A Depor sem kapott kegyelmet: 3-0

Újabb három ponttal több, újabb fordulóval kevesebb

Különösebb gond nélkül meg tudta oldani a szerdára elõírt házi feladatát az FC Barcelona, mely hazai pályán Bojan Krkics, Pedro és Touré góljaival 3-0-ra legyõzte a Deportivo La Corunát, és már biztosan megtartja hárompontos elõnyét a Real Madriddal szemben a fordulót követõen is. A két csapat között akkora különbség volt ezen az estén, hogy a galíciai együttes tulajdonképpen elégedett lehet a háromgólos vereséggel, a Barcelona pedig megengedhette magának azt is, hogy a találkozó bizonyos szakaszaiban szó szerint pihenjen.

Az elmúlt hét rangadói után a szurkolók nagy része a helyszínen is alighanem izgalommentes szórakozásban bízott, és ezt meg is kapta. A Deportivo finoman fogalmazva is veszélytelenül, rendkívül bátortalanul és defenzíven játszott a Camp Nouban, ezért a Barcelona tulajdonképpen azt csinált, amit csak akart. És miután az elsõ félidõben nem játszott rossz formában a hazai csapat, helyzetek tekintetében bõven el voltak látva a nézõk, az már más kérdés, hogy a lehetõségekbõl végül csak egy gól esett.

A 16. percben Jeffren Xavihoz passzolt a tizenhatos elõterében, a játékmester Bojan Krkicset ugratta ki, aki tolt egyet a labdán, majd hét méterrõl ellõtte a játékszert Aranzubia mellett. Már ezt megelõzõen Pedro lõtt egy kapufát közelrõl, majd a gólt követõen Alves egy ollózást követõen találta el a lécet. Mindemellett tiszta ziccert hibázott Jeffren, Messi emelését a léc alól emelte ki a kapus, Bojan pedig késõn érte el Jeffren kiváló beadását már a szünet elõtt.

Összességében az elsõ félidõben három-négygólos elõnyt különösebb megerõltetés nélkül is összeszorgoskodhatott volna magának a Barcelona, de a pontatlanság végül azt eredményezte, hogy szûkösebb volt a fór.

Ez volt a katalánok problémája a második félidõben is sokáig, ahol egyébként is visszaesett a játék intenzitása, a játékosok támadásban sem voltak már olyan aktívak, mint korábban. Helyzetbõl is kevesebb akadt így, a Barcelona játékosai láthatóan nem kívántak megszakadni éppen egy olyan meccsen, ahol az ellenfél teljesen veszélytelen volt.

A 67. percben aztán némi szerencsével gólhelyzetig jutott Bojan Krkics és Leo Messi, de végül az argentin lövése lelassult Aranzubián, így a védõk még éppen menteni tudtak a gólvonal elõtt.  Egy perccel késõbb viszont már nem volt kegyelem, mert Valdés hosszú indítása után Alves elõl csak lélekszakadva – és pontatlanul – tudott menteni a kapujából kifutó Aranzubia, a labda így Pedro elé került, aki azonnal lõtt, és a félpályáról be is talált az üresen hagyott kapuba. 0-2, eldõlt a meccs.

A találat után nem sokkal egy szögletbõl megszületett a harmadik találat is; Touré maga elé vett egy Keita révén megcsúsztatott labdát, majd lõtt, és a gólvonalon álló védõkrõl az végül a hálóba pattant. 0-3!

A 76. percben Messi egy szólót követõen már gólpasszt adott Pedrónak, de a tenerifei szélsõ önzetlenül Messivel akart gólt lövetni, ez aztán nem sikerült, de mindent elmond a mérkõzés légkörérõl, hogy ekkor már nem maga a gól volt a fontos, hanem hogy az hogyan esik, és ki szerzi. A hajrára Bojan Krkics helyett beállt Thiery Henry, de Xavi is pihenõt kapott és Busquets állt a helyére.

Az utolsó percekben jelentõs események már nem történtek, a Barcelona igazán nem akarta megerõltetni magát, a Depor pedig már elveszítette a hitét abban, hogy bármit is elérhet a Camp Nouban. A Barcelona 3-0-ra gyõzött, és tett egy újabb lépést a bajnoki cím felé, illetve készülhet a hétvégi katalán derbire az Espanyol ellen.

FC Barcelona – Deportivo La Coruna: 3-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
75.897 nézõ
Vezette:
Paradas Romero

FC Barcelona: Víctor Valdés; Daniel Alves, Piqué, Márquez, Maxwell; Touré, Xavi (Sergio Busquets 76’); Pedro, Jeffren (Keita 50’), Messi és Bojan (Henry 72’).

Deportivo: Aranzubia; Manuel Pablo, Lopo, Piscu, Laure; Antonio Tomás, Sergio (Iván Pérez 84’), Guardado, Pablo Álvarez (Juan Domínguez 52’), Juan Rodríguez és Riki (Lassad 69’).

Gólok: 1-0, Bojan (15’). 2-0, Pedro (68’). 3-0, Touré (71’).

A találkozó legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Touré Yaya

Miután a Barcelonának igazán meg sem kellett erõltetnie magát, kevés igazán kiemelkedõ teljesítmény volt, de ugyanúgy igaz, hogy rossz produkciókat is nehéz lenne találni. A választásunk végül Touréra esett, aki hosszú idõ után végig játszhatott egy meccset, és élt is a lehetõséggel, mert nem csak sokat volt játékban, még gólt is tudott szerezni.