“Nem gondoltuk, hogy ilyen karriert futhat be”

"A cél csak az volt, hogy élvezze a focit" - Iniesta apukája

Andrés Iniesta vasárnap búcsút int Barcelonától, így már a játékos édesapja, José Antonio Iniesta is megszólalt egy interjúban, beszélve a gazdag múltról és a jelenről. Iniesta és a Barcelona a család szemszögéből. A beszélgetést a francia Barça Inside készítette.

Irány a La Masía

“Nekünk csak az volt a célunk, hogy élvezze a focit, és napról napra fejlődjön. Bármelyik pillanatban ha úgy dönt, hazajöhetett volna, és akkor is, ha az idény végén azt mondják neki, hogy nem üt meg olyan szintet, hogy maradjon. Ez az egész inkább egy ajándék volt, semmint más. Egy pillanatig nem tudtuk elképzelni, hogy akár csak ehhez hasonló karriert futhat be.”

A legjobb és a legrosszabb pillanat

“Nem annyira a legrosszabb, de a legérzelmesebb az volt, amikor mi elmentünk Barcelonából és őt ott hagytuk. A legjobb pedig az volt, amikor jöttek megmondani nekünk, hogy a Barça érdeklődött Andrés iránt. És amikor debütált az első csapatban, 2002-ben.”

Andrés, távol Spanyolországtól

“Kicsit más lesz, mint eddig, hiszen most egy kilométerre élünk a házuktól. De azért gyakran megyünk majd meglátogatni, és ő is jönni fog haza. És majd elküldöm neki a telefonszámlát, hogy fizesse ki, mert tudjuk, hogy nem tudunk egymás nélkül élni.”

Miért írt alá októberben életre szóló szerződést, hogy most elmenjen?

“Ez egy olyan szerződés volt, amiben a klub bizonyítja az elkötelezettségét, a játékossal, azt mondva neki, hogy ő lesz az, aki dönthet, mikor megy el. Egy három éves szerződésnél például mindig van egy nyomás. A Barça azt mondta, hogy bízik Iniestában, hogy a legjobb döntést tudja hozni a maga és a klub számára. Ez nem akarja azt jelenteni, hogy a játékos csak azért marad, hogy maradjon. A Barça tudta, hogy a szezon végén ő elmehet, és Andrés szerződése véget ér a nyáron. Mit gondoltak volna, hogy ha elment volna anélkül, hogy a klub hosszabbított volna vele, még ha ez az ő döntése is lett volna? A Barça megfelelően járt el. Volt egy kölcsönös bizalom, amit lefordítottak erre az életre szóló szerződésre. Ez volt a legjobb mindenki számára.”

Visszatérni a Barçához a jövőben?

“Az ajtók mindig nyitva állnak Andrés számára, és ő a klub rendelkezésére áll, ha szükségük van rá. Ez az ő klubja.”

Ováció a Kupadöntőben

“Nagyon megindított minket is az emberek reakciója. Látni a tömeget, ahogy őt élteti, sírva, megtapsolva őt… ezzel vettük észre igazán, hogy mit is képvisel Andrés. És ezt megkönnyeztük.

A család kapcsolata a Barcelonával

“Andrés 22 évet töltött ott, ebből 16-ot az első keretben, és a kapcsolat mindig különleges volt a klubbal. Függetlenül attól, hogy ki volt az elnök éppen. Andrés úgy tiszteli a klubot, ahogyan onnan is tisztelik őt.”

Hogyan kezeli a család, hogy ő egy sztár?

“Kívülről az emberek egy bizonyos módon élik ezt meg, de számunkra, otthon, ő Andrés, aki eljön minket meglátogatni. Úgy tekintünk rá, mint egy gyerekre, ahogyan a lányukra vagy az unokáinkra is. Nem fordítunk figyelmet azokra a trófeákra, amiket megnyert. Otthon játszunk, nevetünk, veszekszünk… Andrés hírneve nem változtatott meg semmit.”

A pincészete

“Ez egy családi vállalkozás, és érzelmileg kötődik a településünkhöz, Fuentealbillához. 40 alkalmazottunk van, ez nem egy nagy pincészet, de már 40 országban adjuk el a borainkat. Nincs is szükségünk másra. És ha most köszönhetően az új klubjának, megnyílik a lehetőség Kína, az Egyesült Államok vagy Ausztrália felé, miért ne? Ez nem része Andrés új szerződésének.”

Emlékezz limitált kiadású pólókkal a Barcelona történetének 25. bajnoki címére és a 22 év után távozó Andrés Iniestára. Rendeld meg a pólókat a linkekre kattintva az EuroBarça Shopban.