Folytatják vagy komplikálják?

Mathieu vs. korábbi társak | Sporting - Barça | A csoportelsők meccse

Az FC Barcelona együttese a Bajnokok Ligája második játéknapján a Sporting Lisszabon együtteséhez látogat Portugáliába. A ’D’ jelû kvartett hibátlanjai találkoznak egymással szerda este, hiszen a Sporting a görög Olympiakoszt, míg a Barcelona az olasz Juventust fektette két vállra két héttel ezelõtt. A találkozónak némi pikantériát ad, hogy Jeremy Mathieu, akiben van némi tüske a nyári távozásával kapcsolatosan, a korábbi klubja ellen léphet majd pályára. 

A játéknap egyik rangadójának is nevezhetnénk a Sporting – Barça összecsapást, amennyiben a két együttes formáját vesszük górcsõ alá. Miközben a Barcelona az utolsó öt meccsébõl mindegyiket megnyerte, és 19 lõtt gól mellett csupán 2 alkalommal tudták bevenni a kapuját az ellenfelek, addig a Sporting négy gyõzelmet és egy döntetlent könyvelhetett el az utóbbi hetekben.

Mi több, Jorge Jesus vezetõedzõnek nincsen sem eltiltott, sem pedig sérült játékosa, azaz mindenkire számíthat a keretébõl. Ez még úgy is igaz, ha a tréner beismerte, hogy Fabio Coentrao még csupán 50-60%-os formában képes futballozni, azaz ahhoz, hogy a tudása legjavát tudja adni a Sportingnak, még idõre van szüksége. Ezzel a szerda esti szerepeltetése is kérdéses.

Ott lesz azonban várhatóan a védelem tengelyében az a Jeremy Mathieu, aki az elmúlt három idényben a Barcelonát erõsítette. A gall hátvéd úgy nyilatkozott az elmúlt napokban a madridi ’Marca’ sportnapilapnak, hogy remekül érzi magát Lisszabonban, és ha gólt szerez, azt csakis Josep María Bartomeu elnök és Robert Fernández sportigazgató miatt fogja esetleg megünnepelni. Mathieu góljára egyébként nem feltétlenül kicsi az esély, hiszen a francia hátvéd szabadrúgásból már szerzett is gólt a Sporting színeiben.

Ami a Barcelonát illeti, a hosszú idõre kidõlt Rafinha valamint Ousmané Dembelé természetesen nem bevethetõek, Valverde mester pedig nem vitte magával Lisszabonba Vermaelent, Arda Turant valamint Paco Alcácert. Eltiltottja nincs a trénernek, és a rotáció értelmében várhatóan visszatér majd a kezdõcsapatba Piqué valamint Semedo is. A támadósorban Vidal jó teljesítményt nyújtott a hétvégén, de Deulofeuban sem kellett még csalódnia Valverdének, így várhatóan ismét a hétvégén pihentetett saját nevelés jut majd szóhoz. Egyetlen kérdõjel talán Andrés Iniesta személye lehet, akit eddig még elkerült a rotáció. Ha a tréner most pihentetné a klasszist, úgy Sergi Roberto vehetné át a posztját.

A két gárda legutóbb 2008-ban találkozott a Bajnokok Ligájában, amikor is a csoportkör mindkét egymás elleni találkozóját megnyerte a Barcelona. Ennek ellenére a katalánok nem lehetnek túlzottan magabiztosak, mert a BL-ben a legutolsó négy idegenbeli mérkõzésükbõl hármat elveszítettek.

Sporting CP – FC Barcelona
Lisszabon, Estádio José Alvalade
20:45
Vezeti:
Ovidiu Hategan (román)
TV: Paulaner Sörház | Sport 1

Sporting Lisszabon: Rui Patrício – Piccini, Coates, Mathieu, Jonathan Silva – Battaglia, William Carvalho, Acuña – Bruno Fernandes, Doumbia, Gelson Martins.

FC Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Umtiti, Alba – Busquets, Rakitic, Iniesta (Sergi Roberto) – Messi, Suárez, Deulofeu.