„Itt még senki sem nyert, ezért értékes”

Guardiola roppant elégedett | Nagy gyõzelemnek minõsítette a 0-2-t

A csapat gyõzelmének fontosságát, értékét hangsúlyozta Pep Guardiola a Santiago Bernabéuban, a Real Madrid ellen elért 0-2 után. A tréner fölhívta a figyelmet arra, hogy csapatának egyáltalán nem volt könnyû dolga a listavezetõ otthonában, de a játékosok jól megoldották az elõzetes terveket, és alig engedtek lehetõséget a Real Madridnak.

„Nem érdekel az a tény, hogy negyedszer gyõztük le zsinórban a Real Madridot, sokkal inkább az, hogy idejöttünk a vezetõ csapat pályájára, és megnyertünk egy nagyon nehéz meccset. Boldogok és elégedettek vagyunk, de még nagyon sok van hátra a bajnokságból” – óvott a túlzott elbizakodottságtól Pep.

„A most következõ két meccs sorsdöntõ lehet. Szerdán meglátjuk, hogy hogyan tudjuk összeszedni magunkat fejben, aztán pedig következik az Espanyol. Nagyon jó meccset játszottunk, de nem volt briliáns a sikerünk. Ám figyelembe véve az ellenfél személyét, hogy õk milyen veszélyes rivális, ez egy nagyon értékes és fontos gyõzelem, úgyhogy gratulálni kell a játékosoknak.”

A mérkõzésrõl, illetve az ellenfélrõl megjegyezte: „A Madrid olyan csapat, mely kontrákkal ver meg téged. Nehezen kezdtünk, de a gól megnyugtatott minket, és jobban tudtuk irányítani a meccset. Ebben a bajnokságban senki nem gyõzött itt, ezért nagy érdemnek tartom, hogy nekünk sikerült.”

Volt újságíró, aki arról kérte ki Guardiola véleményét, hogy hogyan értékelné Manuel Pellegrini Madrid edzõ munkáját, aki lehetséges, hogy a nyarat követõen már nem irányítja a fehérmezes együttest. A katalán szakvezetõ mindenesetre lojálisnak mutatkozott, és nem rúgta ki verbálisan a chileit. „Pellegrini munkája, amit a bajnokságban bemutatott, egészen csodálatos, de a döntésekbe nem szeretnék belemenni. 77 pont botrányosan sok.”

Jött kérdés szintén kritikai észrevételekkel Cristiano Ronaldo teljesítményét firtatva, de a válasz hasonló hangvételû volt Guardiolától, mint Pellegrini esetében. „Cristiano egy csodálatos játékos, rendkívüli képességei vannak, és arra törekedtünk, hogy távol tartsuk a tizenhatostól. Az õ esetében az az érdekes, hogy akkor igazán veszélyes, amikor nálunk van a labda, mert ha elveszítjük azt, akkor nagyon gyorsan megtalálják, és akkor már nagyon nehéz megállítani. Most nem lõtt gólt, de ugyanez történt tavaly Robbennel, Raúllal és Higuaínnal. Az a tény, hogy nem lõttek gólt, nem jelenti azt, hogy ne lennének jók.”

Csapata taktikájáról megemlékezve jelezte: „Arról beszéltünk, hogy bátrak leszünk, és munkát adunk majd Casillasnak. Erre törekedtünk az elejétõl. Sok játék elindítása középrõl, és sok mélység a támadásokban. Ez a Real Madrid több mint három gólt szerzett hazai pályán átlagban eddig, és most volt egy vagy két helyzete” – dicsõítette fiait Guardiola.