Csak Messi nem ismeri a kegyelmet: 0-2

Zsinórban a negyedik gyõzelem idegenben | Két Messi-dupla egy héten

Gyõzelemmel abszolválta a zaragozai kirándulását a Barcelona a Primera Division 8. fordulójában, így tartja a lépést a listavezetõ Real Madriddal, és elmondhatja magáról, hogy eddig minden mérkõzését megnyerte idegenben. A meccs fõszereplõje ismét Lionel Messi volt, aki mindkét félidõben szerzett egy-egy gólt, de alapvetõen a csapat egésze is jó teljesítményt nyújtott, ritmusosan és gólveszélyesen játszott, legalábbis akkor, amikor a hazai csapat nem állt be tíz emberrel a saját kapuja elé.

Erõs  tizeneggyel állt ki a Barcelona a La Romaredában, kezdett Iniesta, Keita és Busquets a középpályán, illetve Pedro, Messi és Villa a támadósorban. Ennek meg is volt az eredménye, mert a csapat játéka dinamikus, gyors és egészen pontos is volt, ám a gólra így is sokat kellett várnia a szurkolóknak. Az utóbbi mérkõzéseken megszokott helyzetkihasználási rátán ugyanis nem sokat tudtak javítani a gránátvörös-kék támadók, akik közül Messi, Villa és Alves több helyzetet is elhibázott.

A mérkõzés kifejezetten szórakoztatóan alakult, miután a Zaragoza sem csak a kapuja elõtt várt a vendég támadásokra, hanem vállalkozott gyors kontrákra is, így a betegségébõl felgyógyult Valdésnek is akadt dolga az elsõ félidõben. Mindkét fél igyekezett gyorsan vezetni a támadásait, melyek közül végül a 42. percben sikerült az elsõt góllal befejezni. Egy kontra végén Villa tálalt a leshatárról kiugró Messi elé, aki túljárt Doblas eszén, és a kapus hóna alatt a kapuba lõtt.

A második félidõben hamar megváltozott a mérkõzés képe, mert Ponziót alig néhány perc után egy Alvesre mért könyöklésért  kiállította a játékvezetõ, így a Zaragoza a folyatatásban még óvatosabb felfogásban játszott, annak ellenére, hogy hátrányban volt. A Barcelona továbbra is támadásban maradt, de közel sem tudott olyan lendülettel játszani, mert ezúttal már felállt védelem ellen kellett próbálkoznia. A Zaragoza tíz emberrel már nem tudott jelentõs erõbedobással támadni, így az maradt a kérdés, hogy sikerül-e a Barcelonának bebiztosítania a gyõzelmet.

És ugyan sokáig meddõ fölényben voltak a gránátvörös-kékek, a 65. percben egy kapu elõtti helyzetsorozat végén Messi ismét lecsapott egy lecsorgó labdára, és ballal, 13 méterrõl nagy gólt lõtt a kapu bal oldalába. Ezzel a góllal lezárta a meccset a Barcelona, a szurkolóknak tehát nem kellett aggódniuk az utolsó pillanatokig.

Nem csoda, hogy ezúttal Pep Guardiola edzõ is jóval hamarabb elkezdtett cserélni, és mindhárom lehetõségét ki is használta. Elsõként Iniesta helyére jött Thiago Alcántara, majd Pedro helyett Bojan Krkics, végül Busquets-cet váltotta Mascherano. Az ismét jól mozgó, gólpasszokat adó, ám a kapu elõtt peches David Villa az utolsó percekben lõtt még egy kapufát, de maradt a 2-0-s vendégsiker, ami újabb idegenben megszerzett három pontot jelent, sorozatban negyedszer. Folytatás kedden a Király Kupa idei nyitányán Ceutában.

Real Zaragoza – FC Barcelona: 0-2 (0-1)
Zaragoza, La Romareda
20.000 nézõ
Vezette
: Pérez Lasa

Zaragoza: Toni Doblas; Diogo, Jarosik, Contini (Marco Pérez, 61’), Lanzaro, Obradovic; Ponzio, Gabi, Ander Herrera (Jorge López, 61’), Lafita (Boutahar, 76’) és Braulio.

Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves, Piqué, Puyol, Abidal; Sergio Busquets (Mascherano, 87’), Iniesta (Thiago, 71’), Keita; Pedro (Bojan, 74’), Messi és Villa.

Gólok: Messi (42’; 65’)
Kiállítva: Ponzio (47’)

A találkozó legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Lionel Messi

Csak Leo Messinek sikerül a góllövés újabban a Barcelona keretében, ami addig nem is jelent majd gondot, amíg jönnek a három pontok, de lassan szükség lenne a többiek segítségére is…