Világszínvonalú bajnoksághoz bohóc Liga

A Liga elnöke szerint Piqué gólöröme provokáló volt | Raúl és Mandzukic a Camp Nouban

EUROBARÇA SZUBJEKTÍV

A szerkesztőség véleménye

Egészen megmosolyogtató állapotok uralkodnak jelenleg Spanyolországban, legalábbis erre a következtetésre lehet jutni a Gerard Piqué vasárnap esti, Espanyol elleni gólöröme által kiváltott reakciók láttán. A ‘La Liga’ elnöke, Javier Tebas szerint ez egyértelműen provokáló volt, így az illetékes bizottság kezébe adják a döntést, hogy szankcionálni kell-e Piquét vagy sem. Szerda délelőtt egyébként Josep María Bartomeu, a Barça elnöke is szót kért végre, és a védelmébe vette a katalán hátvédet.

Piqué és az Espanyol kapcsolata bonyolult és évek óta konfliktusokkal terhelt. A hátvéd még évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem érdekli, ha az Espanyol kiesik az első osztályból, legújabban pedig úgy véli, hogy a barcelonai klub gyökerét veszti, ráadásul kifogásolta, hogy nem lép fel a szurkolói ellen, akik szidalmazzák őt, a feleségét valamint a fia halálát kívánják. Mindezt molinókon keresztül is, hogy mindez még hangsúlyosabb legyen.

Noha a hátvéd azon kijelentésével, hogy az Espanyol egyre inkább eltávolodik Barcelonától, mert kínai elnöke van, nem igazán lehet egyetérteni, hiszen ez a globalizáció, és többek között a Barça elnökségében is található egy ázsiai származású vezető. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy egy egyesület eltávolodna a hagyományaitól.

Ami sokkal inkább kifogásolható az Espanyolt illetően, az a játékosainak a viselkedése minden egyes katalán derbin. Elhangozhat itt megannyi negatív jelző, nagyon nem tudunk hibázni, mert a kék-fehér mezesek játékosai a kemény illetve alattomos szabálytalanságoktól sem riadnak vissza, ráadásul amikor ők kerülnek földre, akkor pedig provokatív módon megpróbálják felnagyítani az esetet minden egyes alkalommal. Különösen érdekes az, ahogy Víctor Sánchez, az Espanyol csapatkapitánya, aki tagja volt a 2008-09-ben triplázó csapatnak, viselkedett Messiékkel szemben a hétvégén, és nem az első alkalommal. Mi több, Piqué sérülése is egy felelőtlen buktatásból fakad, amit Gerard Moreno követett el ellene. A szándékosságot nehéz bizonyítani, de a véletlenekben nehéz hinni.

Az Espanyol megbüntette azt a szurkolót, aki felelős volt a „Shakira mindenkié” molinó kifeszítéséért illetve eltávolodott az esettől, a játékos feleségét és fiát ért inzultusokat, melyek szinte már mindennaposak az Espanyol pályáján a Barça ellen, pedig ugyan vizsgálja a ‘La Liga’ valamint a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) illetékes bizottsága, ám hozzáteszi, hogy a szurkolók többsége normálisan viselkedett például a két csapat kupameccsén.

Piqué gólörömét ellenben egészen biztosan górcső alá veszik majd: „Aggódtunk, hogy ismét inzultálják majd Piquét és a családját, de a bizonyos gólörömig nem történt semmi, a hazai szurkolók viszonylag jól viselkedtek. A provokatív gólöröme volt az, ami kiváltotta a szurkolókból az inzultusokat, és ami irritálta őket. Noha ilyen gólörömöt már láthattunk korábban, el kell kerülnünk, hogy ezek irritálják az embereket. Az illetékes bizottság fog dönteni az esetről, de mi éppen ezért elé visszük az ügyet, hogy dönthessen” – így Javier Tebas, a La Liga elnöke.

Ugyanaz a Liga, mely vizsgálja Piqué gólörömét, feltöltötte a ‘Raúl csendre inti a Camp Nou-t’ című videót

Raúl González, a Real Madrid legendájának ikonikussá vált ünneplése, melyben csendre inti a Camp Nout, vagy Mario Mandzukic néhány évvel ezelőtti gólöröme, melyben szintén az ujját a szája elé téve jelezte a Camp Nounak még az Atlético Madrid színeiben, hogy a szurkolók maradjanak csendben, minden bizonnyal nem irritálták a katalán szurkolókat… Egyébként Cristiano Ronaldo gólörömét vizsgálta a Liga 2015-ben, miután a portugál nyugtatta a Camp Nout a gólja után, ám végül nem szankcionálták a portugált, így ezen esetek fényében különösen meglepő és erős lenne, ha Piquét eltiltanák.

Az eset kapcsán az ‘El Mundo Deportivo’ sportnapilapnak adott interjújában megszólalt Josep María Bartomeu elnök is, aki ugyan szintén nem osztja Piqué szavait az Espanyol kínai elnökével kapcsolatosan, ugyanakkor a védelmébe vette a játékost, és hangsúlyozta, hogy „ez egy fontos gól volt néhány perccel a meccs vége előtt, persze, hogy érzelemdúsan ünnepelnek a játékosok. Éltünk már át hasonlót is a Camp Nouban, számtalan más labdarúgó ünnepelt már így”.

Nagy probléma van a Ligát lebonyolítói szervezeteknél, ha ugyanúgy kezelik Piqué gólörömét, mint a családját ért inzultusokat. Azzal nincsen gond, ha a játékost kifütyüli a közönség, de a molinók és társaik, melyen becsmérlik a labdarúgó családját, már átlépik a határt. Piquét nem kell sajnálni, mert aki felvállalja a véleményét – legyen éppen igaza vagy sem – , azt nem fogja mindenki szeretni, és a hátvéd van annyira intelligens, hogy tudta, mi vár rá majd az Espanyol pályáján, ha kritizálja a barcelonai riválist, de a határokat akkor sem szabad átlépni.

Ezeket a határokat viszont érzékelhetően nem nagyon ismeri fel a La Liga illetve Tebas.