Ellentétes félidõk után igazságos 1-1

Ultradefenzív Gijón | Egy kissé fáradt Barça harcolt a végsõkig

A semleges nézõk számára pazar összecsapáson játszott 1-1-es döntetlent a Barcelona a Sporting Gijón otthonában, miután a két együttes a szívét-lelkét kitette a pályára. A mérkõzést remekül és támadólag kezdte a Gijón, amely viszont a vezetés megszerzése után teljesen visszaállt, és az elsõ játékrészben még enervált Barça nem tudott mit kezdeni a hazaiak védekezésével. A második félidõre aztán felpörögtek Xaviék, Villa pazar találata révén egyenlített is a Pep-Team, de végül igazságosnak mondható döntetlen született az El Molinón stadionban.

A kezdõcsapatában három helyen változtatott a megszokotthoz képest Josep Guardiola vezetõedzõ, így a védelembe bekerült Milito, a középpályára Mascherano, a támadósorba pedig Afellay. Mint utóbb kiderült, a holland játékos rendkívül gyenge napot fogott ki, elõbbi kettõ viszont hasznos teljesítményt nyújtott, fõleg Mascherano, aki néhány pontatlan átadáson kívül a hajrában jó néhányszor szerelt kritikus helyzetben.

A találkozót nagyon jól kezdte a Gijón, offenzívan, agresszíven lépett fel, és ennek gyorsan meg is lett az eredménye, amint a 16. percben Barral megszerezte a vezetést a hazai csapatnak. 1-0, a gijóni labdarúgó elõbb Piquét csapta be, majd Militót billentette ki az egyensúlyából a lövés elõtt. A gól után egy csapásra változott meg a játék képe, és ez ekkor még a Gijón taktikájának volt köszönhetõ, Manuel Preciado együttese ugyanis rögtön visszaállt a vezetés megszerzése után, és a félidõig hibátlanul oldotta meg a feladatát, így Iniesta helyezett lövésén kívül nem volt komoly helyzete a Barcelonának. 

A szünetben cserélt Guardiola, jött Pedro a gyengén teljesítõ Afellay helyére, a Barça pedig felpörgött, játékában immár volt élet, gyorsaság, frissesség, ami gyorsan helyzetekben mutatkozott meg. Alves visszaadása után Xavi nem helyezte eléggé jól a lövését, Cuellar védett. Messi több alkalommal is lõhetett, ám ezek nem nagyon találtak kaput, ha pedig igen, a hazai portás a helyén volt. A támadásoknál Alves volt nagyon aktív, és vett részt kiválóan azok felépítésében, ám az utolsó passzok nem akartak sikerülni, mivel nagyon betömörült a Gijón, és egy védõ mindig odaért, ahova kellett. 

Ennek ellenére érett a vendég gól, ami végül meg is érkezett a 80. percben Villa pazar, átemelõs gólja révén. Messi harcolt meg egy labdáért a középpályán, rögtön indította a beinduló spanyolt, aki elegánsan emelte át a kifutó Cuellar kapus felett a játékszert. 1-1, volt még hátra 10 perc, és bõven benne volt a Barça játékában a gól. Az, hogy végül nem érkezett meg a vezetõ találat, nem sokon múlott, hiszen Messi ötösrõl leadott lövésénél védett nagyot a 88. percben Cuellar, a kipattanót pedig már nem tudta helyezni Pedro. Az öt perces hosszabbítás ellenére maradt a döntetlen, mely a Barcelona gyengébb napja miatt, valamint a hazaiak lelkesedésének tudatában igazságosnak mondható.

Messzemenõ következtetéseket nem kell levonni a mérkõzésbõl, mivel a válogatott mérkõzések után rendre ilyen nehézkes az együttes teljesítménye. A második félidõben ezzel szemben akart a Barça, ez meg is látszott rajta, ám a gyenge egyéni teljesítményeket – Villaé, Afellayé, a sokszor rossz megoldást választó Messié – nem tudta elviselni ezen alkalommal. Amennyiben a Madrid nyer vasárnap, úgy 5 pontra közelíti meg õsi riválisát a bajnoki táblázaton. 

Sporting Gijón – FC Barcelona: 1-1 ( 1-0 )
Gijón, El Molinón
22.765 nézõ
Vezette:
Pérez Lasa

Gijón: Cuellar – Sastre, I. Herndández, Botía, J. Ángel – A. Castro, N. Cases – De las Cuevas (Canella, 59′), Nacho Novo (Carmelo, 65′), Diego Castro (Bilic, 87′) – D. Barral.

FCB: Valdes – Alves, Piqué, Milito (Keita, 65′), Maxwell – Mascherano, Xavi, Iniesta (Bojan, 80′) – Afellay (Pedro, 46′), Messi, Villa.

Gólok: 1-0, Barral (16′); 1-1, Villa (80′).

A mérkõzés legjobbja(az Eurobarca értékelése szerint): Xavi Hernández

Villa a szenzációs gólján kívül semmi értékelhetõt nem csinált, Messinek a jó megoldásaival szemben a megszokottnál több rossz passza, csele volt, így Xavi lett a mérkõzés legjobbja, aki a második félidõben remekül mozgatta csapatát, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Barça a végén még a három pontért is küzdhessen.