Bajnokhoz méltó kezdés: 0-3

Sima gyõzelem Santanderben | Villa góllal nyitott a ligában

Sima, háromgólos gyõzelmet aratott az FC Barcelona Santanderben, így jól startolt az új idény elsõ bajnoki mérkõzésén. A katalánok lendületesen, helyenként látványosan futballoztak, és gyakorlatilag csak annyit adtak ki magukból, amennyi kellett a három pont megszerzéséhez. Kiemelendõ, hogy betalált a nyáron igazolt asztúriai támadó, David Villa is, így az õ bemutatkozása is remekre sikerült.

Várható volt, hogy Josep Guardiola tartogat meglepetéseket a kezdõcsapatát illetõen, így lehet az, hogy ezúttal Piqué kimaradhatott volna az együttesbõl, a helyét pedig Abidal vehette volna át. Ugyanakkor mivel Puyol megsérült a bemelegítés során, így mégis a fiatal katalán bekknek kellett szerepelnie a francia oldalán. A támadósorban nem találhattuk meg Pedrót, akit Iniesta helyettesített, amellett, hogy a középpályán ezáltal összeállhatott a Xavi, Busquets, Keita trió.

A Messi vezette Barcelona már a 2. percben felkavarta az állóvizet: Iniesta zseniális kiugratása után az argentin világklasszis megverte védõjét, és Toño kapus feletti fifikás emelésével megszerezte a vezetést, 1-0!

A 18. minutumban ismét Leo Messi vezethette rá a santanderi védõkre a labdát, majd egy átfordítás után Villát szöktette, de Toño még elérte a labdát az asztúriai támadó elõtt. 10 perccel késõbb is katalán helyzetet láthattak a kilátogató kantábriai nézõk: Messi egy kis szerencsével elvette a Racing védõjétõl a labdát 25 méterre a kaputól, majd kapura tört, de a hálóõr ezúttal is helyén volt, így maradt a 0-1.

A 32. percben aztán egy szenzációs góllal növelte elõnyét a Barça: egy felpattanó lövést Toño kapus ütött el Messi elõl, ám pechére a labda Iniestához került, a középpályás pedig kapásból, 25 méterrõl a kapuba emelte a labdát, 0-2!

Pár perccel késõbb aztán jöhetett volna a hidegzuhany: a tizenhatoson belül Maxwellt látta szabálytalannak a játékvezetõ, ám a lassításokból kiderült, tévesen. Tchité büntetõjét végül Victor Valdés parádésan tolta ki, maradt tehát a szünetre kétgólos vendégvezetés. A félidõ végén még növelhette volna találatai számát a katalán együttes, ám Villa szabályos gólját annulálta az asszisztens les címén. A Barcelona magabiztosan vezetett 45 perc után, miután számos gólhelyzetet dolgozott ki, szép, kombinatív akciók végén, melybõl kettõt gólra is váltott. A Racing viszont erõtlenül támadott, csak pár távoli lövés nehezítette meg Valdés dolgát, a 11-es hárításán kívül.

A félidõben meglepõ módon cserélt a Barça: Xavi helyett Pedro lépett pályára, de ennek is némi elõvigyázatosság, egy sérülés elkerülése volt az oka – ahogy Puyol esetében a meccs elõtt. A második félidõ elsõ 10 percében inkább a Santander vette át az irányítást, ám beszorítani csak többé-kevésbé tudta a bajnokot. 

A 62. minutumban végre David Villa is megszerezte elsõ bajnoki találatát a Barcelona színeiben. Dani Alves tanárian tálalta középre a labdát, az ott álló Villának pedig csak bele kellett bólintania: 0-3, eldõlt a mérkõzés.

Miután a Barcelona harmadjára is beköszönt, a santanderi gárda nem tudott támadólag fellépni, míg a megnyugtató elõnyben futballozó katalánok már nem forszírozták a gólszerzést. Pep azért még Bojan és Adriano becserélésével próbálta felpörgetni csapatát, ám újabb gól nem született.

A katalánok annyit adtak ki magukból, amennyi kellett ezen a mérkõzésen, és néhol látványosan játszva, simán verték a Racing Santandert. A Barcelona tehát simán nyerte elsõ bajnokiját, és a Real Madrid vasárnap esti, mallorcai döntetlenjének köszönhetõen máris kétpontos elõnyt szerzett a nagy riválissal szemben.

Racing Santander – FC Barcelona  0-3 (0-2)
Santander, El Sardinero
20 000 nézõ

Vezette: Delgado Ferreiro

Racing Santander: Toño; Francis, Torrejón, Henrique, Cisma; Kennedy (Nahuelpan 63’), Diop, Colsa (Tziolis 73’), Arana (González 63’); Munitis és Tchité.

FC Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Abidal, Maxwell; Xavi (Pedro, 46’), Busquets, Iniesta (Adriano 82’), Keita, Messi és Villa (Bojan 78’).

Gólok: Messi (3’), Iniesta (32’), Villa (62’)

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Leo Messi

Az argentin zseni ismét lendületesen, hatékonyan futballozott, ráadásul õ nyitotta meg a gólok sorát, hogy aztán sima gyõzelmet arasson a Barcelona.