Már tíz éve a 10-essel

Lionel Messi ma tíz éve a Barça játékosa | Történelmi igazolássá vált

2000. szeptember 17. a nagyközönség számára semmi különöset nem tartogatott, a Camp Nou körül úgy telhetett el a nap, mint akármelyik másik.  A sajtónak is hétköznapi témái voltak, ám a színfalak mögött történt valami, ami jelentõs mértékben befolyásolta a klub jövõjét. Ezen a napon igazolta le a katalán klub a mindössze 13 éves Lionel Messit, aki négy évvel késõbb már be is mutatkozhatott az elsõ csapatban bajnoki meccsen, kilenc évvel késõbb pedig Aranylabdát kapott.

A történetet alighanem már mindenki ismeri: Messinek növekedési hormonbetegsége volt, aminek a gyógykezelése átlagemberek számára nehen megfizethetõ költséget jelentett, és a játékos korábbi klubja, a Newell’s Old Boys illetve a szolgálatai iránt érdeklõdõ River Plate sem vállalta az anyagi áldozatot, ami egyébként havi 900 amerikai dollár volt.

Messi édesapja, Jorge Messi kapcsolatba került a Barcelonával, illetve nagy segítségükre volt Horacio Gaggioli menedzser is, akik beajánlották a tehetséges, ám roppant kistermetû fiút a klubnak. A döntést a klub korábbi játékosa, többször edzõje, akkor technikai igazgatója, Carles Rexach hozta, de nem egyedül döntött, mert nyomást gyakorolt rá a klubon belülrõl Josep María Minguella is. Máig tartja magát az a legenda, hogy Rexachnak ettõl függetlenül alig néhány perc elég volt a lelátón, hogy azt mondja: “Vegyétek meg!”

Ettõl a pillanattól kezdve pedig mindenki tudja mi történt. Messinek alig több mint 3 év kellett ahhoz, hogy eljusson az elsõ csapatig, és 16 évesen  – korát tekintve rekorderként –  bemutatkozhasson Frank Rijkaard csapatában egy Porto elleni barátságos mérkõzésen. Egy évvel késõbb jött a debütálás a bajnokságban az Espanyol ellen, majd minden évben egy-egy gigantikus lépés elõre, egészen a mai napig, amikor Messit vitathatatlanul a világ legjobb játékosaként tartják számon.