Leo Király cipeli az udvartartását: 2-4

Újabb mesterhármas Messitõl | Biztos gyõzelem Zaragozában

Érdekes és gólgazdag mérkõzést játszott a Barcelona Zaragozában vasárnap este, gyõzött 4-2-re, a csapatjáték középszerû volt, Ibrahimovics rémisztõ, Messi pedig zseniális. Röviden így lehetne összegezni a Liga 27. fordulójának záró mérkõzését, ahol a Barcelonának voltak nagyon jó és nagyon rossz idõszakai is, de Lionel Messi klasszisa mindent eldöntött. A katalán együttes már az 5. percben vezetést szerzett az argentin góljával, aki a második félidõben még két gólt lõtt, és kiharcolta a negyedik találatot eredményezõ büntetõt is. A Barça tartja a lépést, és pontszámban továbbra is egyenlõen áll a vezetõ Real Madriddal.

Pep Guardiola több figyelemre méltó meglepetéssel szolgált a kezdõcsapat tekintetében, hiszen kispadon maradt Puyol, Iniesta és Henry is, viszont kezdõ volt Messi, akinek egy gyulladása volt korábban a szájüregében. A középpályán ritkán látott összeállítást hozott össze Guardiola, Busquets-szel, Touréval és Keitával együtt ugyanis nem nagyon állt föl eddig a Barcelona a középsõ sora.  

A mérkõzés csodálatosan kezdõdött a vendégeknek, mert Leo Messi már az ötödik percben megszerezte a vezetõ gólt: Diogo adta el a labdát a saját tizenhatosa elõtt, Ibrahimovics a baloldalon helyezkedõ Pedrónak passzolt, õ középre adott Messi felé, aki fejelt, nem erõsen, csak pontosan a jobb alsóba. 0-1! A folytatásban is a Barcelona dominált, sokat tartotta a labdát, és jóval több veszélyes támadása volt, mint ellenfelének. Akadt helyzete Tourénak, aki Maxwell beadását lõtte fölé nehéz helyzetbõl, de közelrõl, Ibrahimovics ellenben egy nagyon könnyû fejest hibázott el a 30. percben egy szögletet követõen, néhány méterrõl. Ez már elõre vetítette, hogy nem ez Zlatan Ibrahimovics meccse, aki továbbra is keresi a formáját, és az önbizalmát is elhagyta idõközben.

A Barcelona ugyan veszélyesebb volt az ellenfelénél, de az is igaz, hogy a játékosok nem koncentráltak eléggé, nem voltak igazán stabilak sem a középpályán, sem a védelemben. A Zaragoza ugyan nem élt a lehetõségeivel, de az is világos, hogy erõsebb ellenfelek, mint például jövõ szombaton a Mallorca, már megbüntethetik a Barcelonát azért, mert nem eléggé agresszív, nem eléggé koncentrált.

A második félidõ elsõ felében éppen ezért meg voltak a lehetõségei a hazai együttesnek arra, hogy kiegyenlítsen, ám az idõ múlásával váltott Pep Guardiola, és Leo Messi is. A katalán tréner beállította a középpályára Andrés Iniestát, aki több kreativitást adott a támadásoknak, az már más kérdés, hogy a gólokat Leo Messi zsenialitása hozta meg. Az argentin a 65. percben a félpályáról indulva lerázott egy védõt, aki rajta lógott, majd villámgyorsan kicselezett egy másikat, a tizenhatoson belül pedig kétszer is megforgatott egy harmadikat, mielõtt a hosszú sarokba lõtt. Zseniális, géniusztól való gól, egyike Leo legszebb találatainak, és emlékeztet Ronaldo 1996-os, Compostellának lõtt góljára is.

A második gólt követõen Pep Guardiola bátran hozzányúlt a védelméhez, és mindkét középsõ védõjét lecserélte, amire talán még nem volt példa edzõi pályafutása alatt: Piqué helyett Puyol, Milito helyett Márquez lépett pályára rövid idõn belül, és mi tagadás, a késõbbiekben volt eredménye a váltásnak. Piquét egyébként térdfájdalmak miatt kellett lehozni a pályáról.

A 76. percben egészen közel volt a Barcelona harmadik gólhoz is, egy kontra után Pedro passzolt a középen teljesen üresen álló Ibrahimovicshoz, aki érthetetlen módon mellé lõtt, pedig a kapu félig üres volt… Ez még csak a kezdetet jelentette a svéd szerencsétlen sorozatában, ami megerõsítette, hogy a támadónak nagyon jelentõs önbizalomhiánya van, és amíg ez az állapot nem vesz jelentõs fordulatot, addig a formája sem javulhat jelentõsen. Egy perccel késõbb viszont máris jött Leo Messi, lövõhelyzethez jutott a tizenhatoson kívül, és a rövid sarokba lõtt. Mesterhármas, és 0-3!

A meccs eldõlt, már csak az volt a kérdés, hogy a Barça szerez-e újabb gólokat, és hogy Ibrahimovics megtöri-e a rossz sorozatát. Leo Messi ezen is dolgozott, a 84. percben gólpassz értékû átadást tálalt elé, de a svéd ezt a ziccert is mellé lõtte, szemben a kapussal, 10 méterre a kaputól. Fél perccel késõbb szépített a Zaragoza, Colunga ugrott ki egy hosszú indítással, maga mögött hagyta Márquezt, és Valdés mellett a hosszú sarokba helyezett. Négy perccel késõbb ismét Colunga került helyzetbe, ezúttal egy gyorsan elvégzett Contini szabadrúgás révén, és másodszorra is eredményes volt.

A Zaragoza közel került tehát az egyenlítéshez, de Leo Messi azonnal észlelte, hogy szükség van rá, ezért elindult, ismét lecselezett több játékost a hazai tizenhatoson belül, majd lerántották; tizenegyes a Barcelonának. Messi ebben a helyzetben is tudta, hogy mi a csapat érdeke, nem akarta elvállalni a tizenegyest, inkább odaadta a labdát Ibrahimovicsnak, akinek jobban szüksége volt a gólra, és aki aztán nem is hibázott a büntetõpontról.

A végeredmény 2-4, egy roppant eseménydús, és szórakoztató mérkõzésen. Leo Messi ez alkalommal is megerõsítette, hogy õ a világ legjobbja, aki mellesleg már 25 gólos a bajnokságban, és 34 gólos az idényben. A negatív oldalon viszont muszáj megemlíteni, hogy a csapat egésze többször is produkál olyan hullámvölgyeket a játékban, ami a legmagasabb szinten nem megengedhetõ, és a kollektív támadójáték is szorul még fejlõdésre. Ibrahimovicsnak pedig kell egy jókora adag önbizalom, és minden rendben lesz vele, de ezt az önbizalmat magának kell megszereznie…

Real Zaragoza – FC Barcelona: 2-4 (0-1)
Zaragoza, La Romareda
30.000 nézõ
Vezette:
Paradas Romero

Zaragoza: Roberto; Diogo, Jarosik, Contini, Ponzio; Edmilson (Lafita, 46’), Gabi; Arizmendi (Colunga, 62’), Ander Herrera, Eliseu; y Suazo (Penant 80’).

Barcelona: Valdés; Dani Alves, Piqué (Puyol, 69’), Gabi Milito (Márquez, 73’), Maxwell; Yaya Touré (Iniesta, 63’), Busquets, Keita; Messi, Ibrahimovic és Pedro.

Gólok: 0-1. 5’. Messi; 0-2. 66’. Messi; 0-3. 78’. Messi; 1-3. 84’. Colunga; 2-3. 88’. Colunga; 2-4. 90’. Ibrahimovics (pen).  

A találkozó legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Lionel Messi

A világ legjobb játékosa zsinórban a második mesterhármasát szerezte, és zsinórban kilenc gólt lõtt úgy a Barçában, hogy más nem talált a kapuba a csapatból a Ligában. Messire elfogytak a jelzõk, messze a mezõny fölött volt vasárnap is Zaragozában.