Ricardo Quaresma: Tehetségemet és játékomat nézve játszhatnék a Barcában””

NYILATKOZATOK

Ricardo Quaresma jelen pillanatban Lisszabonban készül az U21-es portugálválogatottal a kedd esti, Oroszország elleni EB-mérkõzésre. A szélsõ aztmondja, mostanában csak a Portóra, jelenlegi csapatára koncentrál, és nemnosztalgiázik” a Barçából való távozásán.

Azonban, mint mondta, igenis fájneki, hogy a Barça ilyen hamar megvált tõle. Úgy véli, nem volt indok atávozására, hiszen jelenleg a Barçának csak egy szélsõje van – Giuly,viszont 3 is távozott – Luís García, Overmars és õ. A fiatal játékosnaknagyon tetszik a mostani Barça támadóalakzata -Larrson, Eto’o, Ronaldinho,Giuly, Deco, és szerinte az idei Aranylabda legnagyobb esélyese ez utóbbi,azaz Deco.

Hogy érzi magát a Portóban?

Nagyon jól. Csereként kezdtem, de amióta jobban ismeri a tréner aképességeimet, már a kezdõcsapat tagja vagyok. Az Európa Szuperkupában góltszereztem a Valencia ellen, majd a Benfica ellen is betaláltam a PortugálSzuperkupában, amellyel megnyertük a mérkõzést. A csapat egyre csak javul. Ahétvégén ismét a Benfica ellen játszunk, és most csak erre a meccsreösszpontosítok.

Nem hiányzik a Barça?

Hiányzik a város, a klub, a társak, de semmi más. Szinte alig játszottam,így nem sok szép emlékem maradt meg. Szép gólt szereztem az Albacete ellen aLigában, ekkor még a kezdõcsapatban voltam. Aztán szépen leültem a kispadra.

Nem sajnálja, hogy a Barçába igazolt?

Nem. Mindig is egy álom volt nekem, hogy a Barçában játsszak, ez teljesültis. Most csak elõre tekintek.

Feladta azt az álmát, hogy nyerjen valamit a Barçában?

Nem, hiszen még csak 21 éves vagyok, és elõttem az élet. Csak tõlem függ adolog, hiszen ha jól játszom, még visszakerülhetek a csapatba. Viszont nemélem bele magam a folytatásba. Most csak a Porto számít.

És ha mondjuk a Real Madrid önben gondolkodik?

Nem akarok a Madridról beszélni. Én egy profi futballista vagyok, és ebbõlélek. Játszottam a Sporting Lisszabonban, a Barçában, most a Portóbanjátszom, de nem tudom, hol fogok játszani holnap. Ha egy klub érdeklõdikirántam, meghallgatom az ajánlatukat, akármelyik az.

Ön azt nyilatkozta, hogy nem kíván visszatérni a csapatba, amíg FrankRijkaard a vezetõedzõ.

Így van. Most viszont már objektívebben tudom megítélni a dolgokat. Afociban sok minden változik, és senkit nem érdekel, ki mit mondott régebben.Még fiatal vagyok, bármi megtörténhet.

Mi hiányzott a szakvezetõk és az Ön kapcsolatából?

Nem tudom, hiszen ha az emberrel nem beszélnek, nem nyilatkoznak róla ésnem bíznak benne, akkor elég nehéz levonni a konklúziókat. 19 évesenérkeztem a Barçába, és szükségem lett volna arra, hogy az edzõkbiztosítsanak bizalmukról, hiszen egy teljesen új környezetbe kerültem. Denem kaptam meg.

Annak ellenére, hogy már nem a Barça futballistája, örül a sikereiknek?

Hogyne, a csapattársaim miatt. Úgy vélem, vagyok olyan jó játékos, hogy mostis ott játsszak.

Ez fáj Önnek?

Igen, hiszen tudom, hogy most én is ott lehetnék. De nem akarok ezengondolkodni sokat, inkább megpróbálok a fejlõdésemre és a Portórakoncentrálni.

Ön és Luís García is távozott a Barçából, így a keretben gyakorlatilag csakegyetlen szélsõ van, Giuly, a gyorsabb szélsõhátvédek miatt. Ön, aki aszélen játszik, ért ezt?

Nem értem, hogy egy ekkora klubnak a keretében hogy lehet csak egyetlenszélsõ. Persze játszik még azon a poszton Larsson, Deco és Iniesta is, deegyik sem igazi szélsõ. Nem értem, de nem tudok csinálni semmit.

Beszélt Önnel valaki a vezetõségbõl mostanában?

Nem. Senki nem hívott. Ha felhívnak, elbeszélgetek velük szívesen, de ha nemkapok telefont, nem történik semmi.

Minek köszönhetõ a nagy változás a Barçában?

Idén jobb játékosok vannak, mint tavaly. Deco, Eto’o, Larsson,Giuly. Magasabb színvonalú játékosok, mindegyik „crack”. Tavaly csak egyvolt, Ronaldinho.

Mi a véleménye Decoról?

Remek játékos, de még nincs a legnagyobbak között. Azonban idén õteljesített legjobban, így az Aranylabdát neki adnám. Õ Portugáliában egypéldakép, egy ikon.

Mi volt a legszebb élménye a Barçával kapcsolatban?

A legszebb maga az odaigazolás volt, ilyen fiatalon. A legrosszabb a kevés játék.

A közönség Önt nagyon szerette. Mit üzenne nekik?

Nagyon örültem, hogy a szurkolók szerettek és bíztak bennem. De sajnos nemõk rakják össze a csapatot.

Írta:Boogess”