Hadüzenet a riválisoknak: 4-0

Parádés fordítás a Sevilla ellen | A klub 9. szuperkupája

Az odavágón összeszedett kétgólos hátrány eleinte komoly próbatételnek tûnt a Barcelona számára a szuperkupa visszavágójára, ám késõbb kiderült, hogy a szituáció korántsem drámai. Lionel Messi vezetésével szombaton este száguldott a Barça, sorra alakította ki a gyönyörû helyzeteket, mindenki sokat és gyorsan mozgott, aminek egy 4-0-s reváns lett az eredménye. A Barcelona 5-3-as összesítéssel megnyerte a spanyol szuperkupát, története során a kilencediket, amivel megelõzte a Real Madridot (8).

Elõzetesen lehetett azt várni a mérkõzéstõl, hogy a Barcelona megpróbál eleinte erõsebb rohamokkal hamar vezetést szerezni, hiszen ez lehet a fordítás záloga. Ez be is következett, miután a Bojan, Pedro, Messi támadóhármas nagyon sokat mozgott, jó ütemben csatlakoztak hozzájuk a középpályások is, és rengeteget számított, hogy immár pályán volt Xavi is. Mindeközben a Barcelona kispadja talán még erõsebb is volt, mint a kezdõcsapata, hiszen a padon ült Puyol, Iniesta, Villa vagy éppen Ibrahimovics is.

Az elsõ gólra mindenesetre csak a 13. percig kellett várni, amikor Pedro tört be a jobb oldalon a tizenhatoson belülre, a beadásába pedig Konko ért bele szerencsétlenül, így a saját kapujába talált. Hamar megszerezte a vezetést a Barça, nem csoda, hogy jöttek az újabb rohamok, és 8 perccel késõbb egy kiváló Xavi indítás, amit Messi helyezett el Palop kapujában. A hazai csapat tehát 25 perc alatt ledolgozta a Sevillában összeszedett hátrányát, ráadásul szinte semmilyen lehetõséget nem adott a vendégeknek arra, hogy helyzeteket dolgozzanak ki.

A meccset végig a Barcelona irányította, és a szünet elõtt még megszületett a harmadik gól is, ami valóban karnyújtásnyira hozta a kupát a gránátvörös-kékekhez. A jobb oldalon cselezgetõ Alves mindenki örömére nem beadásra vállalkozott, hanem laza passzal kínálta meg Messit, aki a rövid oldalról helyezte föl a labdát a rövid fölsõ sarokba.

A 3-0-s félidõ után a második játékrészben a továbbjutásra álló Barcelona nem vállalt akkora kockázatot, mint korábban, inkább az eredmény tartására rendezkedett be, az más kérdés, hogy így is szerezhetett volna gólokat. Az 56. percben egyszerre érkezett a pályára Villa és Iniesta, akik sokat voltak játékban, és Messivel együtt alkották a támadótriót. Iniestának akadt egy óriási gólhelyzete is, amit egy parádés támadásvezetés végén kihagyott, de a mezõnyjátékban mindketten jeleskedtek, ennek volt köszönhetõ a meccs végén a negyedik találat is. A 90. percben Villa indította be a védõk mögé Iniestát, õ visszapasszolt középre, Messi pedig befejezte a támadást. 4-0, és klasszikus mesterhármas Messitõl.

A Barcelona remek játékkal gyõzött, és összesítésben 5-3-al elhódította a szuperkupát, ami nem csak a trófea ténye miatt örömteli, hanem azért is, mert a csapat formája bizakodásra ad okot egy héttel a bajnokság rajtja elõtt.

FC Barcelona – Sevilla FC: 4-0 (3-0)
Összesítésben: 5-3
Barcelona, Camp Nou
67.414 nézõ
Vezette:
Teixeria Vitienes

FC Barcelona: Valdés, Alves, Piqué, Abidal, Maxwell; Xavi (Adriano, 87′), Sergio Busquets, Keita; Messi, Bojan (Iniesta, 56′) és Pedro (Villa, 56′).

Sevilla: Palop; Dabo, Escudé, Konko, Navarro; Zokora, Romaric (Cigarini, 60′), Navas, Capel (Luis Fabiano, 60′); Alfaro (Perotti, 60′) és Negredo.

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Lionel Messi

Úgy kezdte az új idényt, ahogy a tavalyit abbahagyta. A 47 gólos szezon után most két hivatalos meccset követõen három találattal áll, és a szombati mesterhármasa már a hetedik volt hivatalos meccseken Barcelonában.