Aranylabda és gála, akárcsak Zürichben

Kihagyott helyzetek, dekoncentráltság: 5-0

Éppen hogy csak megérkezett a gránátvörös-kék különítmény a zürichi FIFA díjátadó gáláról, a díjazott játékosok teljes állománya máris pályára lépett a Király kupa Real Betis ellen esedékes odavágóján. A mérkõzést ugyan a pontatlanság, a kihagyott helyzetek, és a közepes erõbedobás jellemezte, mégis folytatódik a széria az újévben is: a királyi gárdáknak gólzápor a jussa. 

Guardiola ezúttal, kissé meglepõ módon a sokak által legjobbnak tartott kezdõcsapatot küldte a pályára, leszámítva talán a Maxwell-Abidal helycserét, illetve azt, hogy kupához illõen Pinto védhette a kaput. Nem volt persze nagy csoda, hogy a díjazottakat meg akarta ünnepeltetni a hazai közönséggel a katalán tréner, a mérkõzés elején pedig Messi még az Aranylabdát is bemutatta a közönségnek, Barcához méltó és rendkívül szimpatikus módon Xavival és Iniestával karöltve.

A rövid ünneplést és kellõ mennyiségû vaku-villanást követõen útjára indult az igazi labda is, méghozzá a bátran kezdõ vendégek lába nyomán. Nem kellett sok azonban, hogy Xaviék átvegyék a jól megszokott domináns, offenzív labdatartó szerepet, és elkezdõdhetett a szerda esti helyzetdömping. Röpke tíz perc alatt Messi kerülhetett volna kétszer is gólhelyzetbe, elõbb a kapus, késõbb õ maga tett róla, hogy még várni kelljen a gólra, de Villa is csatlakozott egy kapufával az ötösrõl, Maxwell remek beadása után. Így folytatódott ez a teljes félidõben, ám érdemes hozzáfûzni azt is, hogy a játék képe összességében koránt sem volt ilyen izgalmas, rengeteg pontatlansággal játszott ugyanis szinte mindenki. A Betisnek eladott labdákból lehetett volna akár több komoly helyzete is, ám hiába alkotnak remek és szimpatikus csapatot a zöld-fehérek, kissé talán végig érzõdött rajtuk, hogy a másodosztály gyengébb terheléséhez vannak szokva pillanatnyilag. A 30. perc környékén Villa elõbb szabadrúgásból, majd akcióból próbálkozott, ám Casto kapus bravúrok sorát mutatta be, és a kipattanóknál duplázók is maximum kapufáig jutottak. Tartogatott azonban ez a félidõ is egy gólt, egy hazai kontratámadás során Iniesta passzából Messi emelhetett át a kapuson és védõin keresztül a hálóba. A hosszabbításba még egy hatalmas vendég kapufa is helyet kapott, illetve a félidõ közepérõl érdemes kiemelni egy más jellegû eseményt, történetesen Alves és Piqué éles szóváltását, amely teljesen szokatlan látvány lehet azok számára, akik figyelemmel követik az együttes szezonját. 

A második játékrész ugyanott folytatódott, kisebb Betis lendület után helyzetek sorát hagyták ki Villáék, míg nem ismét Messi kapott labdát a kapu elõterében, és kis szerencsével második gólját is megszerezte, 2-0 tehát a 62. percben. A következõ 20 percben több, föleg Dani Alves által kihagyott helyzet közé befért még Messi harmadik találata Xavi remek mélységi indításából, valamint Pedro közeli találata is Alves passza nyomán. Az utolsó bõ 10 percre lehetõséget kapott az újonc Afellay, valamint Keita is, közülük pedig utóbbi gólt is szerzett, miután Iniesta az alapvonalról mindenkin átejtve a magas középpályás fejére varázsolta a labdát. A Betis ekkorra már érezhetõen összeomlott, ez okozta a gyors egymásutánban kapott gólokat, amelyek azért minden bizonnyal kárpótolták valamelyest az eleinte csalódott nézõközönséget.

Három aranylabdás szintû játékossal, kissé dekoncentráltan és félgõzzel játszva rúgott tehát öt gólt Pep legénysége, és talán nem túlzás kijelenteni: ott vannak az elõdöntõben.

FC Barcelona – Real Betis:
Barcelona, Camp Nou (59.498 fõ !)
22:00
Vezette: Velasco Carballo

Barcelona: Pinto, Alves, Puyol, Piqué, Maxwell, Sergi, Iniesta, Xavi, Pedro (Afellay, 79′), Villa (Keita, 74′) és Messi (Jeffren, 85′)

Betis: Casto, Isidoro, Arzu, M. Roqué, Nacho, Benat, Iriney, S. Sevilla, Israel  – Castro, Molina.

Gólok: Messi (44′, 62′, 72′), Pedro (75′), Keita (88′)

A mérkõzés legjobbja az Eurobarca értékelése szerint: Andrés Iniesta
A tavalyi év 3 legjobbjának választott játékos-trió ismét bizonyította a világnak: egyikük sem véletlen vagy érdemtelenül részesült ebben az elismerésben. Még egyetlen meccsen is nehéz választani közülük, ám ezúttal nem Messi kapja a mérkõzés legjobbja címet, hiszen mesterhármasa ellenére helyenként pontatlan volt, sok helyzetet hagyott ki, akár 6-7 góllal is zárhatott volna. Iniesta és Xavi azonban ismét hibátlan stabilitást adtak a középpályának, közöttük a gólpasszok aránya dönt, ezúttal Andrés mellett.