Újabb őrült átigazolási időszak előtt?

A klub átigazolási tervei a nyárra nézve: Griezmann, Arthur, Lenglet | Dembélé helyzete sem biztos

A katalán egyesülethez közel álló források alapján nagyjából körvonalazódni látszik a Barcelona idei átigazolási stratégiája, már amennyiben a jelenlegi elnökség esetében ilyesmiről lehet egyáltalán írni. Azt több egybehangzó médium is egymástól függetlenül állítja, hogy Antoine Griezmann érkezni fog a nyáron 100 millió euróért, a védelem megerősítésére pedig a francia Clement Lenglet a kiszemelt. A klub azonban számos játékostól is megválna, és többek közt a francia Ousmane Dembélé helyzete sem biztos.

A tavalyi nyári őrület után – a teljesség igénye nélkül: Neymar-saga, Verratti üldözése, majd Paulinho leigazolása – az idei átigazolási időszak talán csendesebb és nyugodtabb lehet, ám erre garancia nincsen a jelenlegi elnökségnél, és a kiszivárgó hírek alapján lesz is dolga a vezetőségnek.

Eladások: Dembélé is érintett lehet

A Barcelonának szüksége van bevételre, mert Európában az egyik legnagyobb bértömeggel rendelkezik még úgy is, hogy tavaly nyáron Neymar elhagyta a klubot. Mindeközben pedig erősíteni is kell a csapatot, mert a korábbi igazolások nem igazán váltak be. Mi több, a háttérben elkezdődik majd hamarosan a Camp Nou modernizációja, amely szintén hatalmas összegeket fog felemészteni, és mindezen túl figyelni kell az adósságrátára is, hiszen amennyiben nem tartja az alapszabályban meghatározott szintet az elnökség, úgy automatikusan le kell mondania az adott gazdasági év zárásakor. Ezt a szabályt a mostani elnökség fogadta el egyébként még a hatalomra jutása után.

Ami az eladásokat illeti, az egyesület bevételt szeretne látni Rafinha, André Gomes, Denis Suárez, Aleix Vidal, Lucas Digne, Yerry Mina és Paco Alcácer játékjogának az értékesítéséből. Ők azok, akikre egyrészt Ernesto Valverde nem számít igazán, másrészt közülük csak talán a brazil Rafinha tudott hasznosan futballozni a korábbi edző, Luis Enrique ideje alatt. Az ő esete egyébiránt különleges, hiszen hosszú időre megsérült, a katalánok középpályáján pedig tavaly nyáron túljelentkezés volt.

Visszatérve az eladni kívánt játékosokra, Denis Suárez nem akar távozni, de a Valenciánál korábbi edzője tárt karokkal várja. A portugál André Gomes eladása éppen most vált komplikálttá, Vidal és Digne pedig egészen egyszerűen nem ütötték meg a szintet. Alcácer megítélése vegyes, ő tudott segíteni a csapatnak, amikor a pályára került, ám az is igaz, hogy kiemelkedő teljesítményt sosem tudott nyújtani, így az ő esetében is elgondolkozna a klub egy-egy jó ajánlat láttán.

Ami Yerry Minát illeti, benne sosem bízott igazán Valverde vezetőedző, a tavasszal csak akkor kapott lehetőséget, amikor már nem volt tétje a meccsnek, vagy ha nem volt más választása a trénernek. Ugyan az első hónapokban arról lehetett hallani, hogy hosszú távon számol vele a klub, ez már korántsem ilyen biztos, ráadásul a dél-amerikai útlevele problémát okozhat Arthur téli érkezésekor, így minden jel arra mutat, hogy a nyáron távozik is a kolumbiai Barcelonából. Hogy ez egy kölcsönjáték vagy végleges transzfer lesz-e, arról még egyelőre nincsenek információk, de egy kiemelkedően jó ajánlat esetén akár végleg is megválna tőle a Barcelona.

Habár arról lehetett hallani, hogy Thomas Vermaelen a sérülékenysége miatt nem fog új szerződést kapni, a pénzügyi problémák, valamint a tény láttán, hogy Yerry Mina nem vált be, a belga 2019-ig szóló szerződését egy évvel megtoldhatják a felek. A Barçának nincs forrása két középső védőt is igazolni, miközben a középpályára is áldozni kell Griezmann leigazolásán túl.

Egyedi az esete Ousmane Dembélének. Ugyan egy olyan súlyos sérüléssel tarkított első szezon után, mint amilyen jelenleg a támadó mögött áll, a folytatás biztosnak tűnhet, ám a klub vezetőségének egy része gondolkozik a francia eladásán. Ez esetben legalább 100 millió eurót kell fizetnie az érdeklődőknek, és kölcsönadásról szó sem lehet. Ez nem azt jelenti, hogy Dembélé a piacon van, ám ha a Barcelonának további tőkére lenne szüksége, úgy az elnökség egy része hajlandó lenne beáldozni a franciát. Nincs még végleges döntés róla, de ezek a hangok léteznek.

Érkezők: Griezmann a fő célpont

A Barça már a télen megegyezett a francia Antoine Griezmannal, aki az idei nyár fő átigazolása lesz katalán részről. A felek között akkora volt az egyetértés, hogy büntető záradékot is tettek a megállapodásba, vagyis amennyiben valamelyik fél elállna az üzlettől, úgy pénzügyi kompenzációt kell fizetnie a másiknak. Griezmann 100 millió euróért érkezhet, a 7-es mez várja már őt a tél óta.

Ezen felül a védelem megerősítését is tervezi az egyesület, erre a kiszemelt a francia Clement Lenglet a Sevillából, akinek a kivásárlási ára 30-35 millió euró körül mozoghat. A játékos ügyében a jövő héten várhatóak fejlemények, feladata pedig nem lesz más, mint alternatívát nyújtani a Piqué-Umtiti tengelynek, amit például Yerry Minának nem sikerült a tavasszal.

Végül, de nem utolsó sorban a távozó Andrés Iniesta helyére is igazolna a klub, hiszen a középpályán idén sem volt sok választási lehetősége Valverde edzőnek, ám erre az igazolásra csak úgy lehet pénze az egyesületnek, ha az eladások rendben mennek, és nagy összeget kasszíroz a klub belőlük. A prioritás tehát Griezmann, Iniesta helyére csak akkor várható igazolás, ha az eladások jól sikerülnek. Ugyanez igaz a balhátvéd posztjára, ahol Digne nem vált be. Ha a francián sikerül túladni, és marad pénz a kasszában, úgy a balszélsők piacán is szétnéz a klub.

Emlékezz limitált kiadású pólókkal a Barcelona történetének 25. bajnoki címére és a 22 év után távozó Andrés Iniestára. Rendeld meg a pólókat a linkekre kattintva az EuroBarça Shopban.