Spanyolország a világbajnok!

Iniesta aranybetûkbe lõtte a spanyolokat: 0-1 | Ez az elsõ vb-gyõzelmük

Spanyolország az új világbajnok! A 2010-es dél-afrikai világbajnokság döntõjében Andrés Iniesta hosszabbításban szerzett góljával a spanyolok megverték Hollandiát, ami révén az elsõ világbajnoki címüket szerezték meg, valamint az elsõ európai együttessé váltak, amely Európán kívül gyõzedelmeskedik. A mérkõzésben benne volt minden; férfias küzdelem, szép akciók, emberi pillanatok és végül ismét egy drámai Iniesta-gól. 

 

 
 

A kezdõcsapatokat illetõen annyit mindenképpen illik megjegyezni, hogy a spanyoloknál Pedro ismét kezdett Torres helyett, míg a hollandoknál a középpályán az eltiltásából visszatérõ De Jong alkotott párt Marc van Bommellel a középpálya közepén.

A találkozót a spanyolok kezdték jobban, a gyors passzos játékkal nem tudott mit kezdeni Hollandia, Xaviék pedig könnyedén tartották a labdát, és indították meg a támadásaikat. Foghatták is a fejüket a holland drukkerek, ugyanis Ramos egy jó csel után a kapu elõtt keresztbe lõtte el a labdát, Villa pedig egy szöglet gyors elvégzése után lõtt az oldalhálóba.

A legnagyobb lehetõség azonban még ezek elõtt, az 5. percben alakult ki a holland kapu elõtt. Ekkor Xavi a pálya jobb oldaláról szabadrúgást végezhetett el, a beívelését pedig Ramos fejelte kapura, Stekelenburgnak sikerült kiütnie a fejest, a kipattanónál pedig Piqué már túlságosan kiszorított helyzetben volt, így oda lett a helyzet.

Ezek után már egyre jobban kezdte elveszíteni a játék feletti kontrollt a hispán együttes, Hollandia egyre agilisabb lett, és a letámadása révén rengeteg labdát is szerzett. Az már más kérdés, hogy ezekkel semmire nem volt képes a németalföldi gárda, illetve pontosítunk: Robben kivételével az elsõ játékrészben nem volt olyan támadója a hollandoknak, amely különösebb veszélyt hordozott volna magában.

A legkomolyabb holland lehetõség szintén Robben nevéhez fûzõdik, a 46. percben  jó 20 méterrõl leadott lövését Casillas szépen kitolta a bal alsó sarokból.  Az elsõ játékrészt röviden tehát úgy foglalhatnánk össze, hogy az elsõ felében a spanyolok voltak fölényben, és veszélyes helyzeteket alakítottak ki. A 20. perctõl kezdve ellenben a hollandok egy kicsit stabilizálták magukat, és annak ellenére, hogy kapura lövésük alig volt, a védekezésük már rendben volt, így a spanyolok elõtt sem adódott már komoly lehetõség a találkozó ezen szakaszában. Az elsõ félidõhöz még hozzátartozik, hogy Webb játékvezetõ könnyen kioszthatott volna De Jongnak egy piros lapot, miután a holland mellen talpalta Xabi Alonsót, valamint Van Bommel is elemében volt, és a hasznos játéka mellett kemény, a sportszerûség határát átlépõ belépõivel is felhívta magára a figyelmet.

A második 45 perc hasonló volt az elsõhöz, gyökeres változás volt viszont az a tény, hogy Hollandiának óriási helyzetei adódtak. A spanyolok kezdtek ismét jobban, egy szöglet után a Puyol által megcsúsztatott labdához Capdevilla nem tudott hozzáérni, pár perccel késõbb pedig Robben lövését kellett fognia Casillasnak. A 62. percig mindkét kapu elõtt voltak kisebb lehetõségek, ebben a minutumban ellenben Robben a meccs, s talán a torna legnagyobb ziccerét puskázta el – legalábbis a jelentõségét tekintve mindenképpen ez volt a legfontosabb. Piqué nem tudta blokkolni Sneijder indítását, a villámgyors szélsõ középen kilépett, kivárt a lövésnél, Casillas el is dõlt, ám a lábát otthagyta a másik oldalon, a játékszer pedig a portás lábfején irányt változtatva a kapu mellé ment.

A spanyolok ezt nem hagyhatták annyiban, a 69. percben jött is a komoly válasz: egy lecsorgó labda Villa elé pattant, a spanyol támadóra senki sem figyelt, a lövést azonban egy becsúszó láb szögletre mentette. Egy minutumra rá Capdevilla lõtt, Stekelenburg védett, az emlékezetes momentumot azonban ismét Arjen Robben nevéhez köthetjük. Egy indítást Puyol számolt el a 83. percben, túl sokáig várt a társakra, a holland lecsapott rá, de a barcelonai bekk tovább gyötörte. Robben nem esett el, vesztére, ugyanis Casillas résen volt, és szerelte. Nyilvánvaló piros lap és szabadrúgás a hollandoknak, ha nem küzd a Bayern München csatára, így viszont teljesen jogosan intett továbbot Howard Webb játékvezetõ.

A hátralévõ idõben már más nem történt, ennek következtében jöhetett a hosszabbítás. A kétszer 15 perces ráadás elsõ felében Fabregas egy az egyben vezette rá a kapusra a labdát Iniesta remek passza után, a lövését azonban Stekelenburg bravúrral védte. A 101. minutumban Navas jól eltalált lökete landolt az oldalhálóban, a 104. percben pedig Fabregas egy kisebb szóló után kapu mellé lõtt.

A második 15 perc elején aztán a mérkõzés a sarkalatos pontjához érkezett: Heitingát kiállította Webb játékvezetõ, miután a holland játékos Iniestát lerántotta nyilvánvaló gólhelyzetben, utolsó emberként. Jogos piros lap, a szabadrúgást Xavi fölé lõtte. A rá következõ percekben próbálták felpörgetni a ritmust Iniestáék, de az utolsó passzokba hiba csúszott. A 116. percben azonban érkezett ’San Andrés’! A ráadás szünetében beállt Torres ívelte középre a játékszert, Mathijsen ezt blokkolta, a lecsorgó labdát Fabregas passzolta oda a kiváló helyzetben álló Iniestának, aki egy finom átvétel után megszerezte a vezetést a spanyoloknak! 0-1, 4 perc volt hátra a történelmi sikerig.

Ebben a négy percben hiába mozgósították a már nem is létezõ energiájukat a hollandok, gólt nem sikerült szerezniük, így Spanyolország elhódította történelmének elsõ világbajnoki címét. A hispán siker egyben azt is jelenti, hogy Spanyolország elsõ európai csapatként Európán kívül nyerte meg a világbajnokságot. A döntõ legjobbja Andrés Iniesta lett.

Hollandia-Spanyolország: 0-1 ( 0-0, 0-0, 0-0)
Világbajnokság, döntõ
Johannesburg, Soccer City Stadion
84.490 nézõ
Vezette:
Howard Webb (angol)

Hollandia: Stekelenburg, Van der Wiel, Mathijsen , Ooijer, Van Bronckhorst (Braafheid, 114’), De Jong, Van Bommel, Robben, Sneijder, Kuyt, Van Persie.

Spanyolország: Casillas, S. Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla, Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Pedro (Jesus Navas, 59’), Villa (Torres, 105’).

Gól: 0-1, Iniesta (116’).

Sárga lapok: Van Persie (14′), Puyol (16′), Van Bommel (21′), Sergio Ramos (22′), De Jong (27′), Van Bronckhorst (54′), Heitinga (56′), Capdevila (67′), Robben (83′), Van der Wiel (110′), Mathijsen (115′), Xavi (120′)

Piros lap: Heitinga (108′) – második sárga lapot követõen.