Sima három gól, sima három pont

Messi egy triplával ismét a góllövõ lista élén

Az Atletico madrid elleni rangadók mindig sok gólt ígérnek, és ettõl annyira nem is maradt el a mérkõzés, sok egyéb tekintetben viszont nem azt kapták a nézõk, amit elõzetesen várhattak. Így például, a „Matracosok” lassacskán teljesen hátrahagyják a Barca mumusa címet,  hiszen nem okoztak különösebben nagy gondot ezúttal sem. A Barcelona pedig magához és egy rangadóhoz képest visszafogottan, és sokszor pontatlanul játszott.

Guardiola a kiélezettebb bajnokikon használt kezdõcsapatát küldte pályára, leszámítva a Puyol-Maxwell cserét, ami elkerülhetetlen volt a kapitány sérülése miatt. Ennek megfelelõen hatalmas nyomással kezdett a hazai együttes, s bár az elsõ negyedórában nem jutottak komoly gólhelyzetig, érezhetõ volt, hogy ez csak idõ kérdése. A 17. percben ez be is igazolódott, a jobb oldalról befelé induló Messi Alvessel játszott össze, a tizenhatos vonalán befelé haladva pedig megnyílt a kis argentín elõtt az út egy lövéshez, a labda pedig a hálóban landolt, 1-0! Nem sokkal késõbb ismét Alves adott remek labdát Messinek, ám ezúttal kimaradt a helyzet. A folytatásban mind Villa, mind Pedro hagyott ki helyzetet, és a nyomás változatlan maradt, így a 28. percben kétgólosra módosult a különbség, ezúttal egy sokpasszos akció végén, ám ismét a katalán tízes volt eredményes. Ezt követõen lazítottak a gyeplõn Pep fiai, és elkezdõdött egy spórolósabb üzemmód, amely késõbb még veszélyessé is válhatott volna.

Mondhatjuk ezt azért, mert a második félidõ elején is ugyanilyen játék volt látható, ám a fõvárosiak immár Forlánnal kiegészülve egyre több és egyre veszélyesebb akciót vezettek. A védelem sokszor túlságosan kinyílt, és a sûrûsödõ labdavesztések közepette egy vendég támadás egészen odáig jutott, hogy a gólvonalról már csak a szerencsésen helyezkedõ Piqué tudott fejjel menteni. Bõ negyedóra után azonban, nyilván Guardiola utasításainak, és a közönség erõsödõ biztatásának hatására Xaviék ismét teljes irányítás alá vonták a játékot, bár komoly helyzetek nem alakultak ki. A magához képest tompa karddal vívó Barca azonban még így is jó volt egy 79. percben kivitelezett kegyelemdöfésre, melynek során a góllövõ cipõjét és többé-kevésbé mezõnybeli formáját is megtaláló Messi váltott ritmust, ugratta ki remekül Villát, majd a kapusról, azután védõrõl pattanó labdát is õ kotorta a hálóba. 

10 pont tehát ideiglenesen a Real Madriddal szembeni elõny, a Barcelona 16 meccses gyõzelmi szériájával a spanyol liga abszolút rekordere, ráadásul a három gól is csak alig-alig rontott a mérkõzésenkénti gólátlagon. 

FC Barcelona – Atlético Madrid
Barcelona, Camp Nou (84.466 nézõ)
22:00
Vezette: Turienzo Álvarez

Barcelona: Valdés – Alves, Piqué, Abidal, Maxwell – Busquets, Xavi (Afellay 84′), Iniesta (Keita 80′) – Pedro (Bojan 84′), Messi, Villa.

Atlético: De Gea – Antonio López, Godín, Ujfalusi, Valera – Assuncao, Tiago – Juanfran, Reyes – Fran Merida, Agüero

Gólok: Messi (17′, 28′, 79′)

A mérkõzés legjobbja az Eurobarca értékelése szerint: Lionel Andrés Messi
Bár Iniesta és Xavi is hozta szokásos remek formáját, Abidal továbbra is elkápráztat mindenkit megoldásaival, és Alves is rendkívül aktív és hatékony volt ezen az estén, a triplázó és mezõnybõl is kiemelkedõ argentinnal senki nem vehette fel a versenyt. Három góljával összesen már 24 bajnoki (19 mérkõzésen) találatnál jár, amely két gólos vezetést jelent a második helyezett Ronaldo elõtt.