Célkeresztben: Lionel Messi

Futballsztárnak született

A Barcelona és Lionel Andrés Messi története már-már mesébe illik. A 18 éves srác nagyon fiatalon került a csapathoz, szinte az összes korosztályos együttest bejárta, s villámgyorsan az elsõ csapatnál találta magát, hogy a Juventus elleni Joan Gamper kupa mérkõzésen az egész világ megismerhesse.

Messi 1987. június 24-én született, s már öt évesen a Club Grandoli játékosa volt, amelyet édesapja vezetett. Ezután pedig egy tipikus argentin tehetség életútját követte. Elõször is a Newell’s Old Boyshoz szerzõdött, ahol idõsebb bátyja, Rodrigo játszott, majd nem sokkal késõbb már a River Plate vezetõi kopogtattak érte.
Ekkor Messi 13 éves volt, de az álomszerzõdés nem jött létre, ugyanis kiderült súlyos betegsége: hormonális problémái miatt nem nõttek rendesen a csontjai, s amikor ezt megtutták, a Milliomosoknak nevezett klub vezetõi, elálltak az üzlettõl.
Egy argentin klub se tudta megfizetni a gyógyítás költségeit, s családja anyagi helyzete sem volt túl bíztató, a fiatal játékosnak Spanyolországban kellett egy gazdag klub után néznie. Megkereste hát a Lleidában élõ katalán rokonait, s az õ közbenjárásukra, majd egy játékosmegfigyelõ kedvezõ jelentése után a Barca ajánlatot tett a családnak.
A legendás mezt felöltve a fiatal tehetség elkápráztatott minden érdeklõdõt, hiszen már elsõ mérkõzésén ötször (!) beköszönt. Ez még a Barca vezetõit is meggyõzte, s miután találtak egy helyet, ahol kezelni tudják a problémáját, gyorsan le is igazolták.

Így kezdõdött hát a mese…

Ekkor Messi 13 évesen még csak 140 centiméter magas volt, de a kezeléseknek hála megindult a növekedése, s mára elérte a 170 centit.
A Barcelona nem bánta meg a meglehetõsen kockázatos és drága döntését, hiszen a csodagyerek villámgyorsan lépett egyre elõrébb a fiatal csapatok között, s 37 mérkõzésen 37 gólig jutott, majd hirtelen a Barca „B”-ben találta magát.
2004 októberében pedig eljött a várva várt pillanat, s Messi bemutatkozott a felnõtt csapatban is, csereként az Espanyol ellen. Ebben a szezonban többször is beállt csereként, de igazán nem sikerült megmutatnia magát egészen addig, amíg a csapat legfiatalabb góllövõje nem lett 17 évesen az Albacete elleni 3-0-s gyõzelem alkalmával.
A klubelnök Joan Laporta Cesc Fabregas elvesztése után már nem kockáztatott, amint lehetett, Messi elé rakta élete elsõ profi szerzõdését. S hogy megerõsítse, a klub nem hajlandó megválni Messitõl, a játékos kivásárlási árát 150 millió euroban határozta meg, még többen, mint Ronaldinhóét. A szerzõdés egyébként 2014-ig érvényes, bár ez a kontraktus már a második volt néhány hónapon belül adminisztrációs okok miatt.

Az új Maradona?

Messi ekkor már hazájában is reflektorfénybe került, miután szárnyalása hatására júniusban az argentin juniorválogatott megnyerte az U-20-as VB-t. Sokan már ekkor a Barca egykori sztárjához, Maradonához hasonlították.
A világbajnokság legjobbjának megválasztott játékos lett egyébként a gólkirály is, s a döntõben, Nigéria ellen is nagyszerûen játszott, annak ellenére, hogy 3 évvel fiatalabb volt a korosztályánál. Egy mérkõzést még nem bírt végig, ezért gyakran csereként állt be, s amikor a szurkolók a kezdõbe követelték, õ illedelmesen megköszönte, de hozzátette: szerinte még nem elég érett a feladatra.

Joghézagok

A nyár végére az ellenfelek – többek között az õsi rivális Real Madrid – is felismerték, hogy Messi komoly veszélynek bizonyulhat, s mindent megtettek, hogy pályára lépését megakadályozzák.
A szezon elején ki kellett hagynia a Spanyol Szuperkupát, s a bajnokság helyett is a Bajnokok Ligájában léphetett csak színre, hiszen probléma adódott „asszimilált játékos” státuszával. Ez azt jelenti, hogy ha egy játékos már nagyon fiatalon Spanyolországba szerzõdik, s itt végigjárja a junior csapatokat, akkor elvileg nem számít unión kívüli játékosnak, Messi esetében viszont ez nem realizálódott.
A Barcelona ezt a törvényt próbálta felhasználni, hiszen Messi 13 évesen került a Barcához, s az elõzõ két évet már a Barca „B”-ben töltötte, ezért automatikusan járt volna neki a kedvezõ státusz. Légiósként szóba sem jöhetett, hiszen Eto’o, Marquez és Ronaldinho is légiósnak számított, Messi tehát a kereten kívül került.
Végül azonban megoldódott a helyzet a spanyol állampolgárás megszerzésével, így Messi végre játszhat minden fronton.

A Maradonával történõ összehasonlítás tehát érthetõ, hiszen bal lábas játéka is az Isteni Diegora emlékeztet. Maradona is egyetért ezzel: „Messi nagyon hasonló hozzám. Õ a világ legjobb játékosa Ronaldinho után.”
A hallgatag Messi örül a dicséretnek, s nem száll el tõle: „Számomra most minden olyan, mint egy álom. Meg kell csípnem magam, hogy tudjam, ez tényleg igaz. Ugyanakkor túl sokszor hasonlítanak Maradonához. Õ a valaha volt legjobb játékos, én pedig még csak a pályám elején járok.”

Messi az argentin válogatottban is bemutatkozott, éppen Magyarország ellen, de a bíró körülbelül egy perc után kiállította. Persze ez nem okozott törést a játékos pályájában, azóta is rendszeresen megkapja a meghívót, s ezen pár év múlva már valószínûleg csak nevetni fog egy jóízût.

Mellesleg, ki ellen mutatkozott be Maradona a válogatottban? Természetesen Magyarország ellen…

A „La Pulga” becenévre hallgató kis argentin pályafutása töretlen fejlõdést mutat a bemutatkozásától kezdve. Ez még akkor is igaz, ha az utóbbi két szezonban nem kerülték el a sérülések. Barcelonai pályafutását egyéni címek, és a csapattal együtt elnyert elisme-rések övezik. Két bajnoki cím (2005, 2006), két spanyol Szuperkupa (2005, 2006), BL – gyõzelem (2006) van a tarsolyban. Egyéni címei közül kiemelkedik a Golden Boy-díj (2005), a Bravo-díj (2007). De nemcsak a Barcelonával, hanem az argentin válogatottal is sikerült felérnie egy csúcsra: 2008-ban tagja volt a pekingi olimpián aranyérmes argentin csapatnak. „A Bolha” évrõl-évre fejlõdõ tendenciát mutat. Zsenialitása, alázata példa értékû lehet mindenki számára. Ehhez mérhetetlen szerénység, önuralom párosul, ami tovább növeli népszerûségét – mind Barcelonában, mind a világon. Sportemberi nagyságát mutatja, ahogy az olimpiára való elutazását övezõ problémát kezelte.

„Barcelona az otthonom, itt mindig csodásan bántak velem, amire a legjobb példa, hogy az olimpiáról sem rendeltek haza. Guardiolának, a csapatnak és a szurkolóknak is köszönettel tartozom, amiért megér-tették, mit jelent nekem Pekingben Argentínát képviselni.” – nyilatkozta Messi. Nem véletlen, hogy Ronaldinho 2008 nyári távozása után a szakmai vezetés rá ruházta a 10-es mezszámot. Reméljük, elbírja ennek a meznek a súlyát is: nem csak a játékban, hanem szellemiekben is vezére tud lenni a csapatnak. Ezzel kapcsolatban mondta a kis argentin: „Erõsek vagyunk, és egyre egységesebbé válunk. Eredményeinkre sem lehet panasz, a felkészülési meccseken még velem, a BL-selejtezõben már nélkülem is remekelt a csapat. Nincs más teendõnk, mint visszaszerezni a BL és a Primera División trónját!” Így legyen.

Plusz-mínusz rovat

Pozitívumok:
+ Rendkívüli gyorsaság
+ Rimusváltások a legmagasabb szinten
+ Teljes kiszámíthatatlanság
+ Életveszélyes bal láb
+ Nagyon fiatal
+ Szerény, jól és szívesen tanuló típus
+ Bár nem vezetõ alkat, bírja a rangadók nyomását

Negatívumok:
– Fizikailag még fejlõdnie kell
– Tökéletesítenie kell a jobb lábát
– Nincsenek vezetõi adottságai

Adatlap:

Teljes neve: Lionel Andrés Messi
Születési hely: Santa Fe (Argentína)
Születési idõ: 1987. június 24.
Magasság: 170 cm
Testsúly: 67 kg
Eddigi klubjai: Newell’s Old Boys 1995-2000, FC Barcelona 2000-
1. meccse a Barcában: 2004. október 16. (Espanyol – Barcelona: 0-1)
Bajnoki meccseinek száma: 78/31

Összes fellépése a Barcelona színeiben
: 110/44
Válogatottság: 29/9
Sikerei: spanyol bajnok (2005, 2006), Spanyol Szuperkupa (2005, 2006)BL-gyõzelem (2006), Golden Boy-díj (2005), Bravo-díj (2007), olimpiai bajnok (2008), világbajnoki negyeddöntõs (2006).

Sikerei: A Barcelonával: Spanyol bajnok (2004-2005)
A válogatottal: Junior világbajnok (2005), A Junior VB legjobb játékosa és gólkirálya (2005)

 

Írta: Rhynn, Varga Tamás