Büszke dánok nagy napja: 1-1

Igazságos döntetlen Koppenhágában | Csak egy percig vezetett a Barca

A Barcelona csak 1-1-es döntetlenre volt képes Dániában a Köbenhavn ellen a BL-csoportkör negyedik fordulójában, mert az elsõ félidõben szerzett Leo Messi gólt villámgyorsan ki tudta egyenlíteni a lelkesen futballozó dán bajnok. A Köbenhavn két héttel ezelõtt Barcelonában még csak szívós ellenfélnek bizonyult, most azonban már azt is megmutatta, hogy nem ok nélkül jutott el a Bajnokok Ligájába, és kulturált, lelkes játékával igazságosan vett el két pontot a spanyol bajnoktól.

A várakozásoknak megfelelõen nagyon nehéz dolga volt a Barcelonának a Parken Stadionban, hiszen a Köbenhavn úgy készült a katalán csapat elleni hazai meccsre, mint az év legfontosabb ütközetére. Így ugyan a mezõnyben fölényben voltak a vendégek, de a kapu elõtt mindkét oldalon akadt jó néhány helyzet. A hazai oldalon Claudemir már a 3. percben kapufát lõtt egy távoli próbálkozással, de a 21. percben egy gyors akciót követõen David Villa is eltalálta a kapufát.

A Barcelona alapvetõen sokat tudta birtokolni a labdát, és akadtak helyzetei is, de a dán bajnok játékában is mindig ott volt a gólveszély. A 27. percben egy szabadrúgás után lecsorgó labdát Busquets 7-8 méterrõl lõhetett kapura, de Wiland kapus szögletre menteni tudott. A 31. percben aztán megtört a jég, és amikor a helyzetbe kerülõ Villa elõl menteni igyekeztek a védõk, végül Messi elé tálalták a labdát a tizenhatoson belül, aki jobbal, alapvetõen szerencsésen a hálóba talált.

A Barcelona játékosok öröme ugyanakkor nem tartott sokáig, mert egy perccel késõbb egy baloldalról induló dán akció gólt eredményezett. Az elsõ, éles szögbõl elengedett lövést még védte Valdés, de a róla kipattanó labda szerencsétlenül éppen Claudemir elé jutott, aki pontosan lõtt a jobb sarokba. Így 1-1-es döntetlennel fordultak a csapatok, már csak azért is, mert a szünet elõtt egy parádés Iniesta átadás után Messi nem tudta jól átvenni a játékszert.

A pihenõ után is nagy lendülettel kezdett  Köbenhavn, de idõvel egyre nagyobb fölénybe került a Barcelona, így a hazaiaknak inkább csak a kontratámadások maradtak lehetséges fegyverként. A gránátvörös-kékek fölényben maradtak, és egy nagy helyzetük is volt Iniesta révén, amit szépen védett Wiland. Volt egy veszélyes lövése a tizenhatosról Keitának is, ám a 70. perc környékén ismét magára talált a Köbenhavn, és több veszélyes helyzetet is teremtett. Innentõl kezdve a Barcelona egyre inkább kiengedte az irányítást a kezébõl, nem tudta megtartani a labdát, nagyon ritkán jutott el Wiland kapujáig.

A hajrára Villa helyére Pedro állt, akinek az utolsó pillanatokra lett volna lehetõsége, ám a szélsõ a 92. percben csak a kapufát találta el egy tizenhatoson kívülrõl eleresztett lövéssel. Ezt megelõzõen Messi és Alves ugyan hosszasan próbálkoztak azzal, hogy egy tiszta helyzetet kidolgozzanak, de õk sem jártak sikerrel.

Koppenhágában igazságos döntetlen született, miután a rendkívül lelkes dánok a meccs jelentõs részében le tudták lassítani a Barcelona játékát, és bizonyos idõszakokban dominálni is képesek voltak. A pontosztozkodás igazságos, és a spanyol bajnok mindenkori riválisai példát vehetnek errõl a dán alakulatról, mely képes volt sportszerûen, nem csak védekezve, kulturált játékkal partiban maradni a Barcával.

A Barcelona ezzel a döntetlennel továbbra is vezeti a csoportját 8 ponttal, ám az elõnye csupán egy egység az FCK elõtt. A másik két csapat azonban leszakadt, miután a Rubin Kazány csak három ponttal áll, míg a Panathinaikosz két egységgel várja a következõ két játéknapot.

FC Köbenhavn – FC Barcelona: 1-1  (1-1)
Koppenhága, Parken Stadion
38.000 nézõ
Vezette:
Pavel Cristian Balaj

Köbenhavn: Wiland, Popesch, Jorgensen, Antonsson, Wendt – Bolanos (Delaney 92’), Kvist, Claudemir, Vingaard (Ottesen 89’) – N’Doye, Gronkjaer.

Barcelona: Valdés, Alves, Piqué, Puyol, Abidal – Busquets, Keita, Xavi – Messi, Iniesta és Villa (Pedro79’).

Gólok: Messi (31’), Claudemir (32’).

A találkozó legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Andrés Iniesta

A középpályás volt a legaktívabb a meccsen a helyzetek kidolgozását tekintve, az már nem elsõsorban az õ hibája, hogy a Barcelona ezen a napon csak egy gólt tudott szerezni.