Miért fog hiányozni Andrés Iniesta a foci világából?

Nem voltak allűrjei, csak focizott | Távozik, mert többet adna, mint amennyit már tud

EUROBARÇA BLOG

Így írtok ti!

Iniesta még vissza sem vonul valójában, csak a székhelyét teszi át Kínába. Hogy miért? Mert nem szeretne a csapat terhére enni, mert a saját maga által támasztott elvárásoknak már nem tud száz százalékban megfelelni. Kérdés, hogy miért nem Európa valamely topcsapatába igazol, ahol tárt karokkal várnák? Nem elsősorban a pénz miatt, hanem mert soha nem játszana a Barca ellen.

Minden más esetben suta PR-fogásnak vélném ezeket a mondatokat, de Iniestának minden szavát elhiszem. A csapat életre szóló szerződést ajánlott neki (ilyen nincs ám valójában, de akkor is jól hangzik, viszont minden áprilisban eldöntheti, hogy marad-e egy évet), a szurkolók akkor is a tenyerükön hordoznák, ha meccsenként csak 10 percet játszana.

De ez így elegáns, így hiteles. Így olyan, mint Iniesta.

És akkor lássuk, hogy mi az oka annak, hogy a futballvilág „gyászba” borult a távozása láttán:

A Barcelona spanyol dominanciájának emblematikus alakja

A Barcelona az utóbbi 10 évből idén hetedszer lett spanyol bajnok. Igen, ez az a bajnokság, ahol a habfehér csapat, a 20. század legjobb egyesülete, a királyiak, az „örökös” BL-győztes Real Madrid is ott sertepertél.

Tíz bajnokságból, hetet a Barca, kettőt a Real, egyet az Atletico vitt el. Közben hatszor a kupát is begyűjtötte a katalán gárda. Ízlelgessük a számokat, és ezek után döntsünk, hogy melyik a legjobb csapat Spanyolországban…

A kis szögletek királya

Még keményvonalas Barça-drukkerként is meglepett az elején, amikor Xavival elkezdték figyelmen kívül hagyni, hogy a szöglet arra való, hogy a sarokból az ötös környékére lehessen kanyarítani a labdát, hogy a kavarodásban valaki gólt fejelhessen. Ehelyett odamentek ketten, az egyik bepasszolta a másiknak, és folytatták a támadást. Aztán mindenki megértette, hogy ezek a 170 körüli fiúk nem fognak izmozni a tizenhatoson belül. Előbb lesz 15-20 passz, egy ritmusváltás, és ott a gól. Kinek kell a szöget?

Igazi botrányhős

Nem. Iniesta búcsúja csak a bulvársajtót nem rázta meg. Szerintem nem is tudják. Nem voltak ügyei Nem veszett össze a menedzserével, nem utálta az edzője, nem írt könyvet a viselt dolgairól, nem boronálták össze minden nyáron más klubbal.

Nem váltogatta a haja színét, nem volt rommá tetoválva, nem törte a sportkocsikat. Iniesta futballista volt, még ha mostanában ez más tartalommal is telt meg. Mondhatjuk úgy, hogy ő „csak” egy futballista volt.

Tisztelet

Ő az a játékos, akit nem csak a saját stadionjában övez feltétlen tisztelet. Minden meccsen, minden szurkolótábortól járt neki a taps! Igen, még a Madridistáktól is.

Akiről a legnagyobbak is elismerően nyilatkoznak

Nem tudjuk, hogy elhangzott-e a legendás mondat valójában, amit Guardiola mondott Xavinak, miszerint: „Te váltasz engem, ő pedig mindkettőnket nyugdíjba küld majd”, de mondjuk sztorinak nem utolsó. Pep szerint példakép a következő generációknak.

A Manchesterrel vívott döntő előtt a dicséretekkel meglehetősen fukarul bánó Sir Alex is így nyilatkozott róla: „Nem vagyok Messi megszállottja, Iniesta a veszély. Ő fantasztikus.”

A La Masia egyik utolsó mohikánja

Sajnos a La Masia nem ontja úgy a tehetségeket, mint 10 évvel ezelőtt. Ez persze szorosan összefügg azzal, hogy a Puyol, Xavi, Iniesta, Messi, Pique, Busquets, Valdes, Pedro, Victor Valdes szintű emberek nem 6-8 év alatt szoktak kikerülni az utánpótlás neveldéből. Az is csoda lenne, ha 30 év alatt születik ennyi korszakos tehetség. Hogy mi kellett ehhez, az egy egész vastag könyvet tölthetne meg, de maradjunk annyiban, hogy ilyen aranygeneráció talán még nem volt, és lehet, hogy már nem is lesz a topfutball világában.

Írta: Kovács Márk

Ha szeretnél egy emléktárgyat, ami még évekre veled marad a mindennapokban Andrés Iniestával kapcsolatban, akkor rendeld meg azt most az újonnan nyíló Eurobarça Shopban vagy olvasd el a részleteket itt.