„Sokan elmentek már. Elmegy Iniesta is, de a Barça örök”

Iniesta sajtótájékoztatójának második része

Andrés Iniesta amellett, hogy egy érzelmes monológ formájában bejelentette, elhagyja a Barcelonát a szezon végén, ezt követően újságírói kérdésekre is válaszolt. Iniesta ezeknél a válaszoknál is olyan volt, amilyen az elmúlt 16 első csapatnál töltött évében: szerény és visszafogott. Mint mondta: az ő célja egyszerű volt, sikereket elérni a Barcelonánál. Ezt elérte, úgyhogy most boldog és büszke.

Mit adott Önnek a Barça, mit adtak egymásnak?

„Mindent megadtak nekem és a családomnak is. Azzal az erőfeszítéssel, amit meg kell tenni, 22 évvel később itt vagyok, büszkének érzem magam, békében vagyok saját magammal. Az egyedüli célom az volt, hogy sikeres legyek ebben a klubban, és ezt elértem. Nincs semmi más, ami boldogabbá tenne. A legjobbat adtam magamból, amit tudtam, ami bennem volt. Sportszakmai szinten, emberi szempontból igyekeztem azt nyújtani, amit ez a csodálatos klub képvisel. És egy nagyon szép dolog.”

Melyik pillanatot emelné ki?

„Nehéz egyet választani. Nagyon sok mágikus pillanatot megéltünk, de mindig is azt a napot emelném ki, amelyik a bemutatkozásom volt Bruges-ben. Minden ami utána történt, egy álom volt, és valósággá vált. Nagyon sok cím, trófea volt, sok szituációval.”

Voltak, akik megpróbálták meggyőzni, hogy változtassa meg a véleményét?

„Nagyon sok emberrel beszéltem: csapattársakkal, az elnökkel, a mesterrel, vezetőkkel. Nem szükséges, hogy megmondják, hogy szeretnék, hogy itt maradjak, mert ez egy vágy. De mindig igyekeztem átadni az elmúlt hónapokban, hogy szeretném tartani azt, ami hozzá tartozik az élet szakaszaimhoz. Őszinte lenni saját magammal és a klubbal, ez a fő oka annak, hogy befejezem itt a pályafutásomat. Úgy csináltam végig ezt az évet, mintha az utolsó lenne. És minden elég jól is ment egyéni szinten, csapat szinten is, ennek nagyon örültem idén.”

Milyen volt belülről a döntés?

„Ez egy hosszú folyamat. Hónapokig tartott, és ez normális is, mert az egész életemet itt töltöttem. Ez nem könnyű. Azon a napon, amikor hosszabbítottam, megköszöntem a klubnak a lehetőséget, amit adtak, hogy dönthessek, hogy késznek látom-e magamat a folytatásra vagy sem. A klub megadta nekem ezt a bizalmat, mert úgy gondolták, hogy őszinte vagyok. Nem lettem volna boldog, ha nem gondolnám, hogy mindent beleadtam.”

Tudja, hogy hol folytatja?

„Nincs lezárva semmi. Vannak még tisztázandó dolgok. Különböző dolgok. Az egyedüli dolog, amit mindig mondtam, hogy nem küzdenék soha a saját klubom ellen. Bármi legyen is, nem lehet európai klub, de amikor esedékes, megtudjuk, hol fogok játszani.”

A France Football elnézést kért, hogy nem adták önnek az Aranylabdát. Elfogadja a bocsánatkérésüket?

„Nincs semmilyen okom arra, hogy kommentáljam ezt, vagy bármit, amit korábban mondtam. Nincs bennem semmilyen tüske, hogy nem nyertem meg az Aranylabdát. Ott voltam amikor ott voltunk együtt Xavival és Leóval, és ez csodálatos pillanat volt, és nem változtatna meg semmit az, ha nyertem, volna. Abból a szempontból, hogy mit várok a focitól, vagy hogy boldogabb lennék-e. Inkább azt a tiszteletet emelném ki, amit mindenkitől kaptam, és a legközelebb álló emberektől. Mindenki szereti a díjakat, de ez nem változtatja meg a véleményemet.”

Mi viszi arra, hogy új kalandokat keressen?

„A jelenem. Nem szeretnék becsapni senkit. 34 éves leszek. Kiadtam magamból mindent, odaadtam a lelkemet ezért a klubért. Ismerem magamat, tudom, hogy milyen vagyok, mostantól kezdve az élet törvényei miatt minden sokkal nehezebb lenne… Mindent beleadtam ezért a klubért, nem érezném magamat boldognak, ha azt érzem, hogy nem adtam a legjobbamat. Ez az élet törvénye. Meg fognak nyílni új dolgok, új célok. Próbálom így folytatni.”

A klubot tekintve jelen van az az érzés, hogy olyan űrt hagy maga mögött, amit lehetetlen betölteni.

„Nagyon sok év volt, sok pillanat. Szép dolog érezni az emberek tiszteletét, de nagyon sok játékos elment már. Elmegy Iniesta is, és a Barça továbbra is jól fog játszani, és nyerni fog. A foci folytatódik, és az élet szintén. Jól meg kell választani a pillanatot. Szerencsés és büszke vagyok, hogy egész eddigi életemben itt lehettem.”

A távozásával lehetséges, hogy továbbra is jól játsszon és nyerjen a klub?

„Nagyon sokan vagyunk saját nevelésű játékosok, akik sokat megéltünk itt, és nem könnyű dolog itt folytatni. Azt mondanám, hogy akik itt maradnak, nekik kell tovább vinniük ezt az örökséget. Továbbra is nyerni fognak, és távolról nagyon boldog leszek, ugyanúgy, mintha itt lennék.”

Önnek nagyon nehezek voltak az első évei. Figyelembe véve, hogy sok más fiatal játékos van, akik várják a lehetőségüket, milyen üzenetet hagyna meg ezeknek a fiataloknak, mint hagyaték?

„Az idők megváltoztak. Nem tudok minden egyes esetről beszélni, amik itt megtörténhetnek. Én 12 évesen jöttem, egy nagy lépést tettem, úgy voltam vele, hogy mindenképpen sikereket akarok itt elérni. Ez nem ment könnyen, de a vágyam ez volt. A klub tisztában kell legyen azzal, hogy az utánpótlása egy óriási érték, amit óvni kell. Számomra nehéz dolog minden egyes esetet megérteni. Az volt a vágyam, hogy sikeres legyek, és ezt elértem.”

Visszatér majd a Barçához?

„Három évre most elmegyek, aztán visszatérek játszani… tréfa volt. Ez egy nagyon érzelem gazdag nap. Hetek óta ezen a pillanaton gondolkozom. Ez a szezon még nem fejeződött be, még hiányzik az utolsó lépés, hogy megnyerjük a Ligát. Szeretném duplázással befejezni, játszani a világbajnokságon, és onnan távozni.”

Milyenek lesznek ezek az utolsó meccsei a Barçában?

„Soha nem vártam semmit, és nem is szerettem volna, hogy így vagy úgy fogadjanak. Az emberek mindig kimutatták a szeretetüket felém. Az kivételes, egyedi és csodálatos, ami itt történt.”

Milyen emlékeket őriz az edzőiről?

„Mindenkitől magammal viszek emlékeket. Szerencsés vagyok a csapattársaim miatt is, az edzőim miatt is. És hálát adok nekik. Az emlék szép, és igyekszem, hogy ez arra szolgáljon, hogy jobb ember és jobb játékos legyek.”

Mire emlékszik arról a napról, amikor érkezett?

„Nagyon érzelem gazdag volt, szörnyű is egyben, mert egyedül maradtam itt. Kemény volt, de ezt tudjátok, már sokszor mondtam nektek. Nem könnyű dolog elszakadni a családodtól, de megérte az a sok feláldozás. Amikor valaki igazán akar valamit, akkor nem menekülhet a munkától sem. Ma pedig ez a legnagyobb jutalom.”

Mit jelentett, hogy ennyi évet tölthetett együtt Messivel?

„Számomra továbbra is megtiszteltetés és privilégium, hogy napról napra dolgozhatok vele, és annyi csodálatos pillanatot élhettünk meg együtt. Úgy gondolom, hogy nincs még egy olyan, mint ő, nagyon nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy valaha legyen. Leo egy alapvető tagja ennek a csapatnak, és mindig trófeákat akar. És mint csapattárs, futballista ennyi időt az oldalán tölteni csodálatos volt.”

Mit szeretne, hogyan emlékezzen önre a Barcelona családja?

„Ez nagyon egyszerű. Szeretném, hogy úgy emlékezzenek rám, mint egy nagy játékosra, egy jó emberre. Végülis a foci elmúlik, ami mindig megmarad bennünk, azok az emberek. Az számít, hogy hogyan viszonyultál az emberekhez, a társaidhoz, a napról napra világban. Ez a vágyam, és erre is törekedtem. Nagy játékos lenni, sikeres sportoló lenni, és jó ember lenni. Igyekeztem a lehető legjobban képviselni ezt a klubot.”

Ha szeretnél egy emléktárgyat, ami még évekre veled marad a mindennapokban Andrés Iniestával kapcsolatban, akkor rendeld meg azt most az újonnan nyíló Eurobarça Shopban vagy olvasd el a részleteket itt.