„Csodálatos lenne, ha maradhatnék, de hazudnék”

Iniesta visszatekintése az elmúlt 22 évre

Andrés Iniesta az utolsó napjait tölti a Barcelonánál mint profi futballista, hiszen a hétvégén játszhatja az utolsó mérkőzését a klubban, ahol összesen 22 évet töltött. Iniesta ezért különösen felkapott most a sajtó által is, és a kivételes helyzetben engedélyezik is, hogy több interjút adjon. Ezek közül is kiemelkedik azonban az ‘Onda Cero’ által készített rádióban sugárzott beszélgetés, amit a Camp Nou kispadján ülve vettek fel.

Az utánpótlás torna, ahol kiválasztották

„Jó élmény volt, különösen a második évben, amikor játszottam, és ahol kiválasztottak a legjobb játékosnak. Ez akkor meghatározó élmény volt, és hatással volt a pályafutásomra. Onnan kerültem a Barcelonához. A legjobb emlékeket őrzöm arról a tornáról.”

A család támogatása

„Minden jól sült el. Nagyon világosak voltak a szándékaim. Mindig egyértelmű volt, hogy a családomnak az a legjobb, ha Barcelonába megyek. Ők mindent megadtak értem. Nagyon szeretem a szüleimet, nagyon kiegyensúlyozott emberek, mert jól kiegészítik egymást, és mindkettőjüknek megvannak a maguk erényei.”

„A szüleim bátrak voltak, hogy ott hagytak a La Masíán, akkor is, amikor még nagyon fiatal voltam. Volt egy pillanat, amikor az apukám meghátrált, és haza akart vinni, de az anyukám úgy döntött, hogy ott kell maradnom.”

Élet a La Masíán

„A La Masíában reggel mentünk iskolába tanulni. Mindig is szorgalmas voltam a tanulásban, mert a tanulmányok fontos részét képezték a fejlődésemnek, a gazdagodásomnak. Később aztán együtt ettünk a La Masíában, délután voltak az edzések. A tanulást este kellett elvégezni, akkor, amikor lehetett. Vacsora után rendelkezésre állt egy telefonos kabin, hogy beszéljünk a családunkkal. A kisebbeket, mint Jorge Troiteiro vagy én, tovább engedték beszélni. Jorge-val sok mindent megosztottunk egymással.”

„Olyan életünk volt, mint bármelyik gyereknek.”

Nehéz eljutni a célig és ott is maradni

„Mindig a szép és a jó dolgokról esik szó, amit a futball tartogat, de eljutni oda, ahová akarsz, és ott maradni, nagyon sok áldozattal jár. Eljutni addig, hogy valaki vagy a fociban, az nehéz dolog. Eleve furcsa azt mondani, hogy valaki vagy. Talán az lehet a realitás, hogy három játékos jut el minden százból, azok közül, akik elkezdik. Értékelni kell mindenkinek a tehetségét, és támaszkodni kell erre, amikor beszélünk a gyerekekkel.”

Kétségek között?

„Az én számomra teljesen világos volt, hogy itt akarok sikereket elérni. 12 évesen megtettem a lépést, ami nagyon nehéz volt, de az egyedüli és egyértelmű célom az volt, hogy sikeres legyek a Barçában, kerül amibe kerül.”

A Jövője

„Kína és Japán a két lehetséges ország. Bízom benne, hogy a döntésemet be tudom jelenteni a jövő héten.”

A gól a VB-döntőben

„Másodpercekig tartott. Nem volt arra időm, hogy gondolkozzak bármin is. Magam köré csöndet képzeltem, egyedül voltam, nem volt más lehetőség. A lehető legjobban fejeződött be. A gól után örülni, ordítani, futni a szögletzászlóhoz…”

Milyen volt labdaszedőként?

„Itt (a Camp Nouban) voltam labdaszedő is, amikor a La Masíán voltam. Egy nap egészen alsóneműig áztam az esőben, annyira esett. Ez egy Real Sociedad elleni meccs volt. Nagyon jól emlékszem az Atlético Madrid elleni 5-4-re is. Ez a pálya akkor is föléd kerekedik, amikor üres.”

A kezdetek az első csapatban

„Olyan időszakban kerültem a csapatba, ami nem volt egyszerű, Van Gaallal. Az első gólomat a Levante ellen szereztem, elég zavaros végkifejlet közepette, Saviola akarta befejezni a támadást.”

Az öltözőfolyosók

„Most már kevesebbet beszélünk, mert mindenhol kamerák vannak. Mindig beszéltél a társaiddal, mindig is voltak csetepaték, és ez így is normális. Én soha nem veszítettem el a fejemet, még akkor sem, ha néha közelebb mész a megszokotthoz képest. Igyekszem megtalálni az egyensúlyt a jóban és a rosszban is.”

Magas elvárások

„Azért megyek el, mert el kell mennem. Elfogadom, hogy fizikailag vagy mentálisan nehezen tudnám azt adni, amit eddig adtam. Elmegyek úgy, hogy még fontosnak érzem magam, hasznosnak, úgy, hogy nagy szezont futottunk, trófeákat nyertünk. Nem szeretnék kellemetlen szituációkat átélni ennél a klubnál. És nem fogok becsapni senkit: az idő ellenem dolgozik. Ez a klub rengeteget vár el tőled, többet, mint amit az emberek gondolnak. Bárcsak minden örökké tartana, és mondhatnám, hogy majd csak jövőre megyek el, csodálatos lenne. De hazudnék. Azért írtuk alá azt a szerződést, mert a klub tudta, hogy nem leszek itt egy percig sem, ha nem tudok 200 százalékot adni.”

A legforróbb hangulatú Clásicók

„Volt egy nagyon csúnya időszak, igen. Szerintem ezt mindenki látta. Nem csak a játékosok, a közönség is. Sok csúnya szituáció volt. Mindig is volt feszültség ezen a meccsen, voltak összetűzések, mint most a legutóbbin is, de abban az időszakban átéltem Kupadöntőket, ahol átlépték a rivalizálás határait. Ott, akkor, mindannyian hibáztunk. Szerencsére véget ért.”

Célok, amiket még el szeretne érni

„Nem arról van szó, hogy kialszik a láng vagy sem. Én elértem az álmaimat, felülmúltam, amit akartam. Nincs jobb módja, mint hogy így fejezzem be. Testemmel, lelkemmel mindent megadtam ennek a klubnak. Nem maradt előttem, semmilyen cél, amit el szeretnék érni. 22 év után úgy érzem, hogy ez hiányozni fog az életemből a közeljövőben.”

Kína vagy Japán

„Azt követően, hogy Fuentealbillából idejöttem, most jön a legfontosabb döntésem. Két lehetséges cél van, Kína és Japán, mindkettőnek megvannak a jellegzetességei. A mérlegre végül mindent odateszel. Remélem, hogy a jövő héten be tudom jelenteni a döntésemet. Az egyik opció inkább el van döntve, mint a másik. Szeretném, hogy mindenképpen a világbajnokság előtt legyen, ezt akkor szeretném félre tenni. Szeretném élvezni a focit.”

„Az anyagi kérdések relatív fontosak. De számít az egész csomag, a projekt komolysága, a jövő. Ez fog megmozgatni abban a pillanatban, amikor elmegyek egyik vagy másik irányba.”

Jól bánt a sajtóval is

„Azt mondanám, hogy igen. Soha nem bántak velem rosszul, mindig éreztem a kölcsönös tiszteletet. A sajtó része a profi labdarúgásnak. Mindig igyekeztem a lehető legjobban a rendelkezésükre állni.”

Visszatérni a Barçához, már nem játékosként?

„Nagyon szívesen visszatérnék. Ez az otthonom. Itt fejlődtem 12 éves korom óta. Bárcsak később is része lehetnék ennek a klubnak.”

Véget ér egy korszak

„A nyártól kezdve minden nagyon más lesz. Személyes és sportszakmai szinten is. Ha nem történik semmi furcsa, ez a világbajnokság lesz az utolsó élményem a válogatottal. Szép dolog egyszerre tenni pontot a végére a Barçánál és a válogatottnál is.”

Edzősködni a jövőben

„Elkezdte piszkálni a fantáziámat az edzőség lehetősége. Az edzői papírokat meg fogom szerezni, de még azért játszhatok is, van rá időm. Nem tudom, hogy hogyan, miként leszek 7 vagy 10 év múlva.”

Sosem bújt el a világ elől

„Az, hogy elmész a mix-zónába, vagy beszélsz a sajtóval mindig is úgy éreztem, hogy a munkám részét képezi.

Sokat váró közönség

„Meg kell értenünk, hogy ami elmúlt, az tényleg elmúlt. Semmi sem lesz ugyanolyan, mint korábban. Nincs arra sem ok, hogy rosszabb legyen. Lehet jó vagy nagyon jó. Pep nagy korszaka után már bizonyítottuk, hogy lehet nyerni triplázást és Ligákat. Jönnek más játékosok, és ugyanúgy nagy focit fognak játszani.”

Nemet mondott a Man. Citynek

„Pep küldött nekem üzeneteket, ez igaz. De kikerültek olyan információk is, amiket nem értettem. Nem fogok a Barça ellen játszani. Az én korszakom az elitfociban a Barçában fejeződik be.”

Itt a Világbajnokság

„Más időszakban vagyunk, mint Brazíliában. Nagyon jó elegy a jelenlegi csapat, tele nagy játékosokkal. Ha jól küzdünk, ott leszünk a jelöltek között. Hogy kik a favoritok? Brazília nagyon erős, igen, és ugyanazok, akik mindig: Németország, Franciaország, Argentína…”

Emlékezz limitált kiadású pólókkal a Barcelona történetének 25. bajnoki címére és a 22 év után távozó Andrés Iniestára. Rendeld meg a pólókat a linkekre kattintva az EuroBarça Shopban.