Csalóka tökéletesség

Szinte hibátlanok, növekvõ pontelõny... de hosszú távon több kell

Ami az eredményeket illeti, a Barcelonával minden tökéletes pillanatnyilag: Messiék 10-bõl 9-szer nyertek a Ligában, 28-3-as gólarányuk van, csak a Wanda Metropolitanóban engedtek egy döntetlent az Atléticónak, és ott is közelebb álltak a gyõzelemhez. Mindeközben az ellenfelek veszítenek pontokat: a második helyezett – az idei évre az élmezõnybe végre visszatérõ – Valencia 4 pontra, a Real Madrid és az Atlético Madrid pedig 8 pontra vannak. Látszólag minden tökéletes, de korai lenne már most a bajnoki címmel kalkulálni…

Az ellenfelekkel nyilvánvalóan nem szabad most sem foglalkozni, Iniestáéknak továbbra is csak saját magukra szabad figyelni. Már csak azért is, mert szinte kizárt, hogy a Madrid hosszú távon ennyi botlást megengedne magának. A lényeg a saját produkció, és azon belül is elsõsorban a játék minõsége.

Ebben ugyanis nincs olyan szintû konzisztencia, mint az eredményekben. A Barcelona hazai pályán ugyan remek, általában jól játszva nyeri a meccseit, idegenben azért korántsem ez a helyzet. Lehet ezt annyival magyarázni, hogy idegenben nehezebb, de az is jól látható, hogy több meccs is alakulhatott volna egészen másként az alapján, ahogyan a csapat játszott.

Természetesen vannak nagyon jó periódusai is a Barcelonának, de a játék hullámzó. Erre remek példa volt az Athletic elleni meccs. Az elsõ félidõben akadt egy nagyon jó 20-25 perce a csapatnak, ez idõ alatt akár nagyobb elõnyt is összedolgozhatott volna magának. A második félidõben azonban az együttes kiengedte a meccs irányítását a kezébõl, nem kereste a második gól megszerzésének a lehetõségét, inkább gyors ellentámadásokkal próbálkozott idõrõl idõre. Hiányzott az igazán stabil elképzelés, ami a meccs megnyeréséhez vezetett volna. Teljesen egyértelmû, hogy ha Ter Stegen nem nyújt extra teljesítményt a kapuban, jóval nehezebb lett volna megszerezni a gyõzelmet – ha egyáltalán sikerül.

De voltak már ilyen mérkõzései a Barcelonának más pályákon is. A Getafe vagy a Sporting de Portugal ellen hasonlóképpen szenvedett a pályán a Barcelona, de aztán a meccset meg tudta nyerni fõként egyéni megoldásoknak köszönhetõen.

Messi és Ter Stegen nem fognak tudni mindig segíteni, és hosszú távon pontvesztéseket fog hozni, ha a játékban az eddigiekhez hasonlóan hosszabb rossz periódusai lesznek a csapatnak.

Úgyhogy a kedvezõ helyzetnek örülni kell, de eufóriára még nincs ok, a játékon ugyanis bõven van még mit javítani.