A spanyolok elbuktak a nyitányon: 0-1

Svájc okozta a vb eddigi legnagyobb meglepetését

Nagy meglepetésre a spanyol válogatott vereséget szenvedett a világbajnoki bemutatkozó meccsén Durbanban, Svájc legjobbjaival szemben 1-0-ra. A kezdõcsapatban hat Barcelona játékossal felálló együttes ugyan az egész meccsen fölényben játszott, a gólszerzést tekintve nem volt szerencséje, Svájc ugyanakkor lõtt egy gólt Fernandes révén az 52. percben, amivel meg tudta nyerni a meccset.

 

 

Spanyolország már az elsõ félidõben is több olyan helyzetet kialakított, mely gólt érhetett volna, de ekkor is látszott, hogy a védekezést tekintve nagyon jól felkészült a svájci válogatott. Az elsõ játékrészben Iniesta a 25. percben óriási helyzetbe hozta Gerard Piquét a tizenhatoson belül, akkor a középsõ védõ egy remek csel után Benaglióba lõtte a labdát, nem sokkal a szünet elõtt pedig Villa került jó helyzetbe, de szintén rossz megoldást választott egy emeléssel.

A második félidõben még nagyobb lendülettel kezdett el támadni a spanyol tizenegy, és úgy tûnt, egyre veszélyesebbek is ezek az akciók, egy kontrából mégis Svájc szerezte meg a vezetést az 52. percben. Egy tragikomikus szituációban Piqué és Casillas végül alulmaradt Derdiyokkal és Fernandessel szemben, így hátrányba került az együttes.

A továbbiakban Villa elõl mentett egy helyzetben Benaglio, Iniesta csavarása mellé szállt, Xabi Alonso pedig óriási kapufát lõtt… Sokat lendített a gárda játékán Jesús Navas beállítása, ám gólt végül õ sem tudott szerezni, sem elõkészíteni. A spanyolok játéka túlságosan kiszámítható volt, a teljesen betömörülõ svájci védelemmel szemben kevés új megoldást tudtak bemutatni, ami talán gólt ért volna.

Így maradt az 1-0, ami azt jelenti, hogy a spanyoloknak meg kell nyerniük a hátralévõ két csoportmeccsüket elõbb Honduras, majd Chile ellen, ha tovább akarnak jutni.

Spanyolország – Svájc: 0-1 (0-0)
Durban, Moses Mabhida Stadium
62.453 nézõ
Vezette:
Howard Webb

Spanyolország: Iker Casillas; Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila, Busquets (Torres, 61’), Xavi, Xabi Alonso, Silva (Navas, 61’), Iniesta (Pedro, 77’) és Villa.

Svájc: Benaglio, Lichtsteiner, Senderos (Von Bergen, 35’), Grichting, Ziegler; Barnetta (Eggimann, 92’), Inler, Huggel, Gelson Fernandes; Derdiyok (Yakin, 79’) és Nkufo.

Gól: 0-1, 52’: Fernandes.