A Barça a világ legjobbja: 5-0!

Történelmi siker | Idegileg kikészült a Madrid | Mûvészet volt a javából

A Barcelona szenzációs gyõzelmet aratott, és 5-0-ra lemosta a pályáról a Real Madridot, mely sem erkölcsileg, sem futballtudásban nem volt méltó a Pep-Teamhez. A katalánok játszották, amit tudnak, és az egész csapat parádés teljesítményével öt gólt rámoltak be a defenzíven fellépõ, s azon késõbb változtatni nem képes Madridnak, mely a végén ráadásul elvesztette a fejét, és Sergio Ramos súlyos eltiltásra számíthat. Nem érdemes kiemelni az együttes ászait, mindenki tudja, kikrõl van szó, ezért errõl fölösleges is szólni: a Barcelona egységként tarolt!

A Barcelona színházi elõadást varázsolt a Camp Nou közönségének, és öt góllal fûszerezve örök élményt adott a katalán és a futballt szeretõ szurkolóknak. Jóllehet jelzõk nincsenek erre a teljesítményre, azért a következõkben párat felsorolunk, de az a könnyedség, az a játékosság, az a játék, az a mentalitás, amit ma mutatott a Pep-Team két év siker után, az emberfeletti.

Az elsõ percektõl kezdve érezni lehetett, hogy a Barça az az együttes, mely mezõnyben dominálni fog, mivel Xaviék labdabiztosak, kreatívak voltak, ráadásul sokat futottak, elmozogtak az üres területekbe, így csak úgy jöttek egymás után a szebbnél szebb akciók. A 6. percben viszont még nem ez, hanem egy Messi-villanás okozta a csodálat tárgyát, mivel az argentin álló helyzetbõl, kiszorítva célozta meg a hosszú sarkot egy lepattanó szöglet után, finoman helyezett lövése a kapufán landolt. A 9. percben már nem volt menekvés: zseniális labdakihozatal, ritmusváltás a bal szélre Iniestának, aki a középen érkezõ Xavit indította ki a lyukon, a katalán irányító pedig lehelet finom mozdulattal elpöckölte a labdát Casillas felett. 1-0, álomkezdés egy olyan találkozón, melyen nagyon szoros eredményt várt a közvélemény, és vártak a szakértõk.

A 12. percben Di Maria szép lövését védte Valdes, a játék képe azonban továbbra sem változott, nem úgy, mint az eredmény: a 18. minutumban Xavi keresztpassza után Villa tört be az ötösre S. Ramos mellett, középre adását pedig a Marcelót megelõzõ Pedro a kapuba pöckölte. 2-0, a folyton bizonyító apró termetû játékos ismét gólt lõtt a Madridnak! A Madrid nem tudott eszmélni, Pedro egy újabb csodálatos összjáték után növelhette volna az elõnyt, ám hezitált, hogy középre adjon Villának vagy elhúzza Casillas mellett, így a spanyol kapus el tudta rúgni elõle a labdát.

Ezek után a Madrid kikecmergett a kezdeti sokkból, de helyzeteket egyáltalán nem tudott kidolgozni, mivel már a mezõnyben való labdajáratásért is nagyon nagy erõfeszítéseket kellett megtennie. C. Ronaldónak volt egy remek szabadrúgása, ami fél méterrel ment csak a kapu mellé, illetve volt egy tizenegyes gyanús esete, ezen kívül semmi, ráadásul a felvételek bebizonyították, hogy Valdes elõbb a labdát ütötte el, aztán volt egy kisebb fizikai kontaktus a két játékos között. Jogosan nem ítélt büntetõt tehát Iturralde González, a Madridnak járó jogos szöglet viszont elmaradt.

A félidõben változtatott Mourinho, és meghúzta a szokásos cseréjét, amit hátrányban felír a cserekártyára: Lassana Diarra érkezett Mesut Özil helyére, nyilván olyan célból, hogy a középpálya közepét stabilizálja, és hogy Messi életterét lecsökkentse a Madrid. Ez olyannyira nem sikerült neki, hogy Messi folytatta a jobbnál jobb passzok adását, valamint a kiváló cselsorozatait, aminek következtében az 54. percben megszületett a harmadik gól! 3-0, Villa lépett ki lesgyanús szituációban, az asszisztens nem jelzett, az asztúriai támadó pedig belõtte. Nem sokkal ezelõtt Xavi hagyott ki egy óriási lehetõséget, amikor a már fekvõ Casillas mellett csak az oldalhálót találta el, így a katalán irányító neve mellett maradt az egy gól. Nem úgy David Villa esetében, aki az 56. minutumban újabb pazar indítást váltott gólra, 4-0! Mourinhónak ismét nem volt receptje, sõt, elképzelése sem a hátrány esetleges ledolgozására, Guardiola pedig az elsõ játékrész végén egy kicsit kiengedõ fiait újra feltüzelte.

A negyedik gól után a mérkõzés hivatalosan is gálává nyilváníttatott, melyet csak a madridi játékosok durvasága szakított meg. Messi ficánkolt, Busquets a félpályáról próbálkozott, sarokkal passzolt, Iniesta szintén a háta mögött továbbította a labdát, Abidal bejátszotta a bal oldalt, Alves félelmetesen olvasta a játékot, a Piqué-Puyol duó pedig hibátlanul mûködött. Guardiola cserélt is, jött elõbb Bojan, majd késõbb Keita és Jeffren is, utóbbi pedig megszerezte az ötödik találatot, mely történelmi magasságokba emelte ezt a káprázatos színházi elõadást! Bojan ugrott ki a jobb oldalon, középre adásáról Iniesta még lemaradt, Jeffren viszont megelõzte S. Ramost és Casillas felett finom eleganciával a hálóba emelt. 5-0, szenzációs gyõzelem, és a Barça az élre állt a pontvadászatban!

A 161. Clásicóhoz még hozzátartozik, hogy az elsõ félidõben C. Ronaldo meglökte Guardiolát teljesen feleslegesen, amiért az nem a kezébe, hanem mellé dobta le a labdát. A találkozó végén ráadásul S. Ramos hátulról, szándékosan, szó szerint belerúgott Messi vádlijába, és a játékvezetõ jogosan egybõl kiállította a spanyolt, aki emellett még borzasztóbb dolgokat is mûvelt, amiket – egyéb érdekességek mellett – a keddi nap folyamán egy külön anyagunkban fogunk részletezni.

A Barcelona nyert, megmutatta, hogy mûvészek alkotják, akik nem restek a harmadik évben is beletenni ugyanazokat az erõfeszítéseket a napi tréningekbe, mérkõzésekbe, amit az elsõ esztendõben tettek. Guardiola pedig lassan talán a laikusok szemében is a világ legjobb edzõi közé tartozik majd, mivel amellett, hogy egy stílust a tökéletesség felé hajszol, szinte meccsrõl meccsre kihozza a maximumot a csapatából.

FC Barcelona – Real Madrid: 5-0 ( 2-0 )
Camp Nou, Barcelona
98.255 nézõ

Vezette:
Iturralde González

FCB: Valdés; Alves, Puyol, Piqué, Abidal; Busquets, Xavi (Keita, 86′), Iniesta; Pedro (Jeffren, 86′), Messi, Villa (Bojan, 76′).

Real Madrid: Casillas; Sergio Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo (Arbeloa, 60′); Xabi Alonso, Khedira; Di Maria, Özil (Lass Diarra, 46′), Cristiano Ronaldo, Benzema.

Gólok: Xavi, 1-0 (9′); Pedro, 2-0 (18′); Villa, 3-0 (54′); Villa, 4-0 (56′); Jeffren, 5-0 (90′).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Xavi Hernández

Nagyon nehéz dolgunk volt, hiszen amint azt kiemeltük már a bevezetésben: egységként a világ legjobbja a Barcelona. Messi zseniálisan játszott, kettõ Aranylabdát is kaphatna ebben az évben, Iniesta eszméletlen volt, Busquets mindenhol ott volt, Abidal és Alves a fáradhatatlan robotok, Villa személyében ismét egy Eto’o típusú, a katalán gépezetbe legjobban illõ csatár van a Barçában, Pedro pedig ennek az együttesnek hihetetlenül fontos láncszeme. Xavi viszont immáron három éve világklasszis, s most erre a szintre emelt még egyet, és valószínûleg ténylegesen írta be a nevét az Aranylabda gyõztesét tartalmazó borítékába.