Meglepõ vereség a Hercules ellen

Megérdemelt vendég siker

Meglepõ és kínos vereséget szenvedett a Barcelona hazai pályán az újonc Hercules ellen a spanyol bajnokság második fordulójában.  Guardiola együttese az egész mérkõzés alatt fölényben játszott, ám a vendégek remekül éltek az elõttük adódó lehetõségekkel, így megérdemeltnek mondható gyõzelmet arattak a bajnoki címvédõ otthonában.
A mérkõzés egy szokványos Barcelona hazai bajnokinak indult, vagyis a Barça rögtön kapujához szögezte ellenfelét, ám a kezdeti labdajáratás csak meddõ fölényt eredményezett a hazaiak számára.  Az elsõ kapura lövésig egészen a 8. percig várni kellett, ekkor Messi indult meg már-már szokásosnak nevezhetõ módon a jobb oldalról befelé, majd a tizenhatos elõterébe érve tüzelt is, ám erõtlen lövését könnyedén hatástalanította Calatayud. A 10. percben már sokkal veszélyesebb helyzetbe került a gránátvörös-kék alakulat; Maxwell húzott el a bal oldalon, középre adására pedig mintaszerûen érkezett az ötösön belülre Bojan, ám a fiatal támadó kevéssel, de eltévesztette a hosszú sarkot. A Hercules egészen a huszadik perc környékéig nem vezetett támadást, igaz ekkor is csak egy esetleges próbálkozásra futotta a vendégek erejébõl, hiszen a bal oldalról érkezõ labdát könnyedén húzta le Valdes a levegõbõl. A 21. percben megszületett a mérkõzés elsõ sárga lapja is, Mascherano elsõ barcelonai mérkõzésén elsõ sárga kártyáját kapta. Ekkor már érezhetõen kisebb nyomás nehezedett a vendég védõkre, ám a labdát továbbra is a Barça játékosai járatták. Egy labdavesztést követõen aztán gyors kontrába kezdett a Hercules, Adriano még a vendégek térfelén próbálta ezt feltartóztatni, ám a labda Drenthéhez került, akit már a hazai térfél közepén Mascheranonak csak szabálytalanul sikerült szerelnie. Ha a játékvezetõ kicsivel szigorúbb az argentinnak felmutathatta volna második sárga lapját, a brazilnak pedig az elsõt.
 
A Barça azonban sokkal nagyobb árat fizetett ezért a szabálytalanságért: Drenthe beívelését ugyanis Aguilar csúsztatta kapura, a labdát Valdesnek ugyan sikerült védenie, de az épp Valdez elé került, a paraguayi támadó lövése, pedig ha nehezen is, de utat talált a hazai kapuba. Hidegzuhany a hazaiaknak, gól a vendégeknek: 26. perc, 0-1! A gól után a Barça tovább rohamozta a vendégek kapuját elõbb Pique majd Villa, majd a spanyol védõ egyenlíthetett volna két alkalommal is, de mind a négy helyzetnél a labda célt tévesztett. A vendégek a rájuk nehezedõ nagy nyomást csak szabálytalanságok árán tudták enyhíteni. Trezeguet elõbb Adrianon próbált keresztül mászni, majd ezt követõen egy könyököst is kiosztott a brazilnak, meglepõ módon a játékvezetõ ezért mindkét játékosnak egy-egy sárga lapot mutatott fel. Ezt követõen pedig Drenthe kapott sárgát Iniesta buktatásáért. A félidõ még hátralévõ idejében komolyabb helyzet egyik kapu elõtt sem alakult ki, így a játékosok egy gólos vendég elõnnyel vonulhattak az öltözõbe.
A második félidõre Guardiola két helyen is változtatott csapatán, a kiállítás felé közeledõ Mascherano helyett Xavit, míg az elsõ félidõ második felére eltûnõ Bojan helyett Pedrot küldte harcba. A játék képe ettõl azonban cseppet sem változott, azaz továbbra is a Hercules térfelén folyt a játék. A félidõ elején „újonc” egyenlítés születhetett volna, hiszen Pedro beadását Xavi csak kicsivel lõtte kapu fölé. Ez után azonban komoly helyzetet nem tudott kialakítani a Barça, a vendégek pedig minden erejükkel a védekezésre koncentráltak. Ám a második félidõben még így is a Hercules tudott eredményes lenni. Egy vendég kontrát követõen Tiago Gomes gurított középre a tizenegyes pont felé tartó labdát Abidal becsúszva sem érte el, így az Valdez elé került, aki jól helyezett lövésével kettõre növelte a saját, valamint csapata góljainak számát, 58. perc: 0-2! A gólt követõen Guardiola az addig nagyon agilisan játszó Adriano helyett Alvest dobta harcba, míg a vendégek trénere Esteban Vigo a füttykoncert közepette lekocogó Drenthe helyett Sendoat küldte harcba. Az elsõvel ellentétben a második gól már sokkal inkább visszavetette a Barça lendületét Xaviék sokáig saját térfelükrõl sem tudták kihozni a labdát, így érthetõ módon komolyabb helyzeteket sem sikerült kialakítani a vendég kapu elõtt. A 65. percben aztán kissé fellélegezhettek a hazai hívek, mivel Vigo mester a két gólig jutó Valdez helyett Kikot küldte a pályára, valamint ekkorra már ismét áttolódott a játék a Hercules kapuja elé. Komolyabb veszély azonban ekkor sem jelentett a hazai csapat a vendégek kapujára. A 72. percben Pedro próbált szépíteni, de lövését hárította a vendégek portása.  A 83. percben ismét Pedro próbálkozott, ám ismét hárított Calatayud. Ezt követõen azonban már komoly hazai lehetõség nem adódott, ráadásul a túloldalon Terzeguet megkegyelmezett a Barçának, miután egy vendég lövést követõen a Valdesrõl kijövõ labdával addig totojázott, amíg a katalán portás visszaért a kapujába, és hatalmas bravúrral szögletre mentett a 88. percben. A mérkõzés vége elõtt még Messi szerzett egy meg nem adott gólt, így maradt a 0-2, valamint a bombameglepetés.
A Barcelona miután az elõzõ idényben veretlenül vívta meg összes hazai mérkõzését, a 2010/11-es idényben már rögtön elsõ hazai bajnokiját elveszítette. Így, amennyiben a Real Madrid legyõzi hazai pályán az Osasunát a Barça elé kerülhet a táblázaton, ami azonban két fordulót követõen komoly jelentõséggel nem bír. Guardiola legénységének így még inkább kötelezõ lenne gyõznie a hétközi Bajnokok Ligája fordulóban, ugyan úgy, ahogy annak ma is lennie kellett volna…
FC Barcelona – Hercules FC 0-2 (0-1)
Barcelona, Camp Nou
79.363 nézõ
Vezette: Velasco Carballo
 
FC Barcelona: Valdés; Adriano (Alves 59′) , Piqué, Abidal, Maxwell, Mascherano (Xavi 45′), Keita, Iniesta; Bojan (Pedro 45′), Messi és Villa.
 
Hercules: Calatayud; Cortés, Abraham Paz, Pamarot, Peña; Fritzler, Valdez (Kiko 64′), Abel Aguilar, Tiago Gómez (Tote 74′), Drenthe (Sendoa 61); és Trezeguet. 

Gólok: N.Valdez 27′ és 59′

Sárga lap: Mascherano 19′, Adrinao 41′, Trezeguet 41′ és Drenthe 43′ 

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Nelzon Valdez

A vendégek paraguayi támadója kis túlzással egyedül verte meg a Barçát, így egyértelmûen õ volt a mérkõzés embere.

Írta: Zalkai Dániel