Financiális akadályok Griezmann leigazolása előtt

Bevételre van szüksége a klubnak | Simeone nyilatkozott az ügyében

Habár mindhárom sorozatot tekintve jól áll a Barcelona, a következő szezon csapatát már hónapok óta elkezdte kialakítani a klub vezetősége. A téli átigazolási szezonban érkezett két játékos, Coutinho és Mina is már ennek a tervezésnek a részei, de itt nem állna meg az egyesület, és spanyol lapértesülések szerint az a célja, hogy a nyártól a soraiban tudhassa a jelenleg még az Atlético Madrid csapatát erősítő Antoine Griezmannt.

Yerry Mina és Philippe Coutinho téli leigazolásán túl az Arthurral folytatott tárgyalások is sikeresen lezárultak, és ahogy azt a klub bejelentette vasárnap, a brazil középpályás 30+9 millió euró ellenében érkezhet a katalán csapathoz, amennyiben a Barcelona érvényesíti rá az opciós jogát idén nyáron, egészen pontosan júliusban.

A másik fő cél: Antoine Griezmann

Itt azonban nem állna meg a Barcelona, mely a támadósor jövőjére is gondol, így már tavaly nyáron megkörnyékezte az Atlético Madrid francia csatárát, Antoine Griezmannt. Akkor még lehetetlen volt nyélbe ütni az üzletet a fővárosi egyesülettel a játékos 200 millió eurós kivásárlási ára miatt. Most viszont – köszönhetően annak, hogy a felére csökkent Griezmann kivásárlási ára a szerződése értelmében -, máris elérhető közelségbe került a leigazolása. A klub azonban csak akkor engedheti meg magának Griezmannt, ha el is ad néhány embert az első keretből.

Ha ugyanis a Barça kifizetné Griezmann kivásárlási árát a nyáron, akkor ez azt jelentené, hogy a klub egy esztendő alatt hozzávetőlegesen 436 millió eurót költött, aminek több, mint a felét Dembélé és Coutinho összesen 225 millió eurós vételára teszi ki. Ehhez még hozzájön Semedo, Paulinho, Mina és Arthur leigazolása, plusz az esetleges Griezmann-vételár, ami 100 millió euró lehet. Másrészt az eladásokból 236 millió euró folyt be a klub számlájára ugyanezen időszakot tekintve. Ehhez hozzá kell adnunk 120 millió eurót, ami igazolásokra van félretéve a költségvetésben (minden évre 60-60 millió euró). Így jön ki eredményül a 80 millió eurós mínusz a számlán a 2017. nyara és a 2018. nyara közti időszakot tekintve.

Amint az látható a táblázatban, a kiadások még feljebb is kúszhatnak, amennyiben a feltételekhez kötött kifizetések is megvalósulnak majd például Dembélé, Coutinho vagy Semedo esetében.

Tehát a klubnak – a kiadásokat lefelé „kerekítve” is – körülbelül 80 millió euró értékben kell eladnia a nyáron ahhoz, hogy Griezmann érkezhessen, ami nagyjából három labdarúgónak felel meg, de ez természetesen függ az eladni vélt játékosok piaci árától is. Jelenleg kérdéses, kik lehetnek ilyen szempontból a célpontok. Egy biztos, Rafinhát – aki most Olaszországban játszik – az Inter 35 millió euró értékben vásárolhatja meg, ha az olasz klub él az opciós jogával a nyáron.

Ezek tudatában akár lehetségesnek is tűnhet Griezmann megszerzése. Alcácer, Denis, André Gomes és Aleix Vidal mindenesetre küzdhet, hogy megtartsák őket a következő szezonra is. Nem beszélve Turanról, aki Törökországban játszik kölcsönben, de minden bizonnyal őt már nem láthatjuk gránátvörös-kékben. További opció lehet, hogy az Atléticónak felajánl cserébe játékosokat a Barcelona, csökkentve ezzel a fizetendő összeget, ám spanyol források szerint az Atlético nem mutatkozna rugalmasnak ez ügyben, hiszen a legjobbjáról van szó, aki ráadásul Spanyolországon belül váltana.

Egy biztos: a Barcelona eltökélt szándéka, hogy leigazolja a gall csatárt, amiket egyrészt a spanyol lapértesülések is megerősítenek, másrészt pedig Diego Simeone, az Atlético mestere a csapata hétvégi, Celta Vigo elleni győzelme után egyáltalán nem zárta ki a támadó távozását:

A valóságról kell beszélnem. Ma velünk van, fantasztikusan játszik és nagyon jól kijön a szurkolókkal. Nagyszerű gólt lőtt, részese volt a második találatnak és a csapatért dolgozott. Ez a valóság. Holnap holnap lesz.