Exkluzív interjú Messivel – II. rész

Élet a foci után | Katalónia | Világbajnokság

Amint azt már korábban olvashattátok hétfőn, Lionel Messivel terjedelmes, exkluzív interjút készítettek a ‘SPORT’ újságírói, aminek az első felét már közöltük is. Most pedig az alább olvasható a beszélgetés második fele, amiben többek között elárulja az argentin zseni, hogy szeretne-e edzősködni a pályafutása után, illetve beszél a közelgő világbajnokságról, plusz a Barcelonával és Katalóniával való viszonyáról.

Mi a következő lépés? Gondoltál az edzősködésre?

„Nem gondoltam rá. Nem akarok. Mindenki a saját maga módján él. Megpróbálok évről évre nyugodtan élni. Amikor elérkezik az a nap, meg fogjuk látni. Meg fogom találni az utat, követni fogom, és majd meglátjuk, mi lesz.”

Kizárod az edzősködést?

„Most nem tudom elképzelni magam, mint egy edző. Soha nem tudhatod, mi fog történni. Hallottam Zidane-t egyszer, azt mondta, hogy soha nem lesz edző, és utána végül mégis az lett. Nem látom magam edzőként, de nem tudom, mi fog történni.”

Ki volt a legjobb edződ?

„Jó tapasztalatom volt mindannyiukkal. Nagyon hálás vagyok Rijkaardnak, hogy megadta nekem a lehetőséget, mert bízott bennem, debütálhattam és megnyugtatott. Ezután nagyon jó edzők voltak. Guardiola a legjobbak között, nem kétséges. Luis Enrique ugyanazon a szinten van ott.”

Titóval és Tatával nem volt meg ugyanaz a folytonosság…

„Az egy másfajta év volt Titóval, minden miatt, ami történt, hogy nem lehetett ott velünk. Tatával különös év volt, amikor ő volt az edző, mert már eleve egy olyan időszakban vette át az együttest, amikor nem volt rend a csapat háza táján. Sosem tudta teljesen önmagát adni a körülmények miatt. Valverdével jól érzem magam, ahogy beszél a játékosokkal, hogy ilyen őszinte, jó ember. Jó tapasztalatom volt mindannyiukkal. Hálás vagyok, mert mindannyiuktól tanultam.”

Egy gól, amilyet nem szereztél, de szerettél volna?

„Nem a szépségükért akarok gólt szerezni, hanem a fontosságuk miatt. A karrierem legnagyobb gólja a fejes volt a Bajnokok Ligája döntőjében, amit az a gól és meccs jelentett. Nincsenek különleges gólok, amiket lőni akarok, mert nekem az összes fontos gól különleges.”

Mit jelent neked Barcelona?

„Mindent. Mindent megadott nekem, mióta idejöttem, mind a város, mind a klub. Hálás és boldog vagyok, hogy Barcelonában élhetek, és a világ legjobb klubjában játszhatok.”

Gondolod, hogy itt fogsz maradni?

„Úgy érzem, igen. 13 éves koromban jöttem ide, itt nőttem fel, ide teremtettek. Amikor először jöttem ide, három vagy négy napig csak egy turista voltam. Mindent megtettem. Később Casteldefellsbe [település Barcelona tartományban – a szerk.] költöztem, hogy ott töltsem az életem, a családommal és a gyerekeimmel. Ezért nem láttam annyit a városból, de szeretem Barcelonát és ezt az életmódot.”

És Katalónia…

„A gyerekeim inkább katalánok, mint én. Argentin gyökereik vannak, de minden mást tekintve katalánok.”

És katalánul beszélnek otthon?

„Igen, a kicsi sok dolgot mond. Thiago kevesebbet. Mindent megértek.”

Piqué egykorú veled, és a világbajnokság után otthagyja a válogatottat. Ugyanezt fogod tenni?

„Nem tudom. Attól függ, hogyan játszunk, hogyan ér véget. Az a tény, hogy elveszítettünk három döntőt, most bonyolult pillanatokat eredményezett az argentin sajtóval, mivel a különbségek megmutatják, mint jelent egy döntő. Nem könnyű, és meg kell becsülni [három döntőbe jutni – a szerk.]. Igaz, hogy a győztes a fontos, de nem könnyű oda eljutni.”

Ha megnyeritek, hogy fogod érezni magad? Mi lesz a következő motiváció?

„Ugyanaz lesz, mint az oroszországi torna előtt. Sokat nyertem a klubommal, és a következő évben a motiváció ugyanaz, mindig újra nyerni. A világbajnokságnál ugyanaz lenne. Nem fogok semmit megváltoztatni.”

Kitől félsz leginkább?

„Különböző csapatok indulnak nagy önbizalommal, jó játékkal és játékosokkal a tornára, mint például Brazília, Németország, Spanyolország, Franciaország és Belgium, bár ez utóbbit nem említik. Argentínának jó játékosai és tapasztalatai vannak az előző világbajnokságról. Szoros torna lesz.”