Hivatalos az Arthur-transzfer!

Opciós jog a nyárra 30+9 millió euróért | Könyvelési okok a háttérben

Az FC Barcelona és a brazil Gremio megannyi tárgyalás után egyezségre jutott Arthur átigazolását illetően. A katalán klubnak opciós joga lesz megvásárolni a középpályást  30+9 millió euróért, amit júliusban érvényesíthet majd az egyesület. A 21 éves játékos a következő szezonban már minden bizonnyal Messiékkel fog játszani egy csapatban, noha a tényleges váltás pontos időpontja még nem ismert. 

A megállapodás értelmében a Barcelona opciós joggal rendelkezik Arthur szerződtetésére, amit egy meghatározott időszakban, méghozzá az idén nyáron, júliusban érvényesíthet. Ha ezt megteszi, úgy 30 + 9 millió eurót kell majd fizetnie a brazil klubnak. A 9 millió eurós összeget vélhetően feltételekhez kötötték a felek, ám erről egyelőre nem szivárogtak ki információk.

Amennyiben a Barça él az opciós jogával, úgy sem biztos, hogy Arthur már a nyáron csatlakozik a csapathoz, hiszen korábban napvilágra kerültek olyan információk, melyek szerint egyrészt a Gremio ragaszkodik még a középpályáshoz 2019 januárjáig, másrészt a Barcelona keretében egyelőre nincs szabad hely EU-n kívüli játékosnak.

Ami az opciós jogot illeti, vélhetően azért oldották meg így a transzfert, mert a Barcelona még nem akarja elkönyvelni az idei gazdasági évre a transzfert, hiszen Coutinho és Dembélé leigazolásával az átigazolási mérlege mínuszban található, amit kordában kell tartani egyrészt a Financial Fair Play, másrészt a jelenlegi elnökség által az egyesület alapszabályába iktatott adósságszabály miatt is.

Milyen játékos is Arthur?

Egy tehetséges, mélységi irányítóról beszélhetünk, aki a Gremio színeiben már megnyerte a Brazil Kupát és a Copa Libertadores sorozatot is. Brazíliát az U17-es és az U20-as csapatban is képviselte, egyelőre még nem debütálhatott a felnőtt válogatottban. A Gremióhoz 2010-ben került még Felipe Scolari irányítása alatt.

Mindegy bizonnyal leginkább a passzjátékára figyeltek fel a Barcelona megfigyelői, ezen kívül kiválóan fedezi a labdát, és Xavihoz hasonlóan szeret lefordulni az emberéről.

Nemrég Xavi is beszélt Arthurról, és így nyilatkozott: „Arthur egy különleges játékos, ha leigazolja a Barcelona, biztos vagyok benne, hogy nagy sikereket fog elérni. Vannak olyan játékosok a csapatnál, akik nem rendelkeznek a megfelelő profillal, a technikai képességek mindig előnyt élveznek a fizikummal szemben.”

Aki esetleg még nem látta volna játszani a brazil középpályást, az ebben a videóban megismerkedhet vele: