Tovább rezgett a léc: 2-1

A Barça gyõzött, de megszenvedett a Bilbao ellen | Értékes három pont

A Barcelona két gyengébben sikerült mérkõzése után ugyan alaposan megizzadt, de végül gyõzött, s így rendkívül értékes három pontot szerzett. A hazai együttes ugyan az elsõ félidõben ismét többgólos elõnyt szerezhetett volna, de mivel a helyzeteit elhibázta, megadta az esélyt a Bilbaonak, hogy mérkõzésben maradhasson. A baszkok ezzel a második félidõben éltek is, Iraola révén büntetõbõl egyenlítettek, ám a hajrá kezdetén Leo Messi betalált, így a Barça otthon tartotta a három pontot.

Pep Guardiola csak annyiban változtatott legerõsebb csapatán, hogy a védelembe jelölte Sergio Busquetset, akinek így Mascherano vette át a helyét a középpályán. A balhátvéd posztra így most visszakerült Abidal, minden más helyen a megszokott felállás valósult meg.

A meccs remekül kezdõdött a katalán csapat számára, hiszen már a 4. percben sikerült megszerezni a vezetést, köszönhetõen egy gyönyörû, ám kétségkívül lesgyanús szituációnak. Xavi remek indításával Alves ugrott ki, aki középre játszott a tizenhatoson belül, és az érkezõ Messi – Villa párosból ezúttal utóbbi volt eredményes, miután egybõl, bal lábbal kilõtte a bal sarkot. Ez a gól nem vette el a hazaiak kedvét az újabb támadásoktól, így sorban akadtak szép támadások a vendégek kapuja elõtt, ám a pontosság ezúttal is hiányzott az akciók megfelelõ lezárásához.

A Barcelona óriási fölényben játszott, a támadásokból nem hiányzott a dinamika és az elképzelés sem, ám az újabb gólokra várni kellett. Hazai részrõl illik feljegyezni, hogy Villa a 26. percben duplázhatott volna, mert egy kiváló indítás után a felsõ kapufára emelt.

Nem volt azonban veszélytelen a másik oldal sem, a 37. percben egészen közel állt  a vendég gárda az egyenlítéshez, mert egy beadás után remek fejest küldtek Pinto kapujára, és nagy szerencséje volt a Barcelonának, hogy a tartalék portás óriási védéssel menteni tudott.

A második félidõ azonban rosszul kezdõdött a Pep-Team számára, mert  az 50. percben egy labdavesztés eredményeképpen Busquets elkésett egy becsúszásnál, és buktatta Llorentét: tizenegyes. A büntetõt Iraola magabiztosan a hálóba lõtte. A gól után is agresszíven játszott a Bilbao, mely a szünetben Toqueróval jelentõsen erõsödött a támadásokat tekintve. A Barcelona ettõl függetlenül hamar kiegyenlíthetett volna, ha a játékvezetõ megad egy jogosnak tûnõ büntetõt Messi buktatásáért.

A hazai rohamok sokáig eredménytelenek voltak, a Bilbao hõsiesen védekezett, és amikor már gólhelyzetbe került egy Barcelona játékos, akkor védeni tudott Gorka Iraizoz. A Barcelona szurkolóinak így egészen a 78. percig kellett izgulniuk, hogy sikerül-e megszerezni a három pontot, akkor azonban jött a jobb oldalon Alves, majd középre adott, Messi pedig egészen közelrõl ellõtte a labdát Iraizoz fölött.

A találkozóból hátramaradó negyedórában is a Barcelona dominált, könnyen szerezhetett volna még gólokat több játékos is, ám a pontossággal ezúttal is akadtak problémák. A Barça végül tehát megszerezte a három bajnoki pontot, és tartja öt pontos elõnyét a Real Madrid elõtt, de a kisebb hullámvölgy érezhetõ az együttesen ezekben a hetekben.

FC Barcelona – Athletic Bilbao:  2-1(1-0)
Barcelona, Camp Nou
83.533 nézõ
Vezette:
Ramirez Dominguez

FC Barcelona: Pinto, Alves, Piqué, Busquets, Abidal – Mascherano (Maxwell 65′), Xavi, Iniesta – Messi, Pedro (Afellay 90′) és Villa (Keita 84′).

Athletic Club: Iraizoz, Iraola, Ekiza, Amorebieta, Koikili, Susaeta (David López 84′), Javi Martinez, Gurpegi, Gabilondo (Munianin 71′), Iturraspe (Toquero 46′), Llorente.

Gólok: Villa (4′), Iraola (50′, büntetõbõl), Messi, 78′).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Daniel Alves

A Barcelonában több jó teljesítmény is akadt, így például Iniesta, Messi vagy Villa is jól teljesített de végül Alvesre esett a választásunk, aki rendkívül sokat dolgozott, mindemellett mind a két gólban döntõ érdemei voltak, hiszen a gólpasszt õ jegyezte mindkét esetben.