Egyszerûen csak gyenge: 2-0

Ibra gólja húzta ki a bajból a Barcát | Jövõbe nem mutató teljesítmény

Megszerezte a maga elõírt három pontját, de nagyon megszenvedett, és egyáltalán nem játszott jól a Barcelona az Osasuna ellen a Liga 28. fordulójában. A különösen gyenge produkciót hozó elsõ félidõben csak szenvedett a gránátvörös-kék tizenegy, ezt követõen ugyan javult a játéka, de így is alaposan meg kellett dolgozni Ibrahimovics vezetõ góljáért (72’), és ezzel együtt a három pontért. A végeredmény végül 2-0, mert a hajrában Bojan Krkics is betalált, de ezzel a játékkal bátran kijelenthetõ, hogy a Barcelonának nincs esélye bajnokságot nyerni.

Rendkívül gyenge elsõ félidõt produkált a Barcelona, mely nem csak lassan játszott támadásban, de pontatlanul is. A precizitás hiánya jellemzõ volt a támadójátékra és a védekezésre egyaránt, éppen ezért az Osasuna váratlanul sok lehetõséghez jutott az elsõ félidõben, és volt esélye arra is, hogy gólt szerezzen. A találkozó negyedik percében egy veszélyes kiugratás után egy pillanatra még idõben vissza tudott zárni a Barcelona védelme a baj közepette, ám a labda ekkor Vadóczhoz jutott, aki teljesen tiszta helyzetbõl, 10 méterrõl lõhetett, és Valdésnek óriási bravúrra volt szüksége, hogy szögletre tudjon menteni. Ezt követõen is akadtak veszélyes akciói az Osasunának, mely papíron ugyan támadó nélkül állt fel, de a gyakorlatban nagyon jól felépített kontrajátékot mutatott be.

A Barcelona is próbálkozott, és eleinte több helyzetet is kidolgozott. Messinek volt egy veszélyes szabadrúgása, Henrynak egy kapura emelése, illetve akadt gólszerzési esélye Ibrahimovicsnak is, de ennél többet nem tudott felmutatni a bajnokcsapat. Ez pedig nagyon kevés, ha címet szeretne védeni egy csapat.

A játék lassú volt, nagyon sok pontatlansággal, vesztett labdákkal, kevés labda nélkül mozgással, és értelemszerûen kevés veszélyhelyzettel. Szépen végigvezetett támadása nem volt sok a csapatnak és ez nagyrészt igaz volt a második félidõre is. A szünetben persze cserélt Pep Guardiola, Henry helyett pályára küldte Pedrót, aki abban segített, hogy négycsatáros rendszerre állhasson át a Barcelona. Ibrahimovics maradt centerben, Messi visszalépett mögé, Pedro került a jobb oldalra, Iniesta pedig elõrelépett a baloldali támadó posztra. Ezt követõen szépen lassan, de több élet költözött a Barcelona játékába, mely azért ekkor is megmaradt töredezettnek, és kevésbé látványosnak. Messi és Touré mindenesetre csak centikkel maradtak le gólpassz értékû átadásokról (52’, 58’), majd a 70. percben Keita kiváló fejesét mentette Ricardo.

Ekkor már komoly elégedetlenség tombolt a Camp Nou lelátóin – teljes joggal -, mert a Barcelona játéka bõven hagyott kívánnivalót maga után, és az Osasuna igen jól állta a kevés elképzeléssel születõ hazai támadásokat. A 72. percben azonban megtört a jég, a második félidõben aktívabb, de szintén rosszabb formának örvendõ Andrés Iniesta tört be a tizenhatoson belülre a baloldalon, szöktette a mellette elfutó Maxwellt, aki középre adott, Ibrahimovics pedig közelrõl nem hibázott. 1-0!

A gól jót tett a Barça játékának, mert ezt követõen agresszívabban, és valamelyest látványosabban is próbálkozott az együttes, nem sok lehetõséget hagyva az Osasunának az egyenlítésre. A gól után azonnal lecserélt Ibrahimovics helyére beszállt Bojan Krkics pedig megszerezte a második gólt, Iniesta mesteri átadást követõen két perccel a vége elõtt.

Gyõzött a Barcelona, a Ligában már 70 pont felett jár, de a játéka komoly kétségeket ébresztett ismét, és ha nem akar pontokat veszíteni a hétvégén Mallorcán, úgy nagyon sok tekintetben javulnia kell a következõ néhány napban, a játékosoknak pedig illik elgondolkodniuk a szerdai teljesítményükön.

FC Barcelona – Osasuna: 2-0 (0-0)
Barcelona, Camp Nou
70.645 nézõ
Vezette:
Velasco Carballo

FC Barcelona: Valdés; Alves, Puyol, Milito, Maxwell; Iniesta, Busquets (Keita, 69’), Touré Yaya; Messi, Ibrahimovic (Bojan, 74’) és Henry (Pedro, 46’).

Osasuna: Ricardo; Azpilicueta, Miguel Flaño, Josetxo, Monreal; Puñal, Nekounam (Calleja, 78’); Juanfran (Rúper, 78’), Vadocz, Camuñas; és Masoud (Galán, 85’).

Gólok: 1-0, 72’: Ibrahimovic. 2-0, 88’: Bojan.

A találkozó legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Andrés Iniesta

A leghelyesebb talán Victor Valdés kiemelése lenne, aki kétségkívül nem tehetett arról a játékról, amit a társai produkáltak, de végül a választásunk Andrés Iniestára esett, aki mindkét Barcelona gólban jelentõs szerepet vállalt, és a második félidõben emlékeztetett arra, hogy mit is tud csúcsformában.