„Történelmi lehetõségek elõtt állunk”

Guardiola már elõre tekintett | Kemény Espanyolra számít szombaton

Elsõsorban a jövõrõl kérdezték Pep Guardiolát a Deportivo elleni mérkõzés után az újságírók, és a tréner nem is spórolt a hangzatosabb kijelentésekkel, hogy motiválja csapatát és a közönséget. A katalán elmondta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan történelmi esély elõtt állnak, amit meg kell ragadniuk, a szurkolói szeretet pedig megítélése szerint nem is a klasszis alakításoknak, sokkal inkább a folyamatos hajtásnak köszönhetõ.

„Kevés van hátra, hiszen egy hónap és vége, de a tét nagy, és nehéz mérkõzések még akadnak bõven. De úgy gondolom, hogy ezzel a hozzáállással, hogy többet futunk, odafigyelünk, és küzdünk, mindenképpen reménykedhetünk.”

A csapat állapotával kapcsolatban újfent megemlítette, hogy játékosai nem fáradtak, mert ilyenkor már a lehetõségek minden ilyen érzést semmissé tesznek. „Nincs fáradtság, ha nagy a sikeréhség. Jelen állás szerint hátravan még nyolc mérkõzés az idénybõl, ebbõl lehet esetleg kilenc, és ilyenkor csak vágyak vannak a levegõben. A vágy pedig elvisz oda, ahová egyébként nehéz lenne odaérned.”

„Az emberek azt értékelik, ahogy küzdünk, és ezért látni az utcákon Barça mezben annyi embert. Amikor rosszul játszunk, az emberek tudják, hogy rosszul játszunk, amikor nem futunk, tudják, hogy nem futunk. A szurkolók kétségkívül értékelhetik a csillogó játékosok csodálatos teljesítményeit, de biztos vagyok benne, hogy elsõsorban az a meggyõzõ nekik is, hogy látják: mennyire hajtunk, mennyire küzdünk, és így teszünk minden harmadik nap” – vizsgálta a szurkolók rajongásának kérdéseit Guardiola, majd megismételte, hogy a Barcelona hat fordulóval a vége elõtt megdöbbentõen sok ponttal áll, és könnyen túlszárnyalhatja a tavalyi rekordját.

„Tavaly 87 ponttal végeztünk, de persze igaz, hogy az utolsó három fordulóban már másként játszottunk a BL-döntõ miatt. Most már van 83 pontunk, és még hátra van hat forduló. Ez megdöbbentõ szám, de csak akkor lesz értelme, ha végül megvédjük a címünket és bajnokok leszünk.”

Tisztában vagyunk azzal, hogy ismét történelmi lehetõséghez jutottunk. Ez így volt tavaly is, de megismétlõdött. Az ilyen esélyek ráadásul nem ismétlõdnek meg minden nap, ezért meg kell ragadnunk a lehetõséget. A nap 24 órájában ennek kell élnünk.”

A hétvégén újabb forduló következik a bajnokságban, és a szerdainál garantáltan nehezebb csatára készülhet a Barça, miután az Espanyol otthonába látogat, de azt a lehetõséget még elvetette a tréner, hogy egy esetleges gyõzelem már a címet jelentené gyakorlatilag. „Egy fontos lépést tennénk ott is, de nem lenne döntõ a bajnokság szempontjából.”  

Azt viszont elismerte, hogy könnyû kilencven percre nem lehet számítani, mert az Espanyol játékosai „nagyon agresszívak, egy dolgos csapat, intenzív játékot játszanak, és az utóbbi hazai meccseiket rendre megnyerték. Úgyhogy nagyon jól fel kell készülnünk. Ráadásul a kiesés réme már nagyon nem lebeg a fejük felett és szeretnének egy gyõzelmet ajándékozni a közönségüknek a Barça ellen.”