Elõny nélkül a ‘Katedrálisba’: 0-0

Küzdött a Barça, de nem bírt a defenzív Bilbaóval

Nem sikerült hazai pályán elõkészítenie a továbbjutást Josep Guardiola csapatának, amely gól nélküli döntetlennel zárta utolsó mérkõzését a 2010-es naptári évben. A Copa del Rey nyolcaddöntõjének odavágóján ugyan az elsõ félidõben nem erõltette meg magát a Barça, viszont a második játékrészben nagy erõfeszítéseket tett az elõny megszerzésének érdekében. Nem sikerült, az Athletic Bilbao hõsies védekezéssel, gól nélküli döntetlennel zárta az odavágót, így minden adott arra, hogy egy remek második meccset produkáljanak a csapatok a San Mamésben, január 5-én.

Az elõzetes várakozásoknak megfelelõen Pep Guardiola viszonylag erõs kezdõ tizenegyet küldött ki a Camp Nou gyepére, és ez még úgy is igaz, hogy sem Villa, sem pedig Leo Messi nem került a csapatba. A Bilbaónál az volt a legfõbb kérdés, hogy ki helyettesíti a sérült Llorentét a támadósorban, ám Caparrós sem Toquerót, sem Muniaint nem jelölte a kezdõbe, így gyakorlatilag klasszikus középcsatár nélkül kezdte a meccset a baszk gárda.

Intenzív játékkal kezdõdött a találkozó, a Barcelona a jobb oldalon rendkívül aktív volt, így elõbb Alves alakított ki helyzetet a tizenhatoson belül, majd Bojan Krkics kísérletezhetett bõ 20 méterrõl. A katalánok presszionáltak az elsõ 20 percben, több veszélyes beadás is adódott, de igazi gólhelyzetig, lövésig nem sikerült eljutniuk.

A 25. minutumban aztán a semmibõl Iniesta lõtt, de a bal felsõ sarokba tartó labdát Gorka Iraizoz magabiztosan ütötte szögletre. Tíz perccel késõbb egy baszk sarokrúgást követõen veszélyesen csapódott a labda, ám Mascerano megelõzte a rövid oldalon érkezõ Gurpeguit. A félidõ elõtt még Pedro húzta meg a bal oldalon a labdát a tizenhatoson belül, majd ütemtelenül középre tálalt, de nem érkezett senki, így a vetõdõ Iraizoz mellett közbeavatkozás nélkül elsuhant a labda.

Az elsõ játékrészben ugyan lendületesen játszott a Barcelona, de igazi helyzetet nem sikerült kidolgoznia, hiányoztak a gyilkos beindulások, amivel meg lehetett volna verni a baszk védelmet. Több távoli lövést leszámítva tehát veszélytelen volt a kapura a Barça, így Guardiolának mindenképpen fel kellett ráznia fiait.

A második félidõ elsõ veszélyes helyzetét az 51. percben alakította ki a Barça, mikor Alves beadása után Xavi érkezett, de a katalán karmester nem találta el jól a labdát, így Gorkának sem kellett nyújtózkodnia.

Mivel a Barcelona továbbra sem tudott a kapu elé kerülni, ezért Guardiola csatába hívta Leo Messit, aki Keita helyett érkezett a pályára. Késõbb David Villa is beszállt, õ Bojant váltotta, így a ’Tridente’ összes tagja a pályán volt az utolsó 30 percre.

A katalánok egyre nagyobb nyomást gyakoroltak a Bilbaóra, de említésre méltó helyzetet csak a 68. percben tudtak kialakítani, amikor Dani Alves tört be a veszélyzónába, majd passzolt középre, de a védõk között elveszõ Villa nem tudott lõni. Mivel a Barça egyre nagyobb erõket mozgósított, Caparrós mester beküldte Orbaizt, hogy biztosítsa az egyébként is stabil baszk középpályát.

A 78. percben Xavi passzolt David Villának, aki párszor megtolta a játékszert, majd lõtt, de a labda nem találta el a bilbaói kaput. Pár perccel késõbb az asztúriai támadó lövése már a hálóban kötött ki, de a játékvezetõ les címén annulálta a találatot. A 88. minutumban Piqué érkezett egy beadásra, de a közelrõl leadott lövése sem ért célba. A végén már mindent egy lapra feltéve rohamozott a katalán gárda, ám a gyõztes gólt nem sikerült megszereznie.

Küzdött, hajtott, nagy erõket mozgósított a Barcelona a második félidõben azért, hogy elõnnyel utazhasson januárban Bilbaóba, ám végül nem sikerült gólt szereznie a rendkívül jól védekezõ baszkok ellen, akik tehát hatalmas bravúrral, kapott gól nélkül úszták meg a barcelonai kirándulást. A katalánok azért nem szomorkodhatnak így sem, hiszen úgy utazhatnak a San Mamésbe, hogy akár idegenben lõtt góllal is továbbjuthatnak. Ám a bilbaói pokolban így is hatalmas munka kell a továbbjutáshoz…

FC Barcelona – Athletic Bilbao 0-0
Barcelona, Camp Nou
45.207 nézõ
Vezette:
Mateu Lahoz

Barcelona: Pinto, Alves, Piqué, Abidal, Maxwell, Mascherano (Adriano, 79’), Xavi, Keita (Messi, 52’), Iniesta, Pedro és Bojan (Villa, 62’).

Athletic Bilbao: Iraizoz; Iraola, Ustaritz, San José, Koikili; Susaeta, Gurpegui, Javi Martínez, Iturraspe (Orbaiz, 71’), Gabilondo; Igor Martínez (Muniain, 54’).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Andrés Iniesta

Tulajdonképpen nem nyújtott a mezõnyben senki sem kiemelkedõt, a Barcelonának csapatként nem sikerült gyõznie, míg az Athletic ugyancsak csapatmunkájának köszönhette, hogy megúszta a Camp Nouban kapott gól nélkül. Ha már választani kell, akkor Iniestának adjuk a címet, aki az elsõ félidõben kétszer is veszélyes lövést eresztett meg, és az egész mérkõzésen igen aktív volt.