Hadüzenet a riválisoknak: 5-1

Gálával nyitott a Barcelona a BL-ben | Olcsón megúszták a görögök

Parádés játékkal és magabiztos gyõzelemmel válaszolt a kritikákra a Barcelona a Hercules elleni kisiklás után, hiszen 5-1-re nyert a Panathinaikosz ellen a Bajnokok Ligája új idényének nyitányán. A számszerû eredmény mutathatna lényegesen nagyobb különbséget is, miután a görög bajnok szinte pályán sem volt a briliáns, és különösen attraktív focit bemutató Barca ellen. A mérkõzésen duplázott és büntetõt hibázott Messi, illetve betalált Villa, Pedro és Alves is.

Ahogyan arra számítani lehetett, Josep Guardiola ezúttal már nem tartalékolta legjobbjainak erejét, és a legerõsebb összeállításban küldte pályára fiait, így a középpályán egyszerre lehetett jelen Iniesta és Xavi, a támadósorban pedig Pedro, Messi és Villa.

Ennek megfelelõen nem sokat vártak a meccs elején a játékosok, és azonnal tûz alá vették a Panathinaikosz kapuját. A görög együttesnek eleinte jókora szerencséje volt, mert több óriási helyzetet is sikerült megúsznia, melyek közül kiemelendõ Xavi lehetõsége a 7. percbõl, amikor teljesen tiszta helyzetbõl, 10 méterrõl nem tudott túljárni Tzorbas eszén.

Már az is meglepetés volt, hogy hosszú ideig kihúzta kapott gól nélkül a Panathinaikosz, pedig Xavi mellett Messi és Villa is szerezhetett volna gólt az elsõ negyedórában. A 20. percben aztán a Panathinaikosz meglepetésre megszerezte a vezetést, miután Govou lefutotta a figyelmetlen Abidalt, és el tudta lõni a labdát Valdés mellett. A Barcelona azonban gyorsan eszmélt, és egy perccel késõbb jött is az egyenlítés. Xavi mélységi indítására Messi indult el, és a tizenhatoson belülrõl egybõl ellõtte a labdát a kapu hosszú oldalába. 1-1!

A vezetõ találatra további tíz percet kellett várni, egy Xavi szöglet után ugyanis Busquets csúsztatta meg a labdát, a hosszú oldalon pedig Villa lõtt kapásból a jobb alsó sarokba.

A 43. percben egy tökéletes kombinatív támadás végén Messi lõtt óriási felsõ kapufát, de egy perccel késõbb az argentin már hibátlanul használta ki Xavi és Pedro segítségét az átadásoknál, és a bal alsó sarokba helyezett. 3-1 a félidõ!

A szünet után is uralta a játékot a hazai csapat, mely simán egy tucatnyi gólt is szerezhetett volna a második játékrészben is, miután egyértelmû fölényben volt, és nagy könnyedséggel alakította ki a lehetõségeket. Messi az 55. percben elõbb kiharcolt egy tizenegyest, majd ki is hagyta azt, mert arra számított, hogy Tzorbas el fog mozdulni, ami végül nem következett be.

A kihagyott büntetõ egyébként kifejezetten frissítõ hatással volt a Barcelona játékára, mely ezt követõen szinte minden percben kialakított egy óriási helyzetet, de valami butasággal mindig el is szúrta ezeket.

A 70. percet követõen Guardiola edzõ cserékre szánta el magát, jött Bojan Krkics Villa helyett, Milito Piqué helyett, illetve Mascherano Xavi posztjára. Mindeközben pedig megszületett a katalán együttes negyedik gólja, amikor Bojan Krkics passzából Messi lõtt éles szögbõl, és ugyan a labda mindkét oldalsó kapufa érintése után sem jutott a kapuba, érkezett Pedro, aki közelrõl már nem hibázott. A ráadás pillanataiban aztán még egy meglepetése volt a szurkolók számára a csapatnak, ismét elõretört ugyanis Messi, aki remekül szolgálta ki az elõretörõ Alvest, a brazil pedig fejjel továbbított Tzorbas fölött a hálóba.

A Barcelona végül 5-1-re gyõzött, és azonnal csoportja élére állt, de ami ennél még fontosabb: az együttes kiválóan játszott saját magához képest is, és ha sikerül tartania ezt a formát, aligha lesz sok olyan mérkõzése a jövõben, mint múlt szombaton a Hercules ellen…

FC Barcelona – Panathinaikosz FC: 5-1 (3-1)
Barcelona, Camp Nou
69.738 nézõ Vezette
: Rizzoli (olasz)

Barcelona: Valdés; Alves, Puyol, Piqué (Milito 75’), Abidal, Busquets, Iniesta, Xavi (Mascherano 79’), Pedro, Messi és Villa (Bojan 69’).

Panathinaikosz: Tzorvas; Vyntra, Kante, Boumsong, Marinos; Katsouranis (Karagounis 64’), Gilberto Silva, Simao; Govou (Luis Garcia 70’), Cissé és Leto (Ninis 80’).

Gólok: Govou (20′), Messi (21′) és (44′), Villa (32′) Pedro (79′) és Alves (93′).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Lionel Messi

Ugyan a maga büntetõjét elszórakozta, de remek meccset játszott az argentin szupersztár, aki így is lõtt két gólt, és kidolgozott másik kettõt, oroszlánrészt vállalva a gyõzelembõl.