kivételes dolgokat élhettem meg. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy játszhattam a válogatott mezében. Egyrészt motivációs okokból, azért mert szeretnék más dolgokra koncentrálni, szerintem ideje lezárni ezt az időszakot. Elmenni a világbajnokságra, fontos játékosa lenni a csapatnak, annyit tesz, hogy a csúcson hagyod abba. A válogatott nagyon sokat adott nekem, és én igyekszem ezt visszaadni neki.”

Nem hallgatna meg ajánlatokat

„Ez így van, soha nem kellett meghallgatnom másokat. Így nagyon könnyű dolgunk volt. Ha nem hosszabbítottam volna, talán abba is hagytam volna a játékot. Nincs motivációm. Ha nem játszhatnék a Barçában, abbahagynám.”

Nincsenek sokan idén a Camp Nouban

„Ez egy tendencia. Ahogyan halad a szezon, biztos vagyok benne, hogy az emberek reagálni fognak. Néha a meccsek kezdési időpontjai nem a legjobbak. Nehéz aktiválni az embereket, hogy jöjjenek a stadionba, amikor lehetnek otthon is a melegben, és láthatják a visszajátszásokat. Szerintem az emberek jönni fognak, amikor itt az ideje.”

A „cornellái Espanyol”

„Ez egyáltalán nem volt provokáció. A Penya (kosárlabdacsapat) itt játszott a Palauban, és ők badalonaiak. Az Espanyol cornellái illetőségű, ez tény.”

A jövője, mint elnök vagy mint politikus

„A politikusok soha nem kötelezik el magukat egy-egy dolog mellett egyértelműen, úgyhogy ehhez nincs meg az adottságom. Ha elnök lennék, nem lennék egy megszokott stílusú elnök, inkább valami teljesen új. De kell lennie valaminek, ami motivál. Engem a motiváció mozdít meg. Majd meglátjuk, hogy milyen lesz, ha visszavonulok.”

Messinek és a társainak a hosszabbítása

„Nagyon fontos, és sokat számít, hogy ilyen játékosok mellett játszhatok. Ebben az esetben csak egy opció volt, és én ugyanúgy hosszabbítottam volna, akkor is, ha ő nem. De fontos dolog, hogy legyenek melletted olyan játékosok, akikkel nyerhetsz.”

Meg fog nyugodni az idő múlásával?

„A riválisokkal való kapcsolat olyan, amilyen. Ebben az évben nem olvashattatok egy rossz szót sem, amit a Real Madridról mondtam volna. Néha jobban belekerülsz vitatott helyzetekbe, máskor pedig egyszerűen más a fontos.”