„A Barcának dolgozom, nem Laportának”

Hosszú beszélgetés Begiristainnal – Interjú, I. rész

A katalán sportnapilap, a SPORT egy igencsak terjedelmes interjút közölt a Barcelona technikai igazgatójával, Txiki Begiristainnal, amit az Eurobarca – az anyag nagysága miatt – több részben közöl. A beszélgetés során szó lesz a sportigazgató saját helyzetérõl, Guardioláról, a saját nevelésû játékosokról, illetve a kontraktusukat még meg nem újító játékosokról, így Puyolról vagy Márquezrõl. A nagy Txiki-interjú, I. rész.

Június 30-án lejár a szerzõdése.

Igen.

És azon a napon új elnöke lesz a klubnak. Ez az új presidente viszont egészen biztosan nem Joan Laporta lesz. Vele együtt távozik?

Én az FC Barcelonának dolgozom, nem Laportának.

Ez tiszta sor…

Hosszabbítottam, mert úgy gondoltam, megérdemlem. Azonban, ha igazán ki akartam volna használni ezt a szituációt, már réges-rég több esztendõre szólna a jelenlegi kontraktusom.

És miért nem használta ki?

Pontosan tudom, hogyan dolgoztunk Laportával, ám azt nem tudom, hogy a jelenlegi csapatból nyer valaki az elnökválasztásokon, vagy valaki más. Alapvetõen azonban ez nem is sürgõs kérdés, mivel a futball modellünk megvan, és mellé a kultúra is.

Éppen ez az. Habár mindketten tudják, hogy választás lesz, mégis, ugyanúgy dolgoznak, mintha már biztosan tudnák, hogy jövõre is a Barcelonánál lesznek.

Ez természetes. Sõt, továbbmegyek: Peppel már most a 2010-2011-es csapaton dolgozunk, ugyanis a labdarúgócsapat létezni fog az elnökválasztás után is.

Lesznek igazolások a januári átigazolási idõszakban?

Igen, van esély arra, hogy tovább erõsítjük a keretet. Éberen figyeljük majd a piacot, és ha egy jó opció bukkan fel, lépni fogunk.

Melyik posztokra?

Télen Afrika-Kupa lesz, és számos játékosunk ott lesz ezen az eseményen. Meglátjuk, tudnak-e a védõink a középpályán játszani. Ez is egy lehetõség például. Azonban ettõl függõen, akár egy csatár megszerzése is szóba jöhet.

Robinho?

Egy nagyon érdekes játékos számunkra, és játszhatna a Bajnokok Ligájában.

Beszélt korábban Guardioláról. Mit jelentenek azok a televíziós felvételek, amelyen vitatkozva láthatjuk Önöket?

Bocsánat, beszélgetve.

Akkor úgy…

Ez az információ meghökkentett. Egyet mondok Önöknek: nem fogják elérni, hogy egymás ellen hangoljanak, vagy hogy elválasszanak minket. Én csak annyit kérek Önöktõl, hogy hagyjanak minket békén az idény végéig.

Hangoskodás volt…

A véleménykülönbségek természetesek, és jó is, hogy vannak. A viták szintúgy kellenek. Csupán beszélgettünk a futballról, és pár névrõl.

Pep olyan szenvedéllyel végzi a munkáját, mint amennyire kívülrõl is látszik?

Pep egy soha meg nem elégedõ ember, egy munkamániás edzõ. Habár már megvan a történelmi tripla, de azóta sem dolgozik kevesebbet akár csak egy órával sem, mivel informálódik a csapatról, a klubról vagy éppen az ellenfelekrõl. Ugyanolyan ambícióval és ugyanolyan lelkesedéssel dolgozik most is, mint amikor elõször tartott edzést a Barca Atleticnek. Eddig még soha nem láttam hozzá hasonlító trénert. A sikerek, amiket elért az együttes, nem véletlenek…

Miért?

A tudása adja a hatékonyságot. Minden megoldás ott van a fejében. Az õ irányítása alatt az FC Barcelona elérte szinte a lehetõ legmagasabb szintet. Számomra egy megtiszteltetés, hogy úgy mehetek körbe a világon, hogy mindenki a Barca játékát csodálja.

De természetesen Önnek is volt dolga bõven…

Igen, és pontosan ez tölt el engem elégedettséggel, hogy sikerült az én feladatomat is teljes mértékben teljesítenem. Sõt, akárki jön majd utánunk a posztjainkra, egy nagy örökséget hagyunk rá.

Miért nem hosszabbított még Guardiola?

Az elmúlt év végén elé tettünk egy szerzõdéshosszabbítási ajánlatot, azonban akkor arra kért minket, hogy elõször a játékosok ügyeit oldjuk meg, illetve az átigazolásokat. A neki tett ajánlat persze még továbbra is áll.

Igaz az a híresztelés, hogy Pep és Vilanova prémiumot kaptak az elért sikerekért?

Igen, igaz.

Folytatjuk…