A teljes ‘Espai Barça-projekt’

A Camp Nou megújul | Új Palau Blaugrana és új Miniestadi

Kedd este véglegesen kialakult az ’Espai Barça’ projekt, és eldõlt, hogy kinek a tervei alapján fogják az 1957-ben felhúzott Camp Nout modernizálni. Ez azonban többrõl szól, mint a stadion rekonstrukciójáról, hiszen magában foglalja az új Palau Blaugrana és az új Miniestadi épületét is.   

Az ’Espai Barça’projektet 2014. április 4-én szavazták meg a pártoló tagok, 72.36%-os többséggel. A projekt tartalmazza a Camp Nou modernizációját, az új Palau Blaugrana és az új Miniestadi megépítését, illetve a velük kapcsolatos területek rekonstrukcióját.

Camp Nou – modernizáció

A Camp Nou modernizációját a japán Nikken Sekkei és a katalán Joan Pascual és Ramon Ausió iroda tervei alapján hajtják majd végre. A részletekrõl a következõ hetekben tartanak majd prezentációt egy nyilvános esemény keretében az érintettek.

Az új Palau Blaugrana

A tendert a HOK + TAC nyerte még január 29-én, a terveket március 1-jén mutatták be.

Az építkezés a 2017-2018-as szezonban veszi kezdetét, és a 2019-2020-as idény végére fejezõdik be. Az új Palau Blaugrana helye a jelenlegi Miniestadi területén lesz, és multifunkciós rendezvényközpont is lesz egyben. Sportesemények idején 12 ezer fõ, egyéb kulturális rendezvények idején 12.500 fõ befogadására lesz alkalmas. A csarnok területe mellett közvetlenül lesz egy kisebb, kétezer fõs aréna, valamint egy 800 fõ befogására alkalmas fedett jégpálya. A épülethármas szomszédságában közvetlenül helyezkedik majd el két futballpályára valamint ehhez kapcsolódó kiszolgáló egységek a labdarúgó utánpótlás számára.

Az új Miniestadi

A Barça B otthonának a modernizációját a Batlle i Roig iroda nyerte, az építkezés 12 millió eurós összköltségû lesz. Az új Miniestadit a Ciutat Esportiva Joan Gamper edzõközpontban húzzák fel. A Batlle i Roig építészeti iroda részt vett az edzõközpont kialakításában, ezért esett rá a választás tavaly májusban.

Az új stadion 6000 fõ befogadására lesz alkalmas, az UEFA rendszerében a III. kategóriába kerül majd, és 600 férõhelyes parkolóval fog rendelkezni. Az edzõközpont területén húzzák fel, de attól teljesen függetlenül fogják üzemeltetni, az építkezés várhatóan 2017 júniusában kezdõdik majd.