A Kazány megmaradt mumusnak: 1-1

Két gól büntetõbõl | A sok kihagyott helyzet okozta a pontvesztést

Továbbra sem tud nyerni a Rubin Kazány ellen a Barcelona a Bajnokok Ligájában, mert a két tavalyi pontvesztés után most szerdán is csak egy döntetlent tudott elérni idegenben. Pep Guardiola csapata lényegesen jobban és veszélyesebben játszott az alapvetõen védekezésre és kontrajátékra berendezkedett Kazány ellen, de a helyzeteit nem tudta jól kihasználni, így be kellett érnie a döntetlennel. A meccsen két büntetõ-gól esett, az egyik Noboa, a másik Villa révén.

A játék képe pontosan úgy alakult az egész mérkõzésen, ahogyan arra számítani lehetett, hiszen a Barcelona sokat birtokolta a labdát, irányította a játékot, mozgatta a védelmet, ám ennek a gyakorlatban nem volt eredménye. A Rubin szervezetten védekezett, aminek következtében ugyan nem volt sok tiszta helyzete a Barcának, de még így is lényegesen közelebb álltak a vendég játékosok a gólhoz, mint a hazaiak.

A 12. percben Villa kiváló beindítására Pedro indult el, és már a kapussal szemben a felsõ kapufára emelte föl a labdát. Ezt követõen Villának volt még egy nem túl erõs, ám veszélyes lövése, ami a bal alsó sarok mellett ment el. A Rubin támadást sem nagyon vezetett, de gólt így is tudott lõni, mert a 29. percben az elõretörõ Kaleshint buktatta Dani Alves a tizenhatoson belül,  a játékvezetõ így büntetõt ítélt, amit Noboa értékesített.

A Barcelona ezt követõen is szerezhetett volna gólt az elsõ félidõben, Piqué beívelését ugyanis pontosan fejelte le Pedro elé Villa, ám a tenerifei támadó kapásból mellé lõtt.

A második félidõben nem sokat változott a játék képe: a Barcelona igyekezett támadni, és helyzetekhez jutni, de a jól védekezõ orosz játékosok szorításában nem nagyon sikerült ezt megvalósítania. Az 59. percben azonban a tizenhatoson belül buktatták Iniestát, így a Barca büntetõhöz jutott, amit David Villa végzett el, és kis szerencsével a bal alsó sarokba helyezett.

Ekkor lépett pályára csereként Leo Messi is Mascherano helyett, ami további rohamokat ígért. Ez meg is valósult, ám a pontosság hiányzott a befejezésekbõl. Egy újabb perccel késõbb a Kazány csúnyán eladta a labdát a tizenhatosának elõterében, amire Alves csapott le, de pontosan Rizsikovba lõtt. Ezt követõen már a hazaiaknak is akadtak támadásaik, távoli lövéseik, melyek közül a legveszélyesebb Martins közeli fejese volt  a 86. percben, ami a kapufáról jött ki. Volt persze nagy helyzete a csereként beállt Bojan Krkicsnek is – szintén fejesbõl –, illetve Leo Messinek , aki korábban Alveshez hasonlóan a hazai kapusba lõtt. Az utolsó pillanatokban Andrés Iniestának volt még egy lehetõsége, de õ a bal felsõ sarok mellé helyezett.

Végül maradt  az 1-1, aminek nagyon örülhet a Kazány, kevésbé a Barcelona, mert a játék képe és a helyzetek aránya alapján is nyernie kellett volna a katalán együttesnek. A csoportból való továbbjutás és a csoportelsõség szempontjából azonban a várakozások szerint nem lesz nagy jelentõsége ennek a pontvesztésnek.

Rubin Kazány – FC Barcelona: 1-1 (1-0)
Kazány, Centrál Stadion
25.000 nézõ
Vezette:
Cüneyt Çakir (török)

Rubin Kazány: Ryzhikov; Kaleshin, Salukvadze, César Navas, Bocchetti, Ansaldi, Ryazantsev, Murawski, Noboa (Natcho, 88’), Karadeniz (Martins, 65’) és Kornilenko (Sibaya, 62’).

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Puyol, Maxwell, Mascherano (Messi, 61’), Xavi, Sergio Busquets, Pedro, Iniesta és Villa (Bojan, 86’).

Gólok: 1-0: Noboa (p.), 30’. 1-1: Villa (p.), 60’.

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): David Villa

Az elõkészítést tekintve csapata legjobbja volt David Villa ezen a meccsen, és kis szerencsével a döntetlent jelentõ gólt is õ szerezte. Az persze más kérdés, hogy ennél neki is, a csapatnak is lesz jobb meccse.