„Nehéz elképzelni, hogy ne lennék kezdő a Barçában a következő két évben”

A döntése azon múlik, mit érez, mennyi van benne

Andrés Iniesta egy héttel ezelőtt, a Chelsea elleni győzelem után belengette a távozását, egészen pontosan azt mondta, hogy április 30-ig dönt a jövőjéről, megy vagy marad. Most a válogatott szünetben egy hosszabb interjút is adott a Cadena SER-nek, melyben részletezte a szituációt.

Iniesta beszélt a válogatottról is, melyet szinte biztosan elhagy a világbajnokság után, de szóba került Neymar esetleges Madridba igazolása is a beszélgetés során.

A beszélgetés során lejátszottak számos szurkolói kérést Iniestának, ezek egytől egyik arról szóltak, hogy gondolja át, és ne hagyja el a Barcelonát még, maradjon a klubban, ahol mindenki szereti, és ahol pótolhatatlannak tartják. Erre így reagált a középpályás:

„Nagyon szép és érzelem gazdag dolog átélni az emberek szeretetét. És az egészet sajnálom a szívemben a tisztelet és a szeretet miatt, amit érzek a szurkolók iránt. Ez a szeretet nem új, amit kapok. Úgyhogy majd meglátjuk, mi lesz a végleges döntésem. Tudom, és eleinte is mondtam, hogy a döntés, hogy maradjak-e, az érzéseimen múlik. Az egyedüli dolog, amit csinálok addig, amíg döntök az az, hogy őszinte leszek saját magammal. Nem lesz más a döntésben. Ha maradok, akkor azért maradok, mert tudok kétszáz százalékkal teljesíteni, és ha nem, akkor azért nem, mert úgy érzem, hogy nem tudnám ezt megtenni már. De semmilyen más érzelmi töltet vagy fájdalom nem befolyásolja majd ezt a döntést.”

De ha úgy döntesz, hogy mész, néhány könnycseppet azért el fogsz morzsolni?

„Sokat, sokat. Hallani ezeket a gondolatokat nagyon sok érzelmet generálnak

„Sok minden generálja a kétségeket. Ilyen, hogy most az életem klubjában vagyok, abban a klubban, mely mindent megadott nekem, ahol az egész karrieremet töltöttem az elitben. Az emberek szeretete, a szurkolóktól, az egész futballvilágtól. Ez nem egy egyszerű szituáció. Meg kell értenem azt is, hogy lesz egy korom, ami már más kor, figyelembe véve az eddigi pályafutásomat. És ugyanakkor megnyílnak más ajtók előttem, amelyek nagyon ígéretesek sok szempontból. Végül ez nem egy olyan döntés lesz, ami a szerelemről szól, egyszerűen azon dől el, hogy mit érzek, mit kell tennem. Ha szerencsém van a sérülésekkel, és minden normálisan alakul, nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ne legyek kezdő a Barçában a következő két évben. De szerintem egy ilyen döntés túlmegy mindezen.”

„Ha elmegyek, akkor azért megyek el, mert nem tudok már 100%-ot adni játékosként, és emberként a klubnak. Ez egy nehéz döntés lesz, és lesz amilyen lesz, mindenképpen kiérlelt döntés lesz. Nagyon nyugodt vagyok, most nagyon is élvezem a jelenlegi szezont.”

Jövő

„Nem mennék olyan klubba, amely a Barcelona ellen versenyez. Minden olyan opció egy lehetőség, amely nem szerepel egy sorozatban a Barcelonával. Sokan már tényként közlik, hogy csak egy lehetséges kimenetel van, de jelen pillanatban nincs végleges döntés. Mindent alaposan átgondolok, de nincs eldöntve. Tudom, hogy ez a téma kétségeket generál. Úgy döntök majd, ahogy érzek, az én döntésem lesz, nincs köze hozzá a klubnak. Tisztán személyes döntés lesz.”

Valverde véleménye

„Valverde az első naptól kezdve éreztette a bizalmát, úgyhogy szerintem ő örülne, ha folytatnám a Barçában. Bármi is lesz a döntésem, az elsők között lesz, aki megtudja a döntésemet.”

A Barcelona játéka idén

„Visszaszereztük a csapatrészek közötti egyensúlyt, amit korábban elveszítettünk. Teljesen mindegy, hogy mi a játékrendszer, ami meghatározó az az egyensúly.”

Beszélnek a Barcelonából való esetleges távozásodról, de mi a helyzet a válogatottal?

„A pillanat miatt, és a dolgok természetéből eredően a világbajnokság lesz az utolsó fellépésem a válogatottal. Hasonló a helyzet, mint a klubom esetében. Nem szeretnék ott lenni csak azért, hogy ott legyek. Nincs szükségem arra, hogy ott legyek helyeken amiatt, aki voltam. A látásmódom változott folyamatosan, és most ez a kérdés.”

A válogatottnál mondott bárki bármit neked ezzel kapcsolatban?

„Néhányan tréfálkoznak. Hogy elmegyek-e vagy nem. De nem is vallottam be senkinek, hogy mit fogok csinálni. A válogatottban is vannak emberek, akiket nagyon régóta ismerek, és megosztunk dolgokat egymással.”

Mi lesz Oroszországban? Milyen érzéseid vannak?

„Erről a világbajnokságról nehéz megmondani előre, hogy mi fog történni, de most jó benyomásaink vannak a kvalifikáció után, és ahogyan játszottunk. A Brazíliai Világbajnokság és a Franciaországi Európa-bajnokság túl erős ütések voltak nekünk ahhoz, hogy most két lábbal álljunk a földön. A világbajnokságok bizonyítják, hogy ha nem csinálod jól a dolgokat, nem jutsz tovább.”

Szeretnéd, ha a válogatottól másként búcsúzhatnál, mint mások?

„Arról álmodom, hogy a búcsúm olyan legyen, amilyet mindannyian szeretnénk, megnyerve a világbajnokságot. Sikeréhesen megyünk a világbajnokságra, és ha jól tesszük a dolgunkat, reális esélyünk lesz harcolni a címért.”

Mit érzel, ha visszatekintesz a múltba?

„Büszkeséget és privilégiumot, hogy részese lehettem a válogatott legjobb éveinek, és fontos játékosa lehettem a csapatnak ezekben az években.”

Meglepne, ha Neymart a Madridban látnád?

„Őszintén szólva nem. Nem arról van szó, hogy meglepne vagy sem. Számomra ez indifferens kérdés. Nem szeretném, ha ez tiszteletlenségnek vennék. Egyszerűen ez nem egy olyan dolog, amin gondolkozunk. A Madrid a világ egyik legjobbját igazolná le, de a Barcelonának továbbra is olyan kerete lenne, amit jobbnak érzek a többinél.”

Furcsa lesz kedden Messi ellen játszani?

„Igen. Nekünk, akik ugyanabban a csapatban játszunk, hozzászoktunk ahhoz, hogy szinte minden napot együtt töltünk, így ez nagyon különös lesz. De végeredményben mindenki a saját érdekeit nézi a pályán. Annak ellenére, hogy ez egy barátságos meccs lesz, azt szolgálja, hogy fejlődjünk csapatként. Reméljük, hogy két jó meccset játszhatunk.”