Bemutatták a Johan Cruyff Stadion terveit

Nyáron kezdõdhet az építkezés | A B és az ifi csapatok otthona lesz

Amint az már köztudott, a katalán egyesület úgy kíván megemlékezni az egy éve elhunyt Johan Cruyff személyérõl, hogy az új ‘Miniestadit’ keresztelik majd át a holland klublegenda nevére. A hét elején Josep María Bartomeu elnök egy sajtótájékoztató keretében bemutatta a terveket, és ha minden a vártak szerint alakul, úgy már a nyáron kezdetét veheti az építkezés.

Az eseményen részt vett még a Barcelona elsõ embere mellett a Camp Nou és a hozzá kapcsolódó területek modernizálásáért felelõs megbízott, Jordi Moix és Sant Joan Despí polgármestere, Antoni Poveda. Utóbbi azért érintett a projektben, mert a Ciutat Esportiva Joan Gamper, azaz az egyesület edzõközpontja a Barcelonához nagyon közel levõ Sant Joan Despíben terül el.

A Johan Cruyff Stadion tehát a Ciutat Esportiva Joan Gamper edzõközpontban fog helyet kapni a tervek alapján, ugyanis az Espai Barça rekonstrukciós terv részeként a B csapat otthonát kiviszi a klub az edzõközpontba, a helyét pedig, mely eddig a Camp Nou melletti területen volt, az új Palau Blaugrana csarnok veszi majd át. Nem egy drasztikus váltásról van szó, hiszen az edzõközpont nagyjából 8.5km-re van a Camp Noutól a város szélén.

A holland legendáról elnevezett új stadiont a Battle i Roig építõiroda tervezte, mely a tradíciókra építve a klub 20. század elején használt stadionjának, az ‘El Camp de la Indústriának’ a sajátosságait vette figyelembe a tervezésekor. A nagyjából 6000 férõhellyel rendelkezõ létesítmény a B keret, az ifjúsági csapatok valamint a nõi együttes otthona lesz.

Bartomeu elnök hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy „büszkeséggel tölt el az a tény, hogy Cruyff nevét örökre viselni fogja ez a stadion. Ez egy nagy elismerése annak, amit õ játékosként és edzõként egyaránt a klubnak adott. Cruyff iskolát teremtett”.

A projekt egyelõre az engedélyeztetési fázisban tart, de ha minden a vártak szerint alakul, úgy júliusban elkezdõdik majd az építkezés, és a 2018/2019-es idényre már birtokba is veheti az egyesület a Johan Cruyff Stadiont.