Eleganciával a Copa del Rey fináléjába!

Teljes kontroll alatt lõtt hármat a tartalékos Barça az Almería ellen

A Barcelona bejutott a Copa del Rey 2010-2011-es kiírásának a fináléjába, miután a visszavágón három góllal legyõzte az Almería együttesét. Josep Guardiola tréner fiai komolyan vették az 5-0-ról induló visszavágót, teljesen más mentalitással léptek pályára, mint két hete a Betis elleni második felvonás alkalmával, ráadásul a tartalékos gárda, melyben játszott többek közt Nolito, Thiago és Afellay is, számos pozitív tulajdonságot mutatott fel az összecsapás során. 

Guardiola egyértelmûen pihentetni akarta kulcsjátékosait, akik közül csupán Busquets kezdett, ennek következtében a kezdõ sípszótól ott volt a pályán Thiago, Afellay, Nolito, Bojan, valamint Adriano is. A találkozót egyértelmûen komolyan vette a Barça, ám ez az elsõ negyedórában még nem domborodott ki, mivel a mezõnybeli stabil labdajáratás ellenére komoly helyzetet nem tudott kialakítani a gránátvörös-kék alakulat. Mi több, az Almería a 26. percben nagyon közel járt a vezetés megszerzéséhez, miután Feghouli lövése a kapufáról vágódott ki oldalra. Erre gyorsan válaszolt Afellay egy jó lövéssel, de Esteban a helyén volt. 

Mielõtt még az Almería elkaphatta volna a fonalat, a Barcelona megszerezte a vezetést Adriano révén a 34. minutumban egy remek egyéni megoldás után. A brazil bal bekk Nolitótól kapott egy remek ütempasszt a tizenhatos sarkánál, finoman egy köténnyel átfûzte az érkezõ védõt, és habár egy másik hazai játékos szorongatta, el tudta lõni a labdát Esteban kapus mellett a hosszúba. 0-1, Adriano rendkívül örült a góljának, látható volt, hogy nem kis feszültség dolgozott benne, hogy bizonyítsa képességeit. Annak ellenére, hogy a szünetig egy lehetõsége még akadt az Almeríának, látszott a mérkõzésen, hogy a Barça vezetõ gólja alapjaiban rengette meg azt a hitet a hazaiakban, hogy valami szépet ma alkossanak a saját közönségük elõtt.

A második játékrész elején a Barcelona aktív volt, fõleg Afellay és Thiago voltak rendkívül hasznosak mezõnyben, mindketten sokat kérték a labdát, elmozogtak az üres területekbe, és megjátszották a felfutó Alvest. Valahogy így nézett ki a második vendég gól is az 55. percben, mikor Alves futott el a jobb oldalon, beadta a játékszert, az érkezõ Thiago pedig – ahogy a „nagykönyvben” lejegyezték – pazarul fejelte azt a kapu jobb oldalába. 0-2, Esteban csak beleérni tudott az erõs fejesbe. A második gól után leült a meccs, 10 percig semmi sem történt, ekkor viszont, a 65. minutumban a holland Afellay megszerezte elsõ gólját a Barcelona mezében! 0-3, a holland egy jobb oldalról visszakapott labdát továbbított a hálóba egy gyors állítás után. 

Sõt, Afellay duplázhatott is volna, ám ziccerben túlságosan elmérte a hosszút, és külsõvel nagyjából egy métert tévesztett. A harmadik gól után a cél egyértelmûen az volt, hogy Bojan is gólt szerezzen, ám az apró termetû támadónak továbbra sem sikerül semmi, pedig a 84. percben elhibázott ziccerénél még arra is lett volna ideje, hogy kiintsen az õt imádó szurkolóknak.

Összességében a Barcelona simán, elegánsan, 8-0-ás összesítéssel gyõzte le az Almeríát, és jutott be a Copa del Rey döntõjébe. Három éven belül a második Király Kupa-fináléjára készülhet tehát a Pep-Team, amelynek azonban mostantól egészen áprilisig a Ligára, valamint a Bajnokok Ligájára kell összpontosítania. 

Almería-FC Barcelona: 0-3 ( 0-1 )
Copa del Rey elõdöntõ, visszavágó
A párharc végeredménye: 0-8
Almería,
Mediterráneo
16.000 nézõ
Vezeti: Ayza Gámez

UD Almería: Esteban; Michel, Carlos García, Pellerano (Acasiete, 62′), Luna; Fabián Vargas, Bernardello; Feghouli, Corona (Crusat, 68′), Kalu Uche, Goitom.

FC Barcelona: Pinto, Dani Alves, Busquets (Piqué, 46′), Milito, Adriano; Mascherano, Keita, Thiago; Bojan, Afellay, Nolito.

Gólok: 0-1, Adriano (34′); 0-2, Thiago (55′); 0-3, Afellay (65′).

A mérkõzés legjobbja(az Eurobarca értékelése szerint): Ibrahim Afellay

Thiagót is nyugodtan jelölhettük volna a mérkõzés legjobbja címre, de most mégis a holland mellett tesszük le a voksunkat. Az ok egyszerû: Afellay csupán egy hónapja a Barça keretének tagja, ám – a látottak alapján – máris a legelsõ cserévé lépett elõ, aki rendkívül magas szinten érti a rövid passzos játékot, tudja, merre, mikor s hova kell mozogni, illetve rendelkezik azzal a bátorsággal, hogy el is kérje a labdát. Mindezt „egy hónaposan”. Ha még több önbizalmat szerez, komoly dolgokat adhat a Pep-Teamnek.