Pep: „A veretlenség nagyon nagy dolog”

Dicsérte a fiatalokat, és számos témát érintett a továbbjutás után

Miután a fiatalokkal teli Barcelona 2-0-ra legyõzte az orosz Rubin Kazány együttesét kedd este a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, Josep Guardiola vezetõedzõ elégedetten állhatott fel a kispadról, és így is tett, ahogyan azt elmondta a mérkõzés utáni sajtótájékoztatóján. Guardiola dicsérte az együttesét, a fiatalokat, kitért arra, hogy Victor Vázquez miért nincs még az elsõ keretben, illetve újabb olyan pozitív aspektusokat sorolt fel, melyek valahogy mindig a háttérben maradnak, ha a Barça dicséretérõl van szó.

„Nem tudhattuk, hogy ténylegesen beleadnak-e mindent, és megpróbálják magukat kvalifikálni a legjobb 16 közé. Nagyon nehéz meccs volt, hiszen amikor egy csapat úgy határoz, hogy 4-5 játékosa csakis védekezõ feladatokat kap annak érdekében, hogy egyetlen egy gólt se szerezhess, akkor nagyon komplikált a dolgod. Szerintem azért a találkozó során értesültek arról, hogy sok esélyük már nincs továbbjutni” – összegezte a mérkõzést nagy vonalakban Guardiola, aki ezen a vonalon folytatta tovább: „Ez az összecsapás nem volt kivételes, ám azt leszögezném, hogy legyõzni ezt a Rubin Kazányt már önmagában is egy dicséret. Ráadásul úgy nyerni ellenük, hogy mindezt olyan játékosokkal, akik rendszeresen nem juthatnak játéklehetõséghez, duplán örömteli. Szerencsések voltunk, hogy már egy játéknappal ezelõtt bebiztosítottuk a továbbjutásunkat, mert egy olyan együttes ellen kiharcolni ezt, mint a Rubin, nagyon nehéz lett volna, mivel az északi és keleti csapatok az idény ezen szakaszában köztudottan jó formának örvendenek.”

„A fiatalok jól futballoztak. Hosszú út áll még elõttük, ám már most is sokat segítettek, szóval szeretnék nekik gratulálni, hogy egy Bajnokok Ligája találkozón ilyen jól teljesítettek” – szólt a tehetségek, mint Thiago vagy éppen Fontás játékáról Pep. A fiatalok között van egy rendhagyó eset, méghozzá Victor Vázquezé, aki a 23 évével már nem teljesen illik a tehetség kategóriába: „Victor Vázquez a Piqué, Messi, Cesc féle generációból való, de a sérülései eddig hátráltatták, hogy az elsõ keret tagja lehessen. Victor pontosan tudja, hogy ahhoz, hogy ez teljesüljön, jól kell játszania az Atléticben.”

„Ez a kvartett nagyon erõs volt, és sokat követelt tõlünk. Az FC Kobenhavn egy kellemes meglepetés volt, a Rubint meg már ismertük tavalyról. Elõzetesen mindenki azt gondolta, hogy a Barcelona meg a Panathinaikos továbbjut, aztán látjuk, mi történt. Éppen ezért nagyon boldog vagyok, hogy veretlenek maradtunk, ez elõször sikerült, mióta az elsõ csapatnál edzõsködöm” – hangoztatta csapata erõfeszítéseit az edzõ, aki elõre gondolkozva megjegyezte, hogy „a nyolcaddöntõben már nincs olyan, hogy könnyû ellenfél.”

Guardiola valóságos dicshimnuszt zengett a csapatáról, s bár kicsit soknak tûnhet a pozitív jelzõ, egy biztos: ez a keret nem fog ettõl elkényelmesedni: „Az együttesem egészen csodálatos, elérték azt, hogy az emberek szinte minden találkozóra kijöjjenek a Camp Nouba. Értük játszunk, õk pedig mindig mellettünk állnak. Az érkezésemkor az átlagnézõszám 40 ezer fõ volt, most 55 ezren jöttek ki egy tét nélküli mérkõzésre” – mondta Pep, végül arra a kérdésre, hogy neki vajon az a célja, hogy tizenegy katalán labdarúgóval álljon fel a Barcelona, nemleges választ adott: „A cél az, hogy trófeákat nyerjünk. Messi nemzetisége argentin, és még sokáig itt lesz. Szükségünk van a külföldi játékosokra, mint Keitára is. Másképpen semmit sem nyernénk. Ez csak egy nagyon szerencsés szituáció, hogy jelenleg ennyi remek helyi játékos van itt.”