Gála a javából: 5-0!

Messiék lefocizták a Sevillát | Tapadnak a Madridra

Iskolajátékkal verte az FC Barcelona a Sevillát a Primera Division 9. fordulójában. A katalán együttes az egész mérkõzésen szenzációsan játszott, nem hagyta érvényesülni az andalúzokat, és ezúttal a kapu elõtt is pontos és hatékony volt.  Josep Guardiola csapata végül Messi és Villa 2-2, illetve Dani Alves góljával 5-0-ra verte a Sevillát, tehát kiütötte a La Liga egyik legjobb csapatát, így továbbra is tapad a szintén gyõzelmet arató Real Madridra.

Gyõzelmi kényszerben kellett pályára lépnie a Barcelonának a Sevilla ellen, hiszen a Real Madrid kiharcolta a gyõzelmet Alicantében, így a katalánok botlása esetén már 4 pontos elõnyre tenne szert a fõvárosi gárda a Ligában.

A kezdõcsapatot illetõen nem tartogatott meglepetést Pep Guardiola, és a legerõsebb csapatát nevezte az andalúzok ellen. Az egyetlen kérdés csupán az lehetett, hogy stabilizálja-e a középpályát a szakvezetõ, ami Mascherano vagy Keita kezdõtagságát jelentette volna, ám végül a világbajnok Xavi, Busquets, Iniesta trióval állt ki. A vendégeknél több hiányzó is akadt: a kapuban a sérült Palop helyett Javi Varas állt, a védelem közepén Fernando Navarrót pedig a Barcelonából kölcsönvett Martin Cáceres helyettesítette.

Nem várt sokáig a Barcelona, már az elsõ percben Xavi veszélyeztetett, de Javi Varasnak akkor még nem kellett közbeavatkoznia. A határozott kezdésnek aztán meg is lett már a 3. percben az eredménye: tizenhatoson belüli kavarodás után Pedróhoz került a labda a szélen, majd a beadás után Varas kapus Messihez ütötte ki, aki egy igazítás után lõtt: 1-0, a nagyon fontos vezetõ gólt tehát hamar megszerezte a katalán együttes.

A 9. percben Fabiano egy veszélyes lövéssel válaszolhatott volna, ám a brazil támadó 20 méterrõl kapu mellé lõtt. Az elkövetkezendõ 10 percben nem tudott nagy helyzetet kialakítani a Barça, de így is hatalmas nyomás alatt tartotta a Sevillát, amely egyszerûen nem tudta megtartani a labdát huzamosabb ideig.

A 22. percben megszületett végre a várva várt Villa-gól: Messi bújt ki két andalúz védõ között, majd egybõl az asztúriai támadóhoz passzolt, aki a jobb oldalon becsapta védõjét, s egy zseniális mozdulattal a jobb felsõ sarokba csavart, 2-0!

Nagyobb szünet után aztán a 40. minutumban Pedrót buktatta Konko, amiért fel is mutatta a sárga lapot a játékvezetõ, de mivel már a másodikat kapta a mérkõzés folyamán a francia, mehetett zuhanyozni. Tíz emberrel kezdhette el tehát a második félidõt a Sevilla, amely így kilátástalan helyzetbe került. Az elsõ játékrészben szenzációsan játszott a Barcelona, s teljesen ráerõltette akaratát az andalúzokra. Pep Guardiola fiai látványos és hatékony játékot mutattak be, és gyakorlatilag le is zárták a találkozó érdemi részét.

A folytatásban ugyan nem támadott nagy elánnal a katalán együttes, ám így is betalált: az 52. percben Romaric küldte haza fejjel a labdát, ám az rövidnek bizonyult, így gyakorlatilag gólpasszt adott a szemfüles Dani Alvesnek, aki akrobatikus mozdulattal küldte hálóba a játékszert.

A 60. perc környékén két cserét is eszközölt Guardiola: Xavi és Pedro jött le, akiket Mascherano és Bojan Krkics váltották. Pár perc múlva pedig már jött a következõ gól is: Leo Messi szerzett labdát, majd a tõle megszokott módon elhúzta a komplett andalúz védelem elõtt azt, majd kilõtte a hosszú sarkot, 4-0!

Az utolsó 10 percben David Villának két lehetõsége is akadt, melybõl a másodikat már gólra váltotta. A Barcelona csatára Busquetstõl kapott labdát üresen a tizenhatos elõterében, majd megtolta jobbra a labdát, hogy aztán Messihez hasonlóan kilõje a hosszút. 5-0, kiütés, iskolajáték!

Nagyon nehéz jelzõket találni a Barcelona ma esti játékára, hiszen játszi könnyedséggel verte a Primera Division egyik elitcsapatát. Összességében elmondhatjuk, hogy jó döntés volt Josep Guardiolától Iniesta középpályán szerepeltetése, hiszen ezzel olyan kreatív töltetet kapott a katalán csapat, amivel nem tudott mit kezdeni Manzano együttese. A Barcelona válaszolt a Madridnak, és egy újabb rangadót behúzva tapad Mourinho csapatára.

FC Barcelona – Sevilla FC 5-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
81 020 nézõ
Vezette:
Turienzo Álvarez

FC Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Puyol (Adriano 65’), Abidal, Sergio Busquets, Xavi (Mascherano 60’), Iniesta, Pedro (Bojan 60’), Messi és Villa.

Sevilla: Javi Varas; Konko, Cáceres, Alexis, Luna, Perotti (Zokora 46’), Renato, Romaric, Capel, Luis Fabiano (Dabo 46’) és Kanoute (Negredo 69’).

Gólok: Messi (4’), Villa (23’), Alves (52’), Messi (63’), Villa (90’).

Piros lap: Konko (40’)

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Dani Alves

Szinte mindenki jelesre vizsgázott ma este a Barcelona játékosai közül, s többen is kiemelkedõ teljesítményt nyújtottak, így a duplázó Villa és Messi, ám a meccs legjobbja Dani Alves volt.  A brazil szélsõ az egész mérkõzés során rendkívül aktív volt, ráadásul egy fantasztikus gólt is jegyzett volt csapata ellen.

Gólösszefoglaló: