Arthur, Coutinho… Iniesta bármikor távozhat?

Lendületet vettek a középpályás igazolások

A Barcelona télen leigazolta Philippe Coutinhót, majd februárban garantálja minden bizonnyal a brazil Arthur Melo megszerzését is. Az elmúlt évek után egyértelmű volt, hogy szüksége van a csapatnak középpályás erősítésre, de az is benne lehet ezekben a döntésekben, hogy a vezetés már látja előre: Andrés Iniesta bármikor elhagyhatja a klubot.

Iniestával ugyan ősszel életre szóló szerződést kötött a Barcelona, de ez azt is jelenti, hogy Iniesta akkor hagyja el a klubot, amikor csak akarja. Vagy akkor, amint egy visszautasíthatatlan ajánlatot kap, vagy amikor már nem érzi magában az erőt, hogy a Barcelonában folytassa.

Ez a játékos számára jó így, a Barcelona pedig csak annyit tehet, hogy igyekszik meggyőzni Iniestát, hogy maradjon. De elképzelhető, hogy a klubvezetés már sejti azt, hogy Iniesta nem tartható meg hosszú távon, ezért igazolja le Coutinho mellé most még Arthur Melót is, több garanciát kínálva erre a posztra.

Arthur ügyében néhány részlet nincs még tisztázva a megállapodásban, és köztük van az is, hogy mikor kell legkésőbb csatlakoznia a kerethez a brazilnak. Az alap elképzelés az, hogy jövő év januárjában, de ez nem biztos. Emögött pedig ugyanúgy ott lehet az, hogy Iniesta esetleg már a nyáron elhagyhatja a klubot, ebben az esetben pedig szüksége lehet a Barcelonának arra, hogy minél előbb minél több lehetősége legyen a posztra Valverde edzőnek.

Coutinho pedig természetesen az első számú utódja lesz Iniestának, ő az, akinek elvileg hosszú távon elsősorban át kell vennie a posztot, mint már beérett játékosnak. Arthur inkább a jövő ígérete, aki elsülhet nagyon jól, de nagyon rosszul is, hiszen Európában még egy percet sem játszott.

És pótolhatja valaki Iniestát?

Ez az, amire egy az egyben valószínűleg senki nem képes. Couthinho lehet, hogy jó játékos, Arthur lehet tehetséges, de Iniesta minden bizonnyal pótolhatatlan. Amit a klub tehet, hogy még a piacon elérhető legjobb játékosokat próbálja meg leigazolni erre a posztra – ha már az utánpótlásból nem kerül ki ilyen kaliber. A kérdés itt csak az, hogy Coutinho és Arthur megfelelnek-e ennek az elvárásnak…