A Barça marad a Ligában…

...egyelõre legalábbis biztosan | Katalóniában kikiáltották a függetlenséget

Pénteken délután a Katalán Parlament egyoldalúan kikiáltotta Katalónia függetlenségét – mindezt úgy, hogy a függetlenséget ellenzõ pártok már korábban kivonultak az ülésterembõl. A lépés egyelõre megjósolhatatlan politikai következményeket hozhat magával, ahogy az is bizonytalan, hogy mi lesz a spanyol versenysorozatokban részt vevõ FC Barcelonával hosszú távon.

Rövid távon ugyanis várhatóan semmi. Az FC Barcelona Bartomeu elnök révén már korábban világossá tette, hogy mindenképpen szeretnék a Ligában folytatni, és egyelõre a La Liga, illetve a Spanyol Labdarúgó Szövetség sem fogja kizárni a sorozataiból a katalán csapatokat, így az elsõ osztályban szereplõ Barça, Espanyol és Girona is maradnának a Ligában és a Kupában.

Minden valószínûség szerint ez az állapot marad fenn a következõ hónapokban. Változás akkor következne be, ha hosszú távon ténylegesen elkezdõdik Katalónia elválása Spanyolországtól, beleértve azt, hogy a Katalán Labdarúgó Szövetség önállóan kezdene sorozatok szervezésébe.

Másrészrõl hosszú távon, ha ténylegesen külön országgá válna Katalónia minden szempontból, úgy a spanyol sporttörvényt vagy módosítják úgy, hogy más országok csapatai indulhatnak a spanyol sorozatokban, vagy a Barcelona sem indulhatna a Ligában. A sporttörvény a jelen állapotában ugyanis ezt nem engedi – Andorra kivételével.

Ez azonban nagyon messze van még, tekintve, hogy politikai szinten sem zárult le az ügy annyival, hogy a Katalán Parlament 2017. október 27-én kikiáltotta Katalónia függetlenségét.