Jól sikerült kötelezõ: 2-0

Végszóra sikerült legyõzni a Kazányt is | A Köbenhavn csoportmásodik

Nem játszott különleges meccset, de gyõzött a Barcelona a Bajnokok Ligája csoportkör utolsó fordulójában a Rubin Kazány ellen, így tovább javított a mérlegén, és újabb 3 pontot tett zsebre. A  rendkívül tartalékosan felálló csapat a meccsen végig dominálni tudott a Kazány ellen, és elõször tudott gyõzni a két együttes BL-csatározásai során. A csoportból a második helyen a dán Köbenhavn jutott tovább, miután az utolsó játéknapon 3-1-re gyõzött a Panathinaikosz ellen.  

Ahogyan arra számítani lehetett, Josep Guardiola nem elsõsorban a sztárjátékosoknak adott lehetõséget a Rubin ellen, és a csapatba került többek között Fontás, Adriano, Thiago, Jeffren vagy Bojan Krkics is. A kispad ellenben remekül állt a nevek tekintetében, hiszen ott volt a pálya mellett Messi, Iniesta vagy Puyol is. A meccs elsõ félideje ennek megfelelõen nem hozott óriási küzdelmet és látványosságot, de nagy érdeme volt a Barcelona tartalékjainak, hogy Xavi és Iniesta nélkül is elérték a 70 %-ot meghaladó labdabirtoklási arányt.

Problémák ellenben akadtak bõven már a meccs alatt, mert megsérült elõbb Jeffren, majd Bojan Krkics is. Elõbbi izomsérülést, utóbbi agyrázkódást szenvedhetett, így elõbb Victor Vázquezt, majd Bartrát küldte pályára Guardiola. A Barcelona sem tudott sok helyzetet kidolgozni, de a meccset a kezében tartotta, és nem engedte támadni a Rubint. Így a közönségnek be kellett érnie egy-egy szép megoldással, lövéssel, és bízni abban, hogy jönnek majd a gólok, és Leo Messi is.

A második félidõ ellenben jól kezdõdött, az 51. percben egy szögletet követõen Thiago cselezett befelé a jobb oldalról, majd Fontás elé került a labda, aki azonnal lõtt, és a lövése olyan szerencsésen pattant meg egy védõ kezén, hogy a vendég kapus nem tudott hárítani. 1-0!

Nem sokkal késõbb Guardiola pályára küldte Leo Messit, hogy jutalmazza némileg a közönséget, és hogy újabb gólokat tudjon szerezni a csapat. A 66. percben hördülhetett fel elõször igazán a közönség, amikor Messi kényszerítõzött a sarkazó Vázquezzel, majd mellé lõtt. Innentõl kezdve elsõsorban az argentin sztár megmozdulásai tartották ébren a hazai közönséget, a második gólt azonban nem õ, hanem Adriano indítása után Victor Vázquez szerezte. A csatár már egy az egyben a kapussal szemben nem várt sokáig, és a tizenhatoson kívülrõl ellõtte a labdát a kifutó hálóõr mellett.

Az utolsó pillanatokban még Messi próbálkozott meg egy csavarással, de kicsit pontatlan volt, így végül maradt a 2-0. A Barcelona két döntetlen és egy verség után le tudta gyõzni a Rubint, mely csak harmadik lett a csoportjában, és az Európa-ligában folytathatja. Továbbjutott viszont a Barcelona ellen is jól produkáló FC Köbenhavn, mely történelmi siker a dán együttes számára. A Barcelona a BL-nyolcaddöntõk során a következõ együttesek közül kaphat ellenfelet: Internazionale, AC Milan, Olympique Lyon, Olympique Marseille, várhatóan a Roma, illetve a Sahtar, Arsenal, Braga hármas egyike.

FC Barcelona – Rubin Kazány: 2-0 (0-0)
Barcelona, Camp Nou
50.436 nézõ
Vezette:
Jonas Eriksson (svéd)

FC Barcelona: Pinto; Piqué, Busquets, Fontàs; Jonathan (Messi, 62’), Mascherano, Maxwell, Thiago Alcántara; Jeffren (Víctor Vázquez, 12’), Bojan (Bartra, 32’) és Adriano.

Rubín Kazán: Ryzhikov; Kuzmin, César Navas, Bocchetti, Ansaldi; Ryazantsev (Kasaev, 62’), Kaleshin, Noboa, Murawski; Karadeniz (Bystrov, 75’) és Martins (Medvedev, 67’).

Gólok: Fontás (51’), Vázquez (83’).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Fontás

A fiatal védõ nem elõször bizonyítja, hogy immár stabil megoldást tud nyújtani a védelem számára, ráadásul nem ügyetlen a támadások elindítása terén sem. Mindemellett ha szerencsésen is, de lõtt egy gólt, ami fontos is volt a csapat számára.