Nincs új forgatókönyv: 5-0

A „csak öt gól” típusú odavágó

Egy óriási iramúnak induló, ám hamar labdázgatásba torkolló kupa odavágót tudhat maga mögött a Barcelona, 5-0 arányban verte ugyanis az Almeria csapatát, és tulajdonképpen az elõzõ fordulóhoz hasonlatosan egy mérkõzésen lõtte be magát a következõ fordulóba, jelen esetben már a Copa del Rey döntõjébe.

Talán hitetlenkedve olvasgatták sokan Guardiola legutóbbi nyilatkozatát, melyben biztosította kedvenc újságíróit, hogy nem félgõzzel fog hozzálátni a kupa odavágóhoz a csapata. Közülük azonban mindenki kellemesen csalódhatott, aki este tíz órakor leült megnézni kedvenc csapatát. Nem csak az erõs kezdõcsapat adott erre okot, hiszen a legkiválóbb angol csapatok tempóját és vérszomjasságát idézte az elsõ tíz perc játéka, méghozzá mindkét csapat részérõl, ám a sebesség némi pontatlansággal is járt eleinte. Pár perces bemelegítés elég volt azonban, és Xavi mélységi indítása máris megtalálta a sprintelõ Messit, ám az argentin bravúros labdaátvétel után végül kapu mellé gurított lendületbõl. A 10. perc végén azonban már nem hibázott , egy sebességben kontrákat idézõ  felfejlõdés végén Pedro passzolt középre, Messi pedig némi állítgatás után pattogós lapos lövést küldött kapura, a vendégek hálóõre tehetetlen volt az orra elõtt felpattanó labdával szemben. Szinte percek sem kellettek, jött egy klasszikus kontra akció Xavi felfutásával, a katalán játékmester passzából pedig Villa közelrõl küldhetett erõs labdát a hálóba. Ezt követõen egészen a 16. percig kellett gyötrõ unalmában ücsörögnie a Camp Nou közönségének, érkezett az újabb kontra, melyet a változatosság kedvéért Iniesta passzából Messi gurított el a hosszú sarokba védõkön és kapuson keresztül. Bõ negyedóra kellett tehát Pep mester gárdájának, hogy végérvényesen eldöntse a mérkõzést, és a telhetetlen szurkolók legnagyobb bánatát idézze elõ. Három gólos vezetés tudatában ugyanis lazított a gyeplõn a Barca, és a dominancia ugyan nem enyhült, de a játék lényegesen kevésbé bizonyult már gólra törõnek. A félidõ hátralévõ harminc perce a kisebb helyzetek és nagyobb szabálytalanságok jegyében telt, ám Xavi bal szélrõl belõtt szabadrúgásából Pedro még megszakította azt egy gyönyörû fejes góllal. 

A második félidõre változatlan csapatok futottak ki, ám a játék képe teljesen megváltozott. Iniestáék már-már a labdát is ’kiadták a kezükbõl’, meglehetõsen visszafogva a teljesítményt. Mivel az elsõ negyedóra így telt el, mindösszesen egy csattanós Maxwell kapufával, a közönség komoly hullámzásba kezdett, s talán épp ezért egy kicsit újra felvették a ritmust a hazaiak. Több komoly helyzetet eredményezett a váltás, ilyen volt például Mascherano remek lövése, vagy Adriano ajtó-ablak helyzete. Afellay is lehetõséghez jutott Villa helyén, és a 65. percben máris gólpassz értékû labdát tálalt Pedro elé, ám a gól csak nem érkezett meg. A Xavi lehozatalát valamelyest megérzõ középpálya már nem alakított ki annyi veszélyes helyzetet, de azért a 88. perc még tartogatott egy kis meglepetést. Messi tálalt bal külsõvel labdát a lendületbõl érkezõ, frissen beállt Keita elé, a mali középpályás pedig higgadt és elegáns mozdulattal a hosszú sarokba belsõzött. 5-0, és érkezett is a sípszó, sok eséllyel tehát nem kecsegtet a visszavágó sem az Almeria számára, bár kétségkívül szorosabb mérkõzésre van kilátás.

FC Barcelona-Almería
Copa del Rey, elõdöntõ, elsõ mérkõzés
Camp Nou, Barcelona (49.875 nézõ)
22:00
Vezette:
Mateu Laho

FCB: Pinto – Adriano , Piqué, Abidal , Maxwell (Milito 80′) – Mascherano, Xavi (Keita 73′), Iniesta – Pedro, Messi, Villa (Afellay 60′).

Almería: Esteban – Michel, Pellerano, García, Luna – Mbami, Corona – Piatti, Vargas, Crusat – Goitom

Gólok: Messi (10′, 16′), Villa (13′), Pedro (31′) és Keita (88′)

A mérkõzés legjobbja az eurobarca értékelése szerint: Lionel Andrés Messi 
Két gól, és egy gólpassz a kosárban, Messi teljesen formán kívül van! Komolyra fordítva a szót, gyönyörû dolgokat produkál a kis aranylabdás argentin, ám õsszel látott csúcsformája egyelõre várat magára az év második felében, hiszen elõfordul, hogy szerelik, illetve gólhelyzetekben nem a megfelelõ megoldást választja. Ennek ellenére káprázatos a teljesítménye, akárcsak Iniesta vagy Xavi labdái, és persze Eric Abidal tartósnak bizonyuló hihetetlen eleganciája.