50 millióra nem, 5 millióra igen?

Mascherano története vs. Arda tavalyi lehetősége | A szezon döntő szakaszára elengednek egy kulcsembert?

Xavier Bosch a Mundo Deportivo újságírója tette fel csütörtökön a kérdést: hogyan lehet az, hogy a klub tavaly télen nemet mondott egy ajánlatra, ami 50 millió euróról szólt Arda Turanért, és most elfogadhat egy 5-6 milliós ajánlatot Mascheranóért? A kérdés nagyon is jogos, mert most aprópénzért készül elengedni a klub egy olyan játékost, aki bármennyire is nem kezdőember, meghatározó, fontos tagja a csapatnak – még most is.

Természetesen a két szituáció valamennyire más, hiszen most kifejezetten a játékos szeretne távozni, tavaly Arda esetében egy óriási ajánlat érkezett, ami kedvező lett volna a Barcelonának és a játékosnak egyaránt. Abban Luis Enriquének is szerepe volt, hogy Ardát akkor nem adták el, és nem erőltették, hogy a játékos is fogadja el a lehetőséget, amivel többet játszott volna és még többet keresett is volna. De végeredményben elengedtek egy 50 millió eurós kínai ajánlatot azért, hogy megtartsanak egy olyan helyettest, aki csak akkor játszott, ha Neymarnak esetleg valami baja volt. És néha középpályán, nem túl hatékonyan.

Most, egy évvel később a klub arra készül, és a katalán ‘Sport’ szerint már meg is tette, hogy elfogadja a kínai Hebei Fortune tizedakkora ajánlatát Mascheranóért. És az rendben van, hogy a játékos távozni szeretne, de ahogyan azt Josep Vives elnökségi szóvivő is mondta, a klub érdeke, a csapat érdeke az egyének érdeke előtt kell járjon – minden esetben. És ez a döntés, ha tényleg meghozzák, pontosan ezzel megy szembe: aprópénzért elengedni egy olyan játékost, aki bár nem kezdő, de az egész keret szerint meghatározó ember mind a pályán, mind az öltözőben. Nem tökéletes védő, de tudja, hogy mit kíván az: védőt játszani a Barcelonában.

Ezzel a legfőbb probléma, hogy bármit is mondanak, a Barcelona nem fog találni a téli átigazolási szezonban olyan játékost, mint Mascherano. Megbízhatót, gyorsat – akinek nem probléma, ha belövik a mögötte lévő 40-50 méteres üres területre a labdát, aki lát a pályán, illeszkedik a Barcelona játékába, aki profi mentalitással száll be a kispadról is és akinek van hozzáadott értéke az öltözői beszélgetésekben is.

Márpedig a szezon döntő szakasza a tavaszi – minden sorozatban. És elengedni egy ilyen játékost aprópénzért a szezonról döntő ütközetek előtt, óriási hiba. Arról szól, hogy a játékos érdekeit a klub és a csapat érdekei elé helyezik.

És ezt még megfejelni Arda 50 milliós történetével egy év távlatából – még nehezebb megérteni, hogy ezt a szituációt miért nem tudják elintézni a klub vezetői a csapat érdekében. Egy nem meghatározó ember távozására nemet mondtak 50-ért, most pedig egy meghatározó ember elengedésére pedig igent 5-ért. Akármilyen szemszögből is nézem, ez a döntés számomra érthetetlen.