Több mint Dráma! Portland-Barcelona: 30-24

ÖSSZEFOGLALÓ

Fantasztikus csatában a Barcelona ugyan hat góllal kikapott Pamplonában, s hiába veszítette el ezzel az elsõ mérkõzésrõl hozott elõnyét, idegenben lõtt több góllal Nagy Laciék bejutottak a legjobb nyolc közé a kézilabda Bajnokok-Ligájában.

A katalánok viszonylag biztos, de semmiképpen nem túl megnyugtató hat gólos elõny birtokában várhatták a visszavágót a múlt heti hazai siker után. A párharc esélyese ekkor már mindenképpen a Barca volt, hiszen a gránátvörös-kékek a bajnokságban korábban már többször bizonyították, hogy idegenben akár még a gyõzelemre is esélyesek lehetnek a legnagyobb hazai riválisokkal szemben. Ezen az estén viszont nagyon megizzasztották a katalánokat a hazai szurkolók által buzdított baszkok. A Pamplona ugyanis csodálatosan rendbe szedte védekezését az elõzõ héthez képest, s nehéz feladat elé állította a vendégeket. A Barca többször tanácstalanul állt baszkok fala elõtt, míg a Portland-nak jobban ment a támadójáték az utóbbi idõben jól mûködõ katalán védekezéssel szemben. A hazai kapuban parádézott Kasper, s így jelentõs elõnyhöz juthatott volna a Pamplona, csakhogy támadásban gyakran buta hibákat vétettek, amit a Barca ki tudott használni. Ezzel a hazaiak csak 15-13-ra vezettek a szünetben, s nem sok minden utalt arra, hogy a Barcelona nagy bajba kerülhet a folytatásban. Az egyedüli probléma az volt, hogy a (magassága révén) védekezésben is kulcsembernek számító Nagynak már két kiállítása volt, s így Espar edzõ sokáig nem kockáztathatta a magyar átlövõ védekezésbeli játékát. Így értelemszerûen egyel több cserére volt szükség minden támadás után.

A Portland hihetetlen akarattal kezdte a második 30 percet, és tovább tudott javítani addig is jó védekezésén. A Barca egyszerûen képtelen volt feltörni a hazai védelmet, s így folyamatosan olvadt a katalánok összesítésben meglévõ elõnye. A Pamplona fantasztikus játékának köszönhetõen a 42. percre fordulóponthoz érkezett a párharc, mivel ekkor állt elõször továbbjutásra a Richardson csapat (24-17). A hazai publikum ekkor már fergeteges hangulatban égett, de a gránátvörös-kékek állva tudtak maradni, s válaszoltak a hazai rohamra. Zsinórban három gól következett a Barcától, köszönhetõen a kapuban parádézó Barrufetnek, s a gólokat szerzõ Zvizej-Romero duónak. Innentõl egy szakaszban felváltva jöttek a gólok a két kiváló együttestõl, a hazai oldalon viszont csak egy játékostól. Rocas ugyanis egy személyes háborút vívott a katalánokkal, mivel a második játékrész során nyolc gólt szerzett, s ezzel a hátán vitte a Portland-ot. Az utolsó perchez érve a baszkok ismét ledolgozták összesített hátrányukat, s 30-24 állt az eredményjelzõn, mely az idegenben szerzett több katalán gól miatt vendég továbbjutást jelentett volna. Idõ még bõven volt, a labda (s a párharc sorsa) a Barcelona kezében volt. A vendégek viszont nem tudták kihasználni az elsõ támadás jogát, így a Portland-nak megadatott az esély, hogy döntõ támadást vezessen a továbbjutásért. A baszkok a már sok mindent megélt sztárjukra, Garraldára bízták a mindent eldöntõ lövést, de ezzel nem volt szerencséjük, mert a nagy napot kifogó Barrufet csodálatosan hárított.

Ezzel a Barca megtartotta a hat gólos különbséget, s így heroikus csatában kiharcolta a továbbjutást. A meccs elõtt nem sokan gondolták talán, hogy a Barcelona majd az elsõ találkozón bemutatott kiváló védekezésének köszönheti a továbblépést, mivel az ott kapott (mindössze) 22 gól most aranyat ért. A gránátvörös-kék gárda így továbbjutott a legjobb nyolc közé, s várhatja a sorsolást, ahol a Portland-hoz hasonló remek csapatot fog kapni ellenfélül. Akár a szintén továbbjutott Fotex Veszprém is a katalánok útjába kerülhet…

Portland San Antonio-FC Barcelona-Cifec: 30-24 (15-13)
Továbbjutott a Barcelona 52-52-vel, idegenben lõtt több góllal
Pamplona, Universitario de Navarra
3.000 nézõ
Vezették:
Repensek és Pozeznik (szlovének)

Portland San Antonio: KASPER; JORGENSEN (5), MARTÍN (5), Richardson (1), Juancho (1), ROCAS (10, 5p), Andorinho (2) -játszottak továbbá-, Losert (kapus), Lubej (1), Garralda (4), Balic (-), Lozano (1), Ortigosa (-) és Carvajal (-).

Barcelona: BARRUFET; Hernández (1), Jerome Fernández (4), IKER ROMERO (8, 3p), Nagy (3), Skrbic (1), ZVIZEJ (5) -játszotak továbbá- Peric (kapus), Puig (-), Jeppesen (2), Tomás (-), Dominikovic (-) és O’Callaghan (-).