Tartalékosan is a helyes úton: 0-3

Xaviék nélkül is magabiztos katalán siker az ONO Estadiban

Magabiztos gyõzelmet aratott az ONO Estadiban az FC Barcelona a spanyol bajnokság 25. fordulójában. A Mallorca ugyan az elsõ 30 percben megnehezítette a katalán gárda dolgát, ám Messi félidõ elõtti gólja megtörte Laudrup csapatát, amely nem tudott válaszolni. A második félidõben Villa is betalált, majd Pedro lõtt bombagólt, így 70 perc után eldöntötte a mérkõzést a Barça. Pep Guardiola csapata ismét bezsebelte a három pontot, így biztosan megtartja a forduló elõtti elõnyét a Real Madriddal szemben.

Négy alapembere nélkül kezdte meg a mérkõzést a Mallorca ellen a Barcelona, hiszen Valdés, Alves, Puyol és Xavi sem állhatott Guardiola rendelkezésére. A kezdõcsapatot illetõen azonban nem okozott meglepetést Pep: Alves helyett Adriano jelenléte garantált volt, s talán a középpályán lehettek volna változások, ám végül nem Thiagót, hanem Keitát jelölte a kezdõbe a szakvezetõ Xavi helyére.

Az elsõ tíz percben többnyire mezõnyjáték folyt a pályán, kiegyenlített volt a meccs, a Barça pedig nem tudta olyan hatékonyan járatni a labdát Xaviék nélkül. Ennek következtében helyzetig sem tudott jutni Guardiola csapata, az elsõ katalán lövést például csak a 13. percben eresztette meg Keita.

A Mallorca nagyon fegyelmezetten lezárta a területeket, a Messi vezette támadóalakulat kevés esetben tudott a védõk mögé kerülni, így gyakorlatilag veszélytelen volt a Barcelona. A 30. percben azonban egy gyönyörû támadást vezetett a katalán együttes: Villa játszotta tisztára magát, Messihez passzolt, aki Iniestával kényszerítõzött, majd lõtt, de a labda nem találta el a kaput.

A félidõ vége felé egyre többet tartózkodott a mallorcai kapu elõtt a Barcelona, aminek meg is lett az eredménye a 38. percben: Keita tanári mozdulattal tálalta Messi elé a labdát, aki tökéletesen vette át azt, majd fejjel átemelte a kapust: 1-0, a nagyon fontos vezetõ gólt tehát megszerezte a Barça! Késõbb meg is duplázhatta volna elõnyét a katalán gárda, ám végül a szünetig maradt a 0-1.

A második játékrész eleje ismét katalán fölényt hozott, aminek meg is lett a gyümölcse az 57. minutumban. Sergi Busquets ugratta ki Villát, – kissé lesgyanús szituációban – az asztúriai pedig elvitte Dudu mellett a labdát, majd a kapuba gurított: 0-2.

A 65. percben szinte a semmibõl szerzett Pedro óriási gólt: a bal oldalon kapta meg a labdát a tenerifei támadó, majd lõtte meg a labdát elemi erõvel, amely a hosszú felsõ sarokba csapódott: 0-3, eldõlt a mérkõzés.

Ezt követõen már cseréket is eszközölt Pep, aki pályára küldte Afellayt és Bojant, Pedro és Villa helyett, sõt késõbb a fiatal Montoya is beszállt. Az utolsó negyedórában ugyan alakított ki helyzeteket a Barcelona, de túlzottan nem erõltette a gólszerzést, így maradt a 0-3.

Tartalékosan is gyõzött tehát a Barcelona Mallorcán, amely megmutatta, hogy jó pár kulcsjátékosa nélkül is tud eredményesen játszani, noha jócskán akadtak problémák a játékban. A lényeg azonban a három pont, és az újabb bajnoki gyõzelem.

Mallorca – FC Barcelona  0-3 (0-1)
Mallorca, ONO Estadi
21.227 nézõ

Vezette: Velasco Carballo

Mallorca: Aoaute, Cendros, Nunes, Rubén, Ayoze; Joao Victor (Pereira, 59’), Marti, De Guzman (Tejera, 71’), Chori Castro (Aki 69’), Nsue és Webo.

Barcelona: Pinto; Adriano (Montoya, 86’), Piqué, Abidal, Maxwell; Busquets, Keita, Iniesta; Pedro (Afellay, 69’), Messi és Villa (Bojan, 69’).

Gólok: Messi (38’), Villa (56’), Pedro (66’)